Annons
Annons
Redaktionen

Redaktionen

Restips

Packa rätt

Öppna din väska – packa med Vagabond. Här är våra bästa packningstips!

Text: Redaktionen • 2006-03-22 Uppdaterad 2006-03-22

Ryggsäck eller resväska?

Ryggsäck ger mest frihet och flexibilitet. Särskilt om du reser på egen hand, åker kollektivt och promenerar runt i jakten på lämpligt boende.
Valet av ryggsäck är förmodligen den viktigaste detaljen inför en långresa. Komfort och tålighet är nyckelord. Särskilt dragkedjornas kvalitet är extra viktigt. Billiga modeller kan vara lockande men går sönder förvånansvärt snabbt. Mer påkostade varianter är pålitliga under extrema förhållanden och har lång livslängd. Resväska är bästa alternativet om du reser organiserat och undviker vandringar. Tar mindre plats i minibussar och hyrbilar. Bevarar pressveck och skyddar mot stötar.

Packa lätt!

20 kilos bagage är max på många flyg. Att de tyngsta pinalerna ska vara längst ner och gärna mot ryggen vet du förmodligen redan.
Lite annat att tänka på när det gäller placering: necessär högst upp, böcker i fickan på locket, toarulle i sidofickan och du kommer åt allt kvickt i nödsituationer.
Lägg dina kläder i plastpåsar, gärna i olika kulör, en för tröjor, en annan för underkläder och du har torra ombyten även efter att ha traskat genom värsta rotblötan.
Plocka med en liten lätt extraväska, en sådan där i nylon som du kan ha hopvikt i din packning. Bra att ha ifall du vill magasinera utrustning på något hotell.

Handbagage

Välj en liten ryggsäck som handbagage och till kortare utflykter. I handbagaget förvarar du allt som är ömtåligt och stöldbegärligt, kamera, film. Komfort, kvalitet, sidofack (för exempelvis vattenflaska) och tåliga dragkedjor är avgörande vid valet av modell. Stoppa även med ett ombyte kläder och tandborste inför flygresan. Snåla transfertider medför att ditt bagage kan anlända betydligt senare än du själv.
Alternativet till ryggsäck heter lätt axelväska. Smidigt att fiska upp guideböcker och kartor ur en sådan. Och tänk på att inte packa ner vassa föremål i handbagaget. Vissa flygplatskontroller är stenhårda, andra mer slappa. Men dumt att riskera onödigt krångel. Packa fickkniven och nagelfilen i det incheckade bagaget.

Kläder

Satsa på kläder som är lätta och tåliga. Sporttröjor är oömma. Tvätta på hotellrummet och plaggen är i regel torra morgonen efter. Detsamma gäller tunna byxor. Jeans i all ära, men kan vara otroligt varma och torkar definitivt inte över natten. Långbyxor och långärmat låter kanske som självplågeri, men ger bättre bemötande i många länder. Nödvändigt ifall du besöker tempel, moskéer eller exempelvis kungapalatset i Bangkok. Skyddar dessutom mot malariamygg och annat som bits. I tropikerna luktar joggingskor ofta skunk redan efter första dagen. Satsa i stället på skodon som är mindre känsliga för fukt. Använd också skorna att packa ömtåliga saker i.

Sandaler är perfekt på flygresor och stränder, men mindre lämpligt för berg och djungel. Där gäller kängor. Se till att de är ordentligt ingångna!

Förslag på klädlista:

1–2 par långbyxor. 1–2 par shorts. 2–4 t-shirts. 1 långärmad skjorta. 1 fleece- eller vindjacka, badbyxor/bikini, strumpor, underkläder och keps/huvudbonad.

Värdehandlingar

Pengabälte är överlägset. Välj den tunna varianten som stoppas under kläderna och därmed förblir osynlig. Här förvarar du alla värdehandlingar som du inte behöver under den närmsta timmen, exempelvis visakort och pass. Bomull är bästa materialet. Komplettera invändigt med en liten plastpåse som håller allt torrt. Regn och hetta får i värsta fall dokumenten att ta form av primitiv pappersmassa. Varken flygbolag eller passkontrollanter uppskattar den förvandlingen. Skydda också kvitton och andra viktiga papper genom en hård plastmapp med spännband. Svenska växelmynt vilar gott i en gammal hederlig filmburk (fukt och vattentät). Sådana funkar också bra för att förvara medicin.
Det finns också praktiska skärp att köpa med dragkedja på insidan. Där kan man förvara ett gäng sedlar som en extra backup.

Om du blir bestulen

Före avresan, scanna in din flygbiljett, pass- och försäkringsuppgifter. För över uppgifterna till ett mejl som också innehåller viktiga telefonnummer till ambassader, SOS och för att eventuellt spärra Visakort. Skicka sedan mejlet till dig själv och du kan komma åt alla viktiga uppgifter på någon polisstation eller ambassad även om du blivit bestulen på hela packningen.

Lås och lys

Ett litet hänglås fixar värdshusdörrar som saknar lås. Bra också när din ryggsäck färdas på busstak eller liknande. Strömavbrott är ett återkommande gissel i stora delar av världen. Ta med en pannlampa (med halogenlampa) och du fixar mörkret liksom nattliga toalettutflykter.

Värme & vätska

Vattenflaska är givet. Plocka helst med dig hemifrån eller köp en hård pet-flaska på resmålet. En liten badrumshandduk blir till en välsignelse i riktigt svettiga klimat. Ha alltid en sådan med dig och du kommer att känna dig betydligt fräschare och bättre rustad när luftfuktigheten rusar mot 100.

Medicin

Förutom personliga mediciner är Imodium eller liknande skönt att ha i reserv om magen knasar och du har en tolvtimmars bussresa framför dig. Ruskigt effektiv diarrédämpare och försäkring mot pinsamma situationer. Ta gärna dunderkuren Dukoral före avresan och risken för magåkommor minskas rejält. Compeed räddar dig om du är ute och vandrar och får skavsår. Stoppa ner allt i en liten necessär och du har ordning och reda på ditt ryggsäcksapotek.

Inför långresan

  • Böcker räddar tråkig flygresa och ännu tråkigare transit. Går att byta bort hos många seconhand-bokhandlare världen över.
  • Handduk, skippa frottévarianten som väger mycket, torkar sakta och snabbt luktar illa. Satsa i stället på en lättviktshandduk (säljs i sportaffärer) som torkar på nolltid eller förlita dig på din sarong som universalhjälpmedel.
  • Internationell elkontakt (adapter) och du kan ladda kamerabatterier även i hotellrum med mysko vägguttag.
  • Myggskydd. Myggor finns överallt där det är varmt och fuktigt. Mygga, som finns att köpa på apotek, är effektivt. Myggnät är jämte långärmat och långbyxor på kvällen, den kanske allra effektivaste försäkringen mot malaria. Tar minimal plats och väger i princip ingenting. Myggnät saknas på många hotell.
  • Fiffig märkning. Märk ditt bagage med adresslapp och något iögonfallande igenkänningstecken. Underlättar när du ska plocka upp bagaget från bagagebandet.
  • Paraply. Klart skönare än regnställ i varmt, tropiskt klimat. Men köp på plats!
  • Passfoton. Till visum, förlängningar av visum och tillstånd som du inte haft en tanke på före avresan.
  • Regnskydd, till ryggsäcken skyddar både mot väta, smuts och lokalbussarnas oljebefläckade lastutrymmen.
  • Rostfri mugg eller kåsa till favoritwhisky eller tandborstning.
  • Sovpåse i lätt siden eller påslakan till hotell där lakanen borde skickas till slutförvaring på Anticimex.
  • Swiss army knife har pincett för spetor, sax för plåsterlappar, kniv för att skala frukt och öppnare till öl- och vinflaskor.
  • Toarulle. Alltid bra att ha i beredskap. Långt ifrån alla hotell står för sådan västerländsk lyx.
  • Visitkort. Har du sådant, plocka med! Kan öppna oväntade dörrar.
  • Örngott för tråkiga kuddar.

Inför weekend i storstad

  • Halvpackad resväska. Resten fyller du med alla de fynd du gör. Alternativet är att ha en hopfälld väska inuti resväskan som sedan kan användas till fynden. Så slipper du alla påsar när du ska checka in på flygplatsen för att
    resa hem.
  • Bra skor. Storstadshelgen innebär ofta mycket gå. Bra skor är A och O. Komplettera med snyggskor som du byter om till inför kvällen. Skönt att stoppa fötterna i något annat efter en hel dag och viktigt att få känna sig snygg då man ska ut i natten.
  • Resestrykjärn. Finns hopfällbara för omkring 300 kr. Eller så struntar du i det och hänger din skrynkliga blus på en galge i badrummet. Sätt på duschen med riktigt hett vatten så det ångar i badrummet. Blusen blir ångad och fuktig och blir slät då den torkar.
  • Pengar. Självklart men kanske inte hur mycket. Storstad kostar alltid mer än vad man tror. Sprid dina valutatillgångar på Visakort (eller liknande) och kontanter. Se till att ha valuta i små valörer. Inte särskilt kul att langa fram en 100-eurosedel på bussen från flygplatsen in till stan.
  • Valutanyckel. Lär dig en enkel omvandlingsformel så du snabbt kan avgöra vad saker kostar. Lätt när det gäller euro, men svårare med dirham (Marocko) eller lira (Turkiet).
  • Väckarklocka. Finns oftast i mobilen, eller jättesmå hopfällbara för knappt en hundring. Inte i första hand för att väckas på morgonen men inför kvällen. Eftermiddagsvilan är viktig för att orka med kvällen. Riskera inte att sova bort den.
  • Rabattkort på kollektivtrafik. Finns i de flesta storstäder, ibland kombinerade med gratis besök på museer och andra sevärdheter. Massor av pengar att spara. Vissa kan köpas hemifrån innan avresa. Kolla med respektive lands turistbyrå (se på sid 90 för förteckning).
  • Värktabletter. Riskera inte att ligga med huvudvärk en halv dag när du bara har en
    helg på resande fot.

Resa med barn

Barnpackningen varierar naturligtvis beroende på barnens ålder och resmål. Tipsen här gäller i första hand mindre barn på solsemester.

  • Barnvagn. Visst är det bökigt att ta med barnvagnen, men väl på plats är den oersättlig. I den kan barnen (även större barn som inte har vagn hemma) sova middag och framför allt somna för kvällen samtidigt som föräldrarna i lugn och ro kan sitta kvar länge, länge på restaurangen.
  • Mat. Välling är ovanligt i andra länder, så vällingpulver kan vara bra att ha med. Gröt och mjölkersättning finns däremot överallt. Äter barnet burkmat så ta med några burkar. Puréer på burk finns visserligen i större delen av världen, men är ändå inte alltid lätt att hitta. Dessutom är det bra att ha några burkar på flygresan.
  • Vattenkokare. Vatten till välling måste kokas. Det kan också vara bra att koka vattnet barnet borstar tänderna i.
  • Solskydd. Solen är stark och huden måste skyddas, samtidigt vill barnen bada. Lösningen är att packa med badkläder med inbyggt solskydd. Det australiska märket Sunmate har kläder i storlek 86–150 med solskydd 50. Finns att köpa i vissa barnbutiker, samt i kedjorna Babyland och Guppi.
  • Musik och sagor. Ta med freestyle och cd-skivor med favoritsagor och musik hemifrån. Bra att ha vid långa flyg-, tåg- och bussresor. Också bra att ha på restaurangen på kvällen.
  • Reseapotek. Packa vätskeersättning, barnalvedon, febertermometer, plåster och sårservetter.
  • Handbagaget. Musiken och sagorna, extra blöjor och burkmat (eller annan mat som inte behöver förvaras svalt) om flygningen är lång och flygplansmaten inte uppskattas. Klädbyte (barn spiller som bekant, kladdiga kläder spelar mindre roll, men när drickan hamnar i knät är det värre.) Spel, pyssel och någon favoritleksak.

Text: Redaktionen • 2006-03-22
RestipsInför resan

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top