Annons
Annons
Mikael Persson

Mikael Persson

Restips

Så planerar du långresan

Drömmer du om att sticka iväg och vara borta riktigt länge? Drömmen är bara 16 steg bort. Vi hjälper dig planera långresan.

Text: Mikael Persson • 2006-03-22 Uppdaterad 2006-03-22

Den långa resan. Färden som varar så länge att resandet blir till en livsstil. Månader på stränder, ryggsäcksluff till asiatiska städers härbärgen, gungande tågresor genom långa nätter, en almanacka utan inrutade klockslag och veckodagar. Vi guidar dig dit. Berättar hur det funkar, hur du får pengarna att räcka till, hur du förebereder dig. Ja, vi ger dig i princip allt utom drömmarna. De får du stå för själv. Följ steg 1 till 18 och du tar det 19:e själv på järnvägsstationen i Beijing. Eller på stranden vid världens ände.

1) Dröm framför kartan

Släpa fram den största världsatlas du kan hitta, förundras över alla floder, berg och städer, dra streck och kolla järnvägsförbindelser och tänk: allt det här är möjligt!

2) Skissa resplan

Begränsa dig, annars riskerar du att tillbringa mest tid på flygplatser, buss- och järnvägsstationer. Gör ett urval, kolla upp vad som är rimligt. Skissa på en resplan, räkna dagar men ge utrymme för improvisationer och infall.

3) Läs på

Läs på om guldkorn som du måste känna till i förväg för att inte missa något. Ju mer påläst du är desto mer får du ut av din resa. Med en bra guidebok fixar du det mesta.

4) Resa solo eller med sällskap?

Du får lättare kontakt med folk och kan ändra din resplan efter minsta nyck om du reser själv. Men också knepigare när någon borde vakta ditt bagage, när reskassan börjar tryta. Delad taxi eller dubbelrum får pengarna att räcka längre.

Romanser eller tilltänkta relationer ställs på hårda prov under en resa. Detsamma gäller ekonomiska förutsättningar. Ojämna reskassor brukar betyda konflikter vid val av hotell, restaurang etc. Gardera med en resplan B om personkemin inte funkar …

5) Planera restiden

Tänk på att i vissa länder är resandet billigt men tidskrävande och fysiskt jobbigt. Då behöver du tid mer än pengar. Exempelvis i Indien och Nepal. Omvänt gäller i till exempel Nordamerika.
När du planerar resrutt så tänk också på helgdagarna. Under storhelger är flygbiljetter och hotellrum både dyrast och svårast att få tag på. Religiösa och lokala högtider kan också sätta käppar i resehjulen. Under den muslimska fastemånaden Ramadan kan det dagtid vara begränsat med mat och dryck. Under hinduiska dasain är banker och statliga kontor ibland stängda i upp till en vecka.

6) Gör en budget

Snålvarianter kan förvandla resan till en överlevnadskurs som skymmer resans verkliga upplevelser. Snåla inte för mycket! Gör en dygnsbudget och räkna på så sätt ut totalkostnaden. Gör en sparplan, samla in prylar och sälj på loppmarknad, jobba extra och laga all mat hemma. Klart!

7) Boka flygbiljett

Jämför flera resebyråer och flygbolag på nätet. Boka i god tid för att ha störst möjlighet att få önskad avgångstid till ett rimligt pris. Fråga efter student- och ungdomsrabatter, efter kampanjpriser. Klart!

8) Kolla vaccinationer

Börja i god tid. Vissa sprutor ska tas vid flera tillfällen.

11) Gör en packlista

Skriv ner och bocka av. Regeln är, så lite som möjligt. Mycket går att köpa till lågt pris i länderna dit du åker. I handbagaget stoppar du klädombyte, bok, tandborste, allt som är ömtåligt plus en lättåtkomlig penna och extra passfoton till visumansökningar.
Fundera samtidigt igenom ditt reseapotek. Vad som behövs varierar mellan olika resmål. Apotek och guideböcker brukar ha förslag på vad du bör plocka med.

13) Kolla aktuell valuta

Varierar också med resmål. Dollar är till exempel kung i Centralamerika, men funkar sämre på Kuba. Kort är smidigt i Thailand, men sämre i Bangladesh. En mix av kontanter och kort är bäst. Ta med telefonnummer så att du kan spärra ditt kort ifall du skulle bli bestulen.

15) Sista förberedelserna

Scanna av flygbiljetter, resecheckar, adresser till svenska ambassader, försäkringsbolag etcetera. Skicka sedan ett mejl till dig själv och du har alla uppgifter samlade om du skulle bli bestulen. Lämna också viktiga uppgifter till anhöriga.

16) Avresa!

Börja lugnt. Ett förhandsbokat väntande hotellrum är inte dumt. En första dag utan något planerat likaså. Nästa dag är du redo för det stora äventyret.

Sex frågor att ställa när du köper flygbiljett

1. Måste du konfirmera, bekräfta, din utresa och hemresa?
2. Kan du boka om kostnadsfritt? Ändra hemresedatum?
3. Hur mycket får bagaget väga?
4. Möjlighet till stop over, det vill säga att kliva av i samband med mellanlandning och stanna någon dag extra?
5. Kan du bygga på med inrikesflyg till reducerat pris?
6. När anländer du? Mitt i natten när banker är stängda och bara dyr taxi går in till stan?


Text: Mikael Persson • 2006-03-22
RestipsInför resan

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top