Annons
Annons
Redaktionen

Redaktionen

Restips

Sommartoppen

Vagabond tipsar om vart resan ska gå i sommar.

Text: Redaktionen • 2006-05-10 Uppdaterad 2006-05-10

FEST

Barcelona

I konkurrens med Berlin är Barcelona Europas bästa partystad. Släng in strand, sol och sprittande cava och Barcelona går förbi Tysklands huvudstad på slutspurten.
Att Barcelonas nattklubbar är som klippta ur inredningsmagasinens drömreportage, ligger vid havet och stänger vid sex–halv sju på morgonen är förvisso läckert, men Barcelonas riktigt loca sida upptäcker besökaren först senare, när after-klubbarna tar vid efter det att nattklubbarna har stängt.

Barcelona är det där syskonet vi alla älskar, men som inte riktigt har ordning på sitt liv så som de sociala normerna kräver. En frisinnad själ, eller ett svart får. Välj själv.

Den naturliga starten på en kväll är på någon av de otaliga tapasbarerna i Barri Gòtic, Europas bäst bevarade medeltida kvarter. Här äter man middag, dricker cava och diskuterar livet, och kanske viktigast av allt, hur partykvällen ska se ut. Barcelonas bar- och nattklubbslandskap är minst sagt frodigt. Varje seriös partymänniska måste ha en plan för att uppleva det bästa Barcelonanatten har att erbjuda – och klara av att hålla sig vaken tills partyt är slut.

Resa dit: Reguljärflyg går från en rad svenska städer. Lågprisflygen Ryanair och Sterling flyger också hit. Räkna med att en reguljärbiljett tur och retur kostar omkring 2 000 kronor. Tur- och returbiljetter med lågprisflyget kan med lite tur och framförhållning kosta från några hundralappar.
Läs också : Natten tillhör Barcelona.

BARNFAMILJ

Naxos, Grekland

När barnfamiljens krav ska sammanfattas spretar önskemålen. För småbarnens skull vill föräldrarna ha obefintlig trafik och långgrunda stränder. Tonårsbarnen vill ha diskon, mingel och vilda vågor. Mamma och pappa vill ha bra tavernor, trevliga utekaféer, låga priser – och nöjda barn. På ön Naxos i Grekland finns möjligheten att tillfredsställa alla.

Naxos är billigt: På grund av hård konkurrens och prismedvetna besökare kostar hotellen och tavernamaten mindre här än på praktiskt taget alla andra öar i Grekland. Naxos har en bra mix: Här finns en stor lokalbefolkning som själva syns ute på tavernor och kaféer på kvällarna. Hit kommer såväl många helglediga Atenbor som charterturister och öluffare.

Naxos har några av Greklands bästa bad: Finkornig ljus sand och turkost badvatten, en maffig synupplevelse som får tankarna att fara mot Karibien. Här finns blåsiga stränder för vindsurfare och vindstilla stränder för småbarnsfamiljer. Här finns en grönskande undervattensvärld för snorklare och vågfria badvatten för simmare.

Naxos har puls: Tavernor, brusande kvällskaféliv och till och med en handfull klubbar, som inte stänger förrän framåt morgonkvisten. På den nästan bilfria hamnpromenaden – Protopapadaki – kan tonåringar mingla och spana, småbarn springa omkring och leka – och deras föräldrar sitta på kafé, prata och titta på folklivet.

Resa dit: Naxos är en charterdestination hos Apollo. På egen hand: Flyg med Sterling eller Apollo till Aten, ta flygbussen till Pireus och sedan snabbåten (tre timmar) till Naxos. Alternativt flyg med Apollo till Santorini, ta en taxi till hamnen och därifrån snabbfärjan till Naxos (två timmar).

KÄR

Ponza, Italien

Den lilla ön Ponza, utkastad i Tyrrenska havet, några timmar söder om Rom, fungerar som en mental peeling i allmänhet och välbehövlig stålborste för rostig kärlek i synnerhet.

Infarten med färja till Ponza stad ger en föraning om vad som väntar: låga, pastellfärgade hus breder ut sig likt en amfiteater kring en bukt av klippor, sandstrand och kristallklart vatten. Väl iland väntar friskt vin, färska skaldjur och drömska solnedgångar. Monacos furstefamilj är återkommande gäster till ön och Mussolini bodde här två månader före sin död. Ponzas jet-set-stämpel är dock långt ifrån tydlig eller störande.

Ponza är knappt en mil lång och bara två kilometer bred där den är som bredast, ändå bjuder ön friskt på vykortsfagra badbukter och storslagna vyer. Den mest fotogeniska fullträffen är Chiaia di Luna som ligger en tiominuterspromenad från Ponza stad. Här möter jadefärgat hav 300 meter höga kalkstensklippor, som i sin tur omfamnas av molnfri, klarblå himmel.

Om vardagen mot förmodan skulle komma ikapp det ljuva ölivet är det bara att kvickt bege sig ner i småbåtshamnen i Ponza stad, hyra en egen båt för dagen och på tu man hand guppa bort återstoden av dagen i jadegröna vikar. Om det är havet eller kärleken som får båten att guppa ska vi låta vara osagt.

Resa dit: Tåget som går Rom–Neapel stannar bland annat i, eller alldeles i närheten av, Anzio, Terracina och Formia. Från dessa orter går båtar ut till Ponza. Räkna med att tågresan från Rom tar 1–3 timmar och båtresan 3–4 timmar.

PRISVÄRT

Bulgarien

Det är några år sen som de forna östländerna dök upp som billiga alternativ till klassiska sommarresmål som Grekland, Spanien och Italien. Plötsligt gick resorna till Kroatien, Turkiet och Bulgarien, och reseberättelserna där-ifrån handlade främst om hur billigt allt var. Att länderna också bjöd på sol, bad och fina stränder kom ofta i andra och tredje hand. Men fint är det, frågan är om det fortfarande är billigt. Svaret är ja, fast priserna är på väg uppåt, i alla fall på charterresmålen.

Mest prisvärt av charterländerna är i dag Bulgarien. Charterarrangörernas resor hit är inte längre så mycket billigare än till andra länder, men prisnivån på plats är fortfarande låg. I Bulgarien finns visserligen inte Kroatiens och Greklands övärld eller Italiens goda mat, men landet har Svarta havets sandstränder, och det är gott nog.

Vilket bulgariskt resmål du väljer beror på vad du är ute efter. Vill du ta det lugnt med familjen är Albena bäst. Albena är Bulgariens lugnaste (och dyraste) badort. Sandstranden är fyra kilometer och långgrund. Parasoller och glasskiosker ser till att familjen trivs. Mest fest finns i Golden Sands och Sunny Beach, den senare är svartahavskustens största badort. Trevligast är staden Varna, en riktig stad med 350 000 invånare, affärer, gågator, kaféer och museum. Varna är något helt annat än kustens annars ganska enahanda men funktionella turistkomplex.

Resa dit: Lättast är att boka en charterresa. En vecka på mellanklasshotell i juni, juli och augusti kostar mellan 3 500 och 5 500 kr.

BUBBLARE

Piemonte

Turin är inte det vi vanligtvis förknippar med just Italien: Neapels nästan indiska människomyller, Venedigs medeltida gränder, Florens grandiosa palats, Roms antika ruiner.

Turin är en modern stad. De som kör vespa har hjälm, bussarna kommer i tid, folk vet hur man står i kö. Här är för kallt för att oliver ska växa men risodlingarna är Europas största och risotton en mer typisk rätt än såväl pasta som pizza.

Men modern betyder inte tråkig. Turin är en vibrerande stad med ett spännande musikliv, intressanta författare, Italiens mest spännande gallerier för modern konst samt Zlatan.

På mindre än en timmes bilresa från Turin finner man dessutom följande: Barolo med några av Italiens allra finaste vingårdar; Alba, där specialtränade hundar varje höst sniffar fram den vita tryffeln; Ivrea med det konstigaste karnevalsinslaget av alla: apelsinkriget och Vialattea, denna “vintergata” som är ett av Alpernas allra finaste liftsystem, vilken binder samman orterna i 2006 års vinter-OS. Vackert också utan skidor på sommaren.

Resa dit: Ibland har SAS eller Alitalia billiga biljetter till Turin. Annars flyger man med Ryanair till Bergamo och tar sig vidare med buss och tåg eller via London direkt till Turin.

LÅNGT BORT

Brasilien

Brasilien är inte bara hett när Sverige har vinter, utan också på sommaren. Semesterorten Natal blir från och med den här sommaren året runt-resmål från Sverige. Orten ligger nära ekvatorn så vädret är bra även sommartid, om man står ut med en regnskur om dagen.

NAKET

Plaka Beach, Naxos

Flera kilometer lång strand med ljus fin sand och kristallklart vatten. På den södra delen av stranden lever nakenbadarkulturen kvar. Kasta badkläderna, simma befriat naken i Egeiska havet och bränn rumpan härligt ljusröd under Medelhavets sol.

SKRYT

Uruguay

Europa har sitt Saint Tropez, Sydamerika har sitt Punta del Este. Hit, till Uruguays egen riviera, åker den välbeställda gräddan från São Paulo, Rio, Buenos Aires och Montevideo. Här bor man på lyxhotell eller köper egen strandvilla. Här solar man på de vackra stränderna, badar i det klara vattnet och dricker dyra drinkar i det exklusiva nattlivet.

BARNFRITT

Thailand

Thailand under svenska sommaren innebär någon skur varje dag men framför allt blåst. Så stark blåst att vågorna är alldeles för kraftiga för de små. Surin Beach och Nai Yang Beach på Phuket är bra barnfria solresmål på sommaren.

UNDER YTAN

Norge

Vattnet utanför Narvik är bland det klaraste Europa kan visa upp. Här ligger dessutom flera vrak från andra världskriget, såväl nära fastlandet som längre ut mot Lofoten. Som extra krydda finns möjlighet till valsafari.

RAGG

Visby

Visby vecka 29. Förklaring överflödig.


Text: Redaktionen • 2006-05-10
RestipsInför resan

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top