Annons
Annons
Redaktionen

Redaktionen

Restips

Taxfree – så funkar det

Hur mycket sprit får jag ta med mig hem efter att ha semestrat utomlands? Frågan är enkel, svaret lite lurigare. Vissa regler gäller för resa inom EU, andra om man reser från land utom EU. Och så var det mellanlandningarna … Men misströsta inte. Här guidar Vagabond bland regler, alkoholprocent och mellanlandningar.

Text: Redaktionen • 2006-06-29 Uppdaterad 2006-06-29

Resa från land utanför EU?

Då gäller dels tullfrihet på varor som sammanlagt inte är värda mer än  700 kronor, dels den så kallade resanderansonen:
– En liter sprit eller två liter starkvin.
– Två liter vin.
Starköl ingår inte i ransonen. Men det totala värdet av ölen man köper med sig får inte överstiga 1 700 kronor tillsammans med de övriga varorna.

För att klassas som spritdryck ska alkoholprocenten vara högre än 22 volymprocent. Starkvin har en volymprocent på mellan 15 och 22 volymprocent medan vin ligger mellan 3,5 och 15.

Vill du föra in mer än resanderansonen tillåter går det att betala tull och punktskatt för varorna. I så fall väljer du den röda ingången dit det aldrig är kö när du passerar tullen.

När får tullen stoppa mig?

Förr i tiden genomfördes slumpmässiga kontroller av resenärer som var på väg in i landet. Det är inte längre tillåtet om den resande kommer från ett annat EU-land.

Men tullen har fortfarande rätt att genomföra kontroller av resenärer. Vad som avgör om du riskerar att kontrolleras varierar kraftigt. En del sätt att resa på kan väcka större misstanke, precis som en del destinationer.

Tullverket vill inte berätta vilka sätt att resa som väcker deras uppmärksamhet. Men på vissa sträckor har till exempel ensamma män i bil varit intressantare att undersöka än andra resenärer. Vilka grupper som är intressanta ändras dock hela tiden i takt med att smugglarna byter metoder.

Resa från annat EU-land?

Reser du från ett land som är med i den Europeiska unionen så får du ta med dig praktiskt taget hur mycket vin, öl och sprit som helst. Förutsatt att det är för eget bruk. Du får däremot inte handla åt grannar, arbetskamrater eller vänner. Det är inte ens tillåtet att föra in en liter sprit om du planerar att sälja den.
– Köper man stora mängder alkohol till ett bröllop eller en 50-årsfest så kan det vara bra att ha med sig ett inbjudningskort eller något annat som styrker att det är för eget bruk, säger Jonas Karlsson, sakkunnig på Tullverket.

Det finns riktlinjer, eller referensnivåer, inom EU som sätter upp gränser för om införseln är för privat eller kommersiellt bruk. Till exempel anges 10 liter sprit och 110 liter öl. Men dessa nivåer är egentligen ingenting som de svenska tulltjänstemännen bryr sig om.
– Referensnivåerna finns i EU-direktiven men Sverige har inte infört dem, säger Jonas Karlsson.

Vissa områden inom EU är undantagsområden, exempelvis Kanarieöarna, Gibraltar och Åland. Här gäller resanderansonen. Dessutom måste du ha varit utomlands mer än 20 timmar. Fullständig lista på undantagsområden finns på http://www.eu-upplysningen.se/.

Om jag flyger från ett land utanför EU men mellanlandar i ett EU-land?

Eftersom du kommer från ett land utanför EU får du föra in taxfree-varor. Juridiskt sett besöker du aldrig landet du mellanlandar i. Därför kan du handla taxfreevaror där trots att sista delen av resan sker mellan två EU-länder. Detsamma gäller på en utresa – då får du handla taxfree i Stockholm om du reser till Thailand, även om planet mellanlandar i ett EU-land.

Om du däremot köpt två enkelbiljetter, låt säga en från Thailand till Frankrike och sedan en vidare från Frankrike till Sverige, kan du köpa stora mängder med alkohol som är skattat i Frankrike och ta med hem.

Kommer du från ett land utanför EU men tidigare under resan har besökt ett land inom EU, och om du köpt alkohol på båda ställena, lyder dina inköp under två paragrafer. För alkoholen du köpt i EU-landet gäller EU-regler – praktiskt taget inga begränsningar alltså (förutsatt att du kan styrka med kvitto att den är köpt inom EU). För alkoholen du köpt utanför EU gäller din taxfree-ranson. Exempel på sådana resor är färjeturer till Finland via Åland (som räknas som icke EU-land) eller till Storbritannien via Norge.

Om jag är under 20 år

Det spelar ingen roll om det är lagligt för personer som är yngre än 20 år att köpa alkohol i landet man reser från. Du måste ändå ha passerat 20-årsstrecket för att ta in alkohol i Sverige. Stoppar tullen dig beslagtar de alkoholen och du riskerar böter.


Text: Redaktionen • 2006-06-29
RestipsInför resan

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top