Annons
Annons
Kristian Lindquist

Kristian Lindquist

Restips

Bonuspoäng på flyget

Tre turer till Bangkok fram och tillbaka, och vips så får du en gratisbiljett till London. Det låter enkelt men är en djungel. Vagabond reder ut möjligheterna och fällorna med flygbolagens bonusprogram.

Text: Kristian Lindquist • 2006-10-09 Uppdaterad 2006-10-09

 De flygbolag som inte har ett bonusprogram, lojalitetsprogram, är lätträknade och tillhör inte de stora jättarna. Syftet med bonusprogrammen är att knyta kunden till sig, och programmen lyder under grundprincipen att ju längre du flyger och ju dyrare din biljett är, desto fler bonuspoäng tjänar du. Och efter nog många timmar med blaskigt kaffe och smaklös mat 10 000 meter över marken så har du tjänat ihop till en gratisresa. Men då gäller samma princip igen – fast omvänt. Ju längre bort du vill resa, desto fler bonus­poäng kostar det. Ganska enkelt och logiskt än så länge.
Men det blir krångligare. Faktiskt så krångligt att de ansvariga flygbolagen själva hade problem att svara när Vagabond skulle reda ut begreppen.
1. Flygbolagens allianser. De flesta stora flygbolag tillhör någon allians inom vilken man samarbetar. Samarbetet gäller inte bara linjenätet, utan också bonusprogrammen, vilket betyder att medlemmar i SAS Eurobonussystem får poäng även vid flygningar med till exempel Lufthansa, Spanair och Thai Airways som alla är partners med SAS i den så kallade Star Alliance. På samma sätt ger en resa med British Airways poäng till dig som har bonuskort hos Finnair, eftersom båda är med i alliansen Oneworld. Poängsystemen är dock inte identiska inom allianserna, och det är nu det blir invecklat.
Trots samarbetena vill förstås de enskilda flygbolagen att du ska flyga med just dem. Så om du till exempel har SAS Eurobonus tjänar du fler poäng om du sitter i ett SAS-plan än om du väljer allianskompisen Lufthansa. Problemet är att ibland kan du inte välja. Trots att du bokat en SAS-biljett kan det vara Lufthansa eller någon annat bolag i samma allians som har hand om flygningen.
Lärdom: Ditt bonuskort gäller för flera bolag, men ger mest poäng om du flyger med “ditt” bolag. Så om du är på poängjakt, kontrollera vilket flygbolag som har hand om din flygning. Det är inte alltid som du tror. Det går bra att ha flera bonuskort, men det är dumt att ha mer än ett inom samma allians. Välj det bolag du flyger mest med inom varje allians.
2. Andra samarbeten. Flygbolagen samarbetar också över alliansgränserna. En flygning med SAS kan något överdrivet innebära en flygning med nästan vilket flygbolag som helst (i alla fall efter en mellanlandning). I de flesta fall får du poäng ändå eftersom bolagen har poängsamarbeten. Men inte alltid. Detta glömmer resesäljarna ofta att informera om, kanske för att de inte riktigt vet själva.
Lärdom: En flygning kan ge noll poäng, trots att du bokat med ett bolag vars bonuskort du har.

3. Hur får man poäng? Genom att flyga såklart, men också genom att hyra bil eller bo på hotell. Välj bara en biluthyrarfirma och ett hotell som flygbolaget samarbetar med.
Lärdom: Också flygrädda kan ha bonuskort.
4. När får man inte poäng? Här gäller lite olika regler men hos flera bolag ger charterresor inte poäng och man får heller inte alltid använda de intjänade poängen till dessa. Så när till exempel SAS flyger Fritidsresors resenärer till Thailand ger det inga Eurobonuspoäng. Billiga kampanjbiljetter ger inte heller poäng. På flygbolagens hemsidor finns ofta information om hur många poäng olika resor är värda eller kostar.
Lärdom: Billiga biljetter ger inte alltid bonuspoäng.
5. Tidsbegränsning. En del flygbolag har en tidsgräns inom vilken poängen måste användas om den inte ska gå förlorad. Hos SAS och Finnair är den fem år. KLM har livstidsrätt på poängen med ett förbehåll: Du måste fylla på nya poäng minst vart tredje år för att inte de gamla ska försvinna.
Lärdom: Den som väntar på något gott kan vänta för länge.
6. Poängen med poängen. Förutom gratis flygresor kan dina bonuspoäng ge andra förmåner som rätt att resa med tyngre bagage, tillträde till VIP-lounger eller bättre priser på hotell och bilhyror. Mest används poängen till flygresor, och precis som när det gäller intjänandet av poäng så kan du spendera dem på vilket flygbolag
som helst som är med i samma ­allians som “ditt” bolag. Men tänk på att bara ett begränsat antal platser på varje avgång är tillgängligt för bonusresenärer. Därför är det viktigt att vara ute i väldigt god tid om du ­planerar att använda dina poäng för att ta dig till något populärt resmål.
Lärdom: Boka bonusflygningen i god tid.


Text: Kristian Lindquist • 2006-10-09
RestipsGranskningar

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top