Annons
Annons
Karin Wallén

Karin Wallén

Restips

Välj rätt guidebok

Luffar du runt med ryggsäck? Söker du äventyr? Eller är du på jakt efter rätt nattklubb i rätt stad?<br /> Vagabond har tagit reda på vilken guidebok som passar just dig.

Text: Karin Wallén • 2006-10-31 Uppdaterad 2006-10-31

Äventyraren

Du drömmer om vindpinade bergstoppar, oförstörda korallrev och den perfekta surfen. Du väljer spänning framför trygghet och gillar känslan av frihet när du styr själv – men är samtidigt noga med planering.

Förlaget Trailblazer kan det där med resor till fots, till cykel – och med tåg. Inkaleden, Mount Everest och Transsibiriska järnvägen är några av titlarna som underlättar att ha till hands, både inför och under resan. Även guider till en självständig bil- eller motorcykelsemester finns representerade i utbudet.
Den lilla guideboksserien Periplus action guides är skapt för den som låter äventyrssporterna styra valet av resmål.
Böckerna har läckra bilder, tydligt nischad information och extra bonusmaterial som till exempel lär dig de rätta surfglosorna om du ska ta dig an vågorna i Australien.
Förlaget Footprint Handbooks har också dyk- och surfguider, och med Lonely Planets A year of adventure kan du planera äventyrligheter jorden runt. Lonely Planet ger även ut
serier för dyk-, vandrings- och cykelsemestrar.

Nybörjaren

Du kommer att använda din guidebok flitigt och vill ha tydliga tips och råd – både inför och under resan. Du undrar hur man åker tunnelbana i Peking, vilka souvenirer man ska satsa på i Kroatien och hur man tar ut pengar i Lissabon.

Den som ska resa länge och på egen hand känner sig trygg med Lonely Planet, vars tips om boende, sevärdheter och restauranger styr många resenärers steg världen över. Healthy travel-serien från Lonely Planet är ett funktionellt redskap för den som vill rusta för hälsa och säkerhet innan avresa.
På svenska finns Willma, en informationsspäckad men mycket texttung reseguide som lånar fakta från Lonely Planet.
1:a klass-serien från förlaget Streiffert, också den på svenska, är betydligt färggladare och påminner om en lärobok. Livfullt illustrerad och tydligt, om än kortfattat, redogör den för allt från lokal mat till historiska personligheter. Ganska sparsam rörande kommunikationsmedel och boende, vilket till viss del kompenseras med webbtips för ytterligare information.
Rough Guides serie First-time finns för ger råd om hur man planerar sin resa, tipsar om var man hittar reskompisar efter vägen och varnar för de vanligaste lurendrejerierna.
De större guideböckerna ger tips på lämpliga resrutter, beroende på hur mycket tid du har att spela med. Inte minst Foot Prints guider pumpar ut många förslag för planeringsstadiet.

Cityspanaren

Du ska göra storstan och vill inte fastna i turistkvarteren. Du är ute efter shopping, nöjen och kultur och din värsta mardröm är att missa den där nattklubben som alla talar om eller förgäves försöka få svar om arkitekturen i gamla stan.

Time Out har de hetaste tipsen för en fulländad långweekend och innehåller allt du behöver veta för att hitta rätt i klubbdjungeln, välja bland de vegetariska restaurangerna eller hitta de trendigaste skorna. Bra upplysningar om öppettider och priser, med ett komplement av texter som känns nutida och förmedlar stadens puls och karaktär.
Insight Guides är lite större i formatet, innehåller mycket information om resmålet och varvar löpande text med fina bilder. Kan inspirera inför resan, och fungera som förströelse­litteratur på något av stans kaféer.
Streifferts 1:a klass topp tio passar den som bara vill försäkra sig om att se de största sevärdheterna, och värdesätter en lättläst guide som får plats i lilla handväskan eller stora bröstfickan.
Planerar du att vända på varje liten historisk sten i de gamla kvarteren kan det vara lämpligt att investera i en guidebok från förlaget Everyman Guide, ett rikt illustrerat uppslagsverk som lär dig allt och lite till om hur man bygger en gondol eller var man hittar spår av lokala konstnärer.

Ryggsäcksluffaren

Du vill veta var man bor billigast i Kalifornien, hur man skaffar visum till Kambodja och vad man ska tänka på om man vill dryga ut reskassan i Australien. Du har gott om tid och söker gärna alternativa färdvägar.

Bibeln heter Lonely Planet, av många sedd som en oumbärlig källa till information och av andra sedd som motsatsen till självständigt resande eftersom de bokstavstroende trampar i samma spår. Lätt att hitta i och med stora sektioner om boende och
restauranger, inte minst för budgetresenärer.
Rough Guides är också en vanligt förekommande resehandbok i backpackerkretsar. I jämförelse med Lonely Planet innehåller den i regel lite mer bakgrundsfakta om landet och lite färre praktiska detaljer, men framför allt är det en smaksak vilken bok man föredrar. Footprint Handbooks ger ut tjocka handböcker med initierade faktatexter (och mycket små bokstäver). Jämfört med Lonely Planet och Rough Guide har den färre färgbilder och färre tips om hotell och restauranger, men mer omfattande bakgrund om resmålets historia, kultur, religion, språk och annat.
Vagabonds reseguider har praktiska tips varvat med bonusmaterial i form av inspirerande reportagetexter.
De större guideböckerna har oftast en sektion med nyttiga fraser, men flera förlag har även fristående parlörer i fickformat. Dit hör Lonely Planet, Rough Guides och Berlitz.

Charterresenären

Du är borta en vecka och har bokat några guidade utflykter. Du vill läsa på lite om de vanligaste sevärdheterna och behöver en snabböverskådlig bok i behändigt format.

Förlaget Fyris Reseguider ger ut robusta, inplastade guider i fickformat med separat karta. Sätter fokus på vilka gator och sevärdheter du inte bör missa, och bryr sig mindre om hur man reser runt eller var man ska bo. På engelska ges samma serie ut av Globetrotter, som har fler titlar än den svenskspråkiga versionen.
Berlitz tunna format täcker grundläggande fakta om resmålet. Passar den som inte har några ambitioner att läsa in sig på mer än det mest nödvändiga och inte är ute efter att beträda några okända stigar.

Lyxnjutaren

Du har fått nog av smaklös paella och tvåstjärniga lägenhetshotell. När du planerar din resa är det detaljerna du vill åt och du tar gärna en omväg för att hitta det lilla extra. Kosta vad det kosta vill.

Förlaget Thames & Hudson ger ut estetiskt tilltalande böcker med koll på designhotell, trendkänslig shopping och spabehandlingar. Serier som Hip Hotels, Spa Style och Style City finns för flera resmål men lämpar sig kanske bättre som inspirerande coffee table-läsning en dyster novemberkväll än som slit- och slängguide när du är på resande fot.
Kuperards Chic-serie lägger tyngdpunkten på påkostad design, traditionell filosofi och exklusiva hotell och restauranger. Bland annat Bali Chic och India Chic finns i sortimentet.
Den prestigefyllda Michelinguiden är finsmakarens heliga skrift. En tung tegelsten som kräver ett genuint matintresse och vissa språkkunskaper – den italienska guiden finns exempelvis enbart på italienska och den franska på – ja, på guidens stolta ursprungsspråk förstås. Den välkända trestjärniga skalan visar om menyn är värd ett besök, en omväg eller en hel resa.

Barnfamiljen

Du har packat barnmatsburkar, blöjor och kritor. Nu undrar du om du har glömt något och behöver dessutom tipsen om passande sevärdheter, barnvänliga restauranger, sjukvårdsinformation och roliga utflykter.

Serien Take the kids från förlaget Cadogan har svaren på hur du skuffar in barnvagnen på kafé, vilka museer som går hem hos såväl stora som små och var du – tro det eller ej – hittar rökfria pubar i London. Snygg, lättöverskådlig guide som utöver de vanliga sevärdheterna tipsar om bland annat skateboardparker och gokartbanor.
Resa med barn är en svensk bok, utgiven av förlaget Global Reporting Books, som ger handfasta och generella råd till föräldrar som vill resa med sina barn. Tipsar bland annat om vad man bör lägga i handbagaget och vad man ska tänka på när man väljer hotell.
Lonely Planet gav för några år sedan ut boken Travel with children, som ger allmänna hälsoråd, tipsar om enkla lekar för färden och listar familjevänliga resmål i olika länder.


Text: Karin Wallén • 2006-10-31
RestipsInför resan

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top