Annons
Annons
Krönika

Utnyttjat något barn nyligen?

Utnyttjat något barn nyligen? Varit ute och rest? Köpt med dig något hem? Kanske shoppat på marknad i Vietnam, souk i Egypten eller bland gatustånd i Bangkok? Kommit över justa piratkopior, som är omöjliga att skilja från äkta varor och som kostar nästan ingenting? I så fall har du handlat asbilliga produkter som tillverkats av

Text: Johan Tell • 2006-12-08 Uppdaterad 2006-12-08

Utnyttjat något barn nyligen? Varit ute och rest? Köpt med dig något hem? Kanske shoppat på marknad i Vietnam, souk i Egypten eller bland gatustånd i Bangkok? Kommit över justa piratkopior, som är omöjliga att skilja från äkta varor och som kostar nästan ingenting?
I så fall har du handlat asbilliga produkter som tillverkats av barn vilka fjorton timmar om dygnet suttit fastkedjade vid arbetsbänkar av asbest där de slitit för en månadslön en svensk unge aldrig skulle acceptera som veckopeng.
Och var det inte barn som tillverkade dina tokbilliga piratkopior var det kidnappade unga kvinnor från bergsbyar som mot sin vilja förts till fönsterlösa fabriker av blåbetong där varken sol eller måne lyser på deras ständigt löpande band.
Och var det varken barn eller bortrövade kvinnor som producerade dina snorbilliga piratkopior var det förslavade män som tvingas bo i skjul av korrugerad plåt och arbeta dödligt länge i svavelånger med pvc-sörja upp till knäna.
Tycker du jag överdriver? Kanske rentav far med osanning? Okej, låt mig vända på resonemanget.
Om du i stället för piratkopior köpt äkta märkesvaror kan jag garantera att de inte tillverkats av fastkedjade barn, bortrövade kvinnor eller förslavade män. Detta beror förstås inte på att märkesföretag är goda där de sniffar runt jorden på jakt efter billig arbetskraft, utan på att de helt enkelt inte vågar chansa med att låta fastkedjade barn limma ihop gympadojor, bortrövade kvinnor tråckla kostymer eller förslavade män svarva golfklubbor. För den dagen sådant kommer ut är de rökta, finito, hasta la vista baby.

Därför är det inte konstigt att flest piratkopior kommer från ett av världens mest odemokratiska länder: Kina.
Och nej, jackorna märkta Peak Performance som säljs för en hundring på Pärlmarknaden i Beijing är inte äkta. De är inte riktiga överskottsprodukter som borde ha kostat trettio gånger mer men som för din skull i stället smusslats ut av fiffiga fabriksanställda. De är skräp tillverkat under slavliknande förhållanden för löner som ligger långt under de officiella på cirka 1 000 kronor i månaden.
Piratkopiering i Kina tros omsätta uppemot 800 miljarder kronor per år. Men då handlar det inte bara om kläder. Fortsätter vi med svenska exempel har Mora fått sina knivar plagierade, skf sina kullager kopierade liksom att en ny mobilmodell från Sony Ericsson efter en månad finns som piratvariant.
Även i Sverige har det dykt upp piratkopior av tvättmedel, rakblad, krämer, läskedrycker, te, cigaretter, tändare och leksaker. För ett tag sedan insåg svenska Coop att de sålt 3 000 piratkopierade, brandfarliga Game boy.
Själv är jag inte är speciellt intresserad av de juridiska aspekterna med piratkopiering av övervärderade märkesprodukter. I Frankrike och Italien är det ett brott att bära låtsaskläder och där jagar piratpoliser numera dem som bär fejkade Guccitröjor eller imiterade Yves Saint Laurent-scarfs. Vem bryr sig?
Nej, mitt enda, tunga, argument för att alltid välja äkta märkesvaror framför piratkopior är att de förra tillverkas inför öppen ridå. Märkesföretag har ögonen på sig: journalisternas, Rädda Barnens, fn:s.

Visst, man kan med all rätt kritisera företagens låga löner, korta raster, minimala semestrar, men de existerar i varje fall.
Piratkopior däremot produceras helt utan insyn i hälsovådliga lokaler med miljövidriga metoder av människor som i princip inte har någon lön, någon rast, någon semester. Varje kväll låses de in i baracker vilka med jämna mellanrum brinner upp – men det gör inte så mycket då nya barn, kidnappade kvinnor och förslavade män är lätta att hitta.
Jag anser inte att resenärer ska kränga på sig ett moralist-ok tyngre och mer skavande än det vi stapplar runt med här hemma. Jag menar bara att vi även bör checka in hjärnan när vi reser utomlands och inte heller glömma packa ner empatin.
Det duger inte att i Sverige vara med i facket, köpa ekologisk mellanmjölk och skänka pengar till Världens barn för att därefter i utlandet hjärndött shoppa loss med skygglappar stora som bananblad i tron att piratkopior är jättebilliga för att folk utomlands är jättebussiga.
Rädda Barnen uppskattar att det finns 250 miljoner barnarbetare i världen. Alla dessa arbetar inte med att tillverka piratkopior. Men tillräckligt många gör det för att du ska må rejält dåligt nästa gång du drar på dig din fejkade märkeströja.


Text: Johan Tell • 2006-12-08
KrönikaRestips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top