• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Klimatsmart höstresa till Estland

  Resan går tvärs över Östersjön, men också tillbaka i tiden. Till något som är som Sverige, men ändå inte. Vagabond ger dig klimatsmarta tips för en höstresa till Estland.

  Klimatsmart höstresa till Estland
  Till Hansatidens gillen, medeltida murar, trävillor och äppelträdgårdar. Ett Visby modell större, kanske. Men ändå något annat. Tallinn, som fågelvägen är den närmaste huvudstaden från Stockholm, är en av Europas vackraste huvudstäder. Kyrkornas spiror, torn och tinnar reser sig som smäckra båtmaster över den grå och kompakta stadsmuren. Innanför portarna väntar vindlande gränder, ett storslaget torg och medeltida hus som går i armkrok genom en kärna som överlevt både krig och ockupation.

  Åk hit på hösten när kastanjerna släpper frukt, när det är mysigt att smita in på gammeldags kaféer och saluhallarna inte bara har fantastiska surdegslimpor utan också kantareller, blåbär och karljohansvamp.

  Ungefär så här mycket växthusgaser släpper din resa ut:

  Stockholm–Tallinn tur och retur.
  Flyg: 160 kg
  Färja som håller 20 knop: 148 kg.
  Färja som håller 28–40 knop: 436 kg


  Tre gröna oaser

  1 Gamla stan

  Promenera gärna planlöst bland gamla stan Vanalinns stensatta gränder. Innanför murarna följer bebyggelsen en stadsplan som påminner om rännilarna efter en vårflod. Det är lätt att gå vilse, men det gör inget. För det är tätt mellan matställen, finurliga butiker och inbjudande kaféer. Och förr eller senare når du det väldiga Rådhustorget Raekoja plats, med det gamla stadshuset och ännu fler serveringar.

  2) Närkontakt med natur och kultur

  Den estniska landsbygden ger en klar förnimmelse av svunna tiders Sverige. Storkbon, ängsslåtter, höhässjor, smultron som träs på strån. På flera platser, bland annat på den gamla svenskön Ösel, finns möjligheter att bo på bondgård.

  3) Pepparmintshus och positiv energi

  Bland Viljandis sjöar och stora skogar ligger Energia talu, ett eko-boende vars speciella energifält sägs ha hälsobringande egenskaper. Bo här för natten eller för längre tid, bada krydd-bastu eller följ med ut på doftsafari och plocka organiskt odlad pepparmint, kamomill och andra örter.

  Shoppa grönt …

  Parim Pood, på Müürivahe 17 i Tallinns gamla stan, är som ett gammalt hederligt varuhus. Här säljs allt. Fast samtliga produkter har ekoprägel. Inte bara mat, utan också kosmetika, barnkläder, leksaker med mera.
  På vad som sägs vara världens äldsta ännu fungerande apotek, Revali Raeapteek vid Rådhustorget, kan du köpa Klarett, en glöggsmakande och alkoholhaltig dryck som bryggts i huset sedan 1467. Den vackra presentflaskan kommer på köpet.
  Saluhallen vid Keskturg är som ett gammaldags skafferi, fast stort som en arméförläggning. Här hittar du korgar med kantareller och karljohansvamp, inlagda gurkor, underbara surdegslimpor, lant-plommon, kvastar av krondill, sprättägg, ost, färsk fisk från Finska viken och allehanda korvar. Om du har med dig egen flaska kan du köpa mjölk från en vit skåpbil ute på gården.
 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!