Annons
Annons
Mikael Persson

Mikael Persson

Nederländerna

Klimatsmart vårresa till Holland

Någon har kallat Amsterdam för Europas största småstad. Storstadens fördelar finns här: Kultur, shopping, nöjen. Samtidigt är avstånden så korta att du kan promenera runt mellan alla attraktioner, eller göra som traktens folk, susa fram på en svart cykel.

Text: Mikael Persson • 2007-05-15 Uppdaterad 2021-09-15

Vissa platser är förknippade med årstider. Holland och vår hör liksom ihop. Här får våren fria ytor. Amsterdam luktar som tvätt som hängt på tork ute i solen. Kyrktorn och 1600-talets gavelhus speglar sig i russinsvart vatten. Kanalkanternas lindar har gröna knoppar. Nästan alla cyklar, och parkerna är intagna av picknickkorgar, fotbollar och lösspringande hundar.

Ungefär så här mycket växthusgaser släpper din resa ut:

Stockholm–Amsterdam tur- och retur.
Flyg: 640 kg
Tåg: 62 kg
Bil: 456 kg (förutsatt att du är ensam i bilen)
Buss: 85 kg

Fem gröna tips…

1) Hyr en pensionär!

Mer grått än grönt kanske, men ett bra sätt att se stan är till fots och i sällskap av en äldre Amsterdambo. Mee in Mokum är pensionärer som istället för att vara sysslolösa extraknäcker som stadsguider. Du kan begära att få en engelskpråkig sådan för en billig penning. Promenaderna börjar klockan 11.00 från restaurang David & Goliath i Amsterdams historiska museum på Kalverstraat.

2) Eco-clubing

Ekologiskt, hållbart och klart sexigt. I Rotterdam finns alternativen till de konventionella nattklubbar som använder 150 gånger så mycket energi som ett genomsnittligt hushåll. Stans technodånande ekoklubbar är i princip enbart skapade av återanvänt material. I Worm är slapparfåtöljerna tillverkade av bilsäten från Volkswagen Passat och toalettstolarna från oljetunnor. Tuffa Catwalk festar nätterna igenom till ekologiskt öl, andra klubbar planerar för regnvattenspolade toaletter och dans som energikälla.

3) Se framtidens städer

Projektet Ecolonia, mitt emellan Amsterdam och Den Haag, är den hållbara staden. Lekfull, djärv och spännande, med 101 byggnader uppförda efter ledorden livskvalitet, miljöhänsyn och effektiv energiförsörjning.

4) Närkontakt med natur och kultur

Bo på bondgård som driver ekologiskt jordbruk. Övernatta i ett holländskt hem med klimatsmarta vardagslösningar och lokalt producerad mat. Alternativen är många och finns i såväl Amsterdams närhet som ute på landsbygden. ECEAT, the European Centre for Eco Agro Tourism, står för förmedlingen.

5) Holland på cykel

Långa, slingrande cykelleder längs kust och kanaler, förbi väderkvarnar, vårgröna fält och tulpaner. Givetvis ser du allt bäst från ett par välpumpade cykeldäck. Veckolånga turer går via Amsterdam och Groningen runt Zuiderzee. Du stannar på byarnas värdshus, äter fyllda pannkakor och får motion och frisk luft.

…och två öl

Det sägs att öl aldrig ska färdas mer än max 50 meter för att behålla den perfekta smaken. Tur då att Amsterdam har flera mikrobryggerier. Två bra ur vilka det flödar förstklassiga drycker är De Bekeerde Suster, Kloveniersburgwal 6–8 och Brouwerij t’IJ i väderkvarnen på Funenkade 7.


Text: Mikael Persson • 2007-05-15
NederländernaRestipsAmsterdamAnsvarsfull turism

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top