• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Res klimatsmart

  Flygresor och turism är stora miljöbovar. Att ta miljöansvar behöver inte vara dyrt och krångligt, utan kan vara både bekvämt och roligt. Här ger vi några enkla tips till dig som vill resa klimatsmart.

  Res klimatsmart

  1) Välj rätt bränsle

  Använd transportmedel som drivs med förnybara bränslen, till exempel biogas, etanol, RME och vätgas.

  2) Res smart, res tillsammans

  Om du måste åka bil, utnyttja alla säten och fyll bilen med medpassagerare. Om du måste flyga, boka avgång med hög beläggning och välj bolag som flyger med nya, effektiva maskiner. I så fall minimeras koldioxidsutsläppen per passagerare.

  3) Flyg bara när du måste

  Flygtrafiken står idag för cirka 2 procent av de globala utsläppen av koldioxid, men allt fler flyger och år 2050 beräknas flyget stå för 3 procent. Försök att undvika flygresor på kortare distanser. Välj hellre tåget! Håll utkik efter transporter som bär Svenska Naturskyddsföreningens Bra Miljöval-märkning. Det står för effektiv energianvändning och minimerade utsläpp.

  4) Om du tar färjan - välj rätt båt

  Båt låter miljövänligt. Stora färjor som långsamt transporterar massor av människor och gods. Men generellt sett så är sjöfarten det överlägset smutsigaste transportmedlet om man ser till utsläppen av svavel- och kväveoxider. Och snabbfärjor är ett kapitel för sig. Vissa snabbfärjor bidrar med mer koldioxid än ett flygplan på samma sträcka.
  En långsam färja är ur miljöhänsyn bättre än en snabb. Välj helst färjor med hög beläggning, om det är möjligt. Och om det finns så kallad Nox-rening på färjan minskar utsläppen som leder till försurning och övergödning. Nox är en samlingsterm för kväveoxider som bildas vid förbränning.

  5) Köp utsläppsrätter

  Detta gör att du minskar möjligheterna för företag, som ingår i utsläppshandeln, att släppa ut koldioxid. Du köper alltså rätten till utsläpp som sedan aldrig används. I takt med att efterfrågan och priser på utsläppsrätter stiger, blir det intressantare för företag att satsa på förnybara bränslen och effektivare energianvändning. Och kanske viktigast av allt, din åtgärd får en politisk koppling och sätter press på beslutsfattare. I Sverige köper du utsläppsrättigheter via Svenska Naturskyddsföreningen. Kostnaden är 350 kronor styck. En utsläppsrätt motsvarar ett ton koldioxid.

  Läs mer om Vagabonds resebutik på webben.