Annons
Annons
Redaktionen

Redaktionen

Restips

Sista minuten – så funkar det

Är du flexibel kan du få tag på en riktigt billig resa. Läs om hur du drar vinstlotten.

Text: Redaktionen • 2007-05-15 Uppdaterad 2007-05-15

DET ÄR MYCKET SOM SKA HINNAS med på den lilla semestern man har. Hälsa på släkten, ta hand om sommarstugan och fixa hemma. Vill man dessutom klämma in en utlandsresa känns tiden knapp och tid är ofta det dyrbaraste vi har. Därför måste den utnyttjas väl, och det är då värt att lägga en extra tusenlapp för att verkligen veta att man kommer iväg dit man önskar – när man önskar. Som “vanlig” semesterfirare vågar man helt enkelt inte vänta med att boka, med risk för att i slutändan helt bli utan resa. De flesta som bokar sista-minuten-resor är följaktligen ofta unga personer, ofta studenter, samt pensionärer.
– Dessa personer är oftast mer flexibla och är därmed inte lika beroende av tid och plats, säger Alexandra Bylund, press- och informationsansvarig på Solresor.
Varje år reser 10–20 procent av alla resenärer till någon form av rabatterat pris, sista-minuten inräknat. Efterfrågan på sista-minuten varierar stort från år till år, men att en minskning skett de senaste åren är ett faktum. Hos Solresor åkte cirka fyra procent på sista-minuten för tio år sedan. Förra året hade den siffran sjunkit till dryga en procent. Även hos Fritidsresor ser man en klar minskning av resenärer som bokar sista-minuten. För tio år sedan låg siffran på närmare 20 procent medan den förra året sjunkit till en bra bit under 10.

Att det just nu är högkonjunktur kan vara en anledning till att sista-minuten-bokningarna har minskat. Folk har helt enkelt råd att resa. En annan anledning till att färre bokar sista-minuten, förutom just tidsaspekt och högkonjuktur, kan vara att flera researrangörer erbjuder olika prissänkningar till bestämda resmål.

Vissa resmål säljer sämre än andra och kräver därmed rabatterat pris för att folk ska få upp ögonen för dem. Att researrangörerna hellre väljer att sänka priset i form av rabatter än att erbjuda resorna som sista-minuten beror framför allt på att man får nöjdare kunder, eftersom man som resenär då får reda på både hotell och resmål i god tid före avfärd. En annan viktig orsak är att de då gör en bättre affär än att rea ut dem som sista-minuten-erbjudanden.

Sista-minuten-resorna är en liten del av researrangörernas totala bokningar, och självklart skulle de helst slippa dem helt.
Sista-minuten-konceptet existerar enbart för att researrangörerna ska kunna bli av med eventuella restplatser på flygningarna. De säljer hellre en billig resa och tjänar lite än lyfter ett plan med tomma flygstolar och tjänar noll. Men att folk väntar in de billiga flygstolarna ser inte researrangörerna som någon större risk.

– Om många resor säljs som sista-minuten ett år, är det förstås fler som väntar med att boka året efter. Men så går ett år till och helt plötsligt finns inga sista-minuten-resor. Då väljer man istället att boka långt i förväg året därpå, berättar Lottie Knutson som är informationsdirektör på Fritidsresor.
Ett bra exempel på detta fenomen är att resorna till Thailand över nästa jul och nyår är slutsålda sedan länge.

En annan sak att tänka på innan man bokar en sista-minuten-resa är att man inte bör ha för höga förväntningar. Paradoxalt nog är det enligt Ving och Fritidsresor fler av sista-minuten-resenärerna som klagar i efterhand. Trots att de i de flesta fall bor på samma hotell som dem som betalat fullpris.
– Att åka på sista-minuten ospecificerat är ett aktivt val man gör. De som åker har oftast betalat betydligt mindre och kan inte räkna med högsta standard. Man målar gärna upp en bild av att hamna på ett lyxhotell, något som möjligen kan inträffa under lågsäsong. Att åka på sista-minuten är som att spela roulett, en jättestor chansning, förklarar Joakim Eriksson som är informationschef på Ving.
De flesta researrangörer rekommenderar därför att man som resenär lägger till några hundralappar för att specificera resan och därmed också garanteras dusch och wc på rummet.

Vagabonds snabba guide till sista-minuten

Vilka resor blir sista-minuten-resor?
Vad som främst avgör att något blir en sista-minuten är antal tomma flygstolar. Charterarrangörernas mål har alltid varit att fylla sina flygplan. Sista-minuten har därför blivit ett allmänt begrepp på billiga resor som uppfyller detta mål. Att hitta hotell till alla resenärer är ett problem som löses först senare. Avbokningar i sista stund blir oftast även de sista-minuten-resor.

Hur långt i förväg kallar man något sista-minuten?
En resa som läggs ut 1–4 veckor innan avgång kallas vanligen för sista-minuten-resa.

Vilka villkor gäller om man är sista-minuten-resenär?
Resevillkoren för en sista- minuten-resenär är i princip samma som för en som reser till fullpris. Enda skillnaden är egentligen betalningsvillkoren då man oftast måste kunna betala på en gång. Särskilda villkor finns självklart också på ospecificerade resor. Viktigt att notera då är att inkvarteringen kan vara belägen var som helst på resmålet och att hotellet inte behöver ingå i ordinarie hotellprogram. En eventuell flytt mellan hotell kan även förekomma.

Hur mycket billigare är egentligen en sista-minuten-resa?
Hur mycket billigare det är att åka på sista-minuten varierar självfallet beroende på tidpunkt på året och vädret hemma. Men är man beredd att sticka iväg med kort varsel under perioder då de flesta inte kan resa är chansen stor att hitta en riktigt billig och prisvärd resa.

Varför har många sista-minuten-resor ospecificerat boende?
Att arrangörerna väljer att hålla hotellfrågan öppen beror på att man vill ha tid på sig att hitta det billigaste alternativet. Alla arrangörer vill att det ska löna sig att åka till fullpris samt att deras förlust ska bli så liten som möjligt. Därför söker de alltid efter det billigaste alternativet till sista-minuten-resenärerna. Det finns dock en policy hos de flesta researrangörer som säger att ett hotell som erbjuds inte får hålla sämre standard än det lägsta inom det egna programmet. Att hamna på ett hotell inom programmet är nämligen inte en självklarhet. Främst på grund av att hotellen många gånger, särskilt under högsäsong, ändå är fullbelagda.

Varför säljs ibland “endast flyg” som sista-minuten?
Endast flygstol säljs när det kan vara svårt för arrangören att hitta hotellrum på plats åt resenären. Ett fenomen som oftast inträffar under högsäsong.

Kan man åka ut till flygplatsen och köpa en sista-minuten?
För ett antal år sedan var det inte helt ovanligt att man som resenär åkte ut till flygplatsen med tandborste och badkläder för att invänta en biljett till värmen. Detta sätt att ge sig iväg existerar dock inte längre eftersom rese- arrangörerna inte längre har några säljmöjligheter på flygplatsen. Idag surfar resenärerna istället på nätet fram till kvällen före avfärd eller tittar på morgontidningarnas annonser med avgång senare samma kväll.


Text: Redaktionen • 2007-05-15
RestipsInför resan

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top