Annons
Annons
Barbro Janson

Barbro Janson

Restips

Sex goda råd till soldyrkare

Solen gör oss piggare och sätter igång produktionen av D-vitamin i kroppen. Men som du vet kan den också snabba på hudens åldrande, ge brännskador och öka risken för cancer. Här är några solråd att ha i åtanke.

Text: Barbro Janson • 2007-06-13 Uppdaterad 2007-06-13

1) Bränn dig inte!
Risken att få malignt melanom, hudcancer, som vuxen ökar om man bränner sig flera gånger. Barn under sex månader bör inte utsättas för direkt solljus.

2) Sola försiktigt när du är blek
Bleka personer bränner sig förstås lättare. Börja med en kvart första dagen. Öka långsamt tiden du vistas i solen i takt med att din hud vänjer sig.

3) Sola aldrig mer än två timmar
Även om du är brun så kan huden skadas av solljuset. En bra tumregel är att inte exponera huden mer än två timmar.

4) Välj solkräm med omsorg!
Det säkraste sättet att skydda sig mot solen är att vistas i skuggan, eller att bära kläder. Väljer man solskyddskrämer kan det vara bra att veta att de ofta innehåller två olika typer av filter.
– Kemiskt solskyddsfilter. Kemiska solskyddsfilter går in i huden och verkar genom att absorbera UV-strålning. Rekommendationer säger att man helst inte bör använda solkrämer med kemiskt solskyddfilter på små barn. De har sämre möjligheter att ta hand om ämnena som tas upp av huden.
– Fysikaliskt solskyddsfilter. Innehåller små partiklar av till exempel zinkoxid eller titandioxid som kan ligga kvar som en vitaktig hinna på huden. De reflekterar UV-strålningen.
Använd rejält med kräm och smörj in dig flera gånger om dagen. Om du svettas och badar så måste du förstås vara extra noggrann.

5) Skilj på UV-A och UV-B-strålning
Ultraviolett strålning är en del av solljuset. UV-strålningen delas in i UV-A, UV-B och UV-C. Det är UV-B som gör att vi blir bruna. Det kan också ge brännskador, vara cancerframkallande och grumla ögats lins. På senare tid har man även konstaterat att UV-A kan ge hudcancer. Den faktor som anges på solkrämen gäller skydd mot UV-B.

6) Tänk på ozonlagrets tjocklek
När ozonlagret är tunt filtreras inte UV-strålningen bort lika effektivt. Solens strålar kan vara olika skadliga på olika delar av jordklotet.

Källa: Strålskyddsinstitutets webbplats, http://www.ssi.se/


Text: Barbro Janson • 2007-06-13
RestipsListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top