• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Avskaffa taxfree

  PLANET FRÅN GEORGE BUSH International Airport i Houston är åtta timmar försenat när vi landar på en annan president, Charles de Gaulle i Paris, Europas mest irriterande flygplats. Fransoserna anser inte att jänkarnas säkerhetskontroll är tillräcklig – trots att mina skor är röntgade, min kropp är tafsad på och min dator avtorkad i jakt på explosiva ämnen – varför jag granskas på nytt. En man med ful skärmmössa upptäcker och konfiskerar min flaska med amerikansk bourbon.
  – Ty fo tua? Säger jag eftersom jag vill minnas att det ska betyda något i stil med: "är du dum i huvudet eller?"
  Den fula skärmmössan är inte upplagd för vare sig dåligt uttalade skällsord eller logiska argument om att spriten faktiskt köpts efter den amerikanska säkerhetskontrollen.
  Surar. Fast felet är mitt. Hade jag läst på skulle jag ha väntat med mitt spritinköp till Paris. Men jag läser sällan på.
  Ett par dagar senare skriver en av dn:s utrikeskorrar om en liknande upplevelse. Skillnaden är att hon inte tar på sig skulden. Istället anklagas dumma flygplatser, dumma eu-regler och alla andra dumma dummingar. I en uppföljande text tar hon hjälp av upprörda läsare och en informationschef på Luftfartsverket för att föra fram kravet: tillåt köp vid ankomsten!
  Ty fo tua?

  DE VILL GÖRA ABSURDA SKATTEREGLER än mer obegripliga: den som rest jättelångt bort ska vid hemkomsten kunna köpa sprit och cigaretter jättebilligt i Sverige.
  När jag frågar Skatteverket varför taxfree egentligen finns svarar de: "Den historiska bakgrunden till taxfreeförsäljningen finns i den traditionella skattefria status som sjöfarten hade på internationella vatten redan på 1800-talet." Senare gavs samma rättigheter till flygplatser för att: "… underlätta resandet över internationella gränser."
  1800-talet? Underlätta resandet?
  – Oh, det är så jobbigt att resa över internationella gränser.
  – Men då tar vi bort skatten på sprit och tobak.
  – Nu känns det genast lättare.
  Det finns bara en rimlig sak att göra: avskaffa taxfree!
  För liksom att vi kräver att varje skatt vi betalar ska vara välmotiverad, bör vi kräva att varje skattelättnad ska vara genomtänkt.
  FÖRESTÄLL DIG DÄRFÖR att flyget uppfanns igår. Föreställ dig därefter att finansminister Borg idag säger: "Jag anser att alla som är rika nog att resa långt bort ska slippa betala skatt på sprit och tobak. Det är inte mer än rätt!"
  Vore inte det att ge fel signaler vad gäller folkhälsan och klimatdebatten?
  Den som cykelsemestrar i Sverige tvingas betala skatt på innehållet i sin ekologiska matsäck medan den som genererar ton av koldioxidutsläpp på sin långresa efteråt kan supa sönder sin lever på skattebefriad vodka och tjära ner sina lungor på skattebefriade cigaretter?
  Finansministern kunde lika gärna bestämt att alla som promenerar till jobbet slipper betala skatt på fiskpinnar. Att alla som åker stadsbuss är berättigade till inköp av skattefria tubsockor ("Förbeställ gärna på internet så ligger varorna på ditt säte"). Att alla som har fritidsbåt får handla subventionerade bubbelbadkar och att snowboardåkare slipper skatt på sameslöjd.
  Informationschefen på Luftfartsverket framförde ytterligare ett argument i DN för utökad taxfreeförsäljning: "Vi på Arlanda är beroende av handeln på flygplatsen, som står för en tredjedel av flygplatsens inkomster."
  Ty fo tua?
  För om en flygplats med dålig ekonomi måste hållas under vingarna genom tillåtelse av taxfreeförsäljning kunde samma sak lika gärna gälla tågstationer, busshållplatser, spårvagnslinjer eller varför inte bondgårdar, byggfirmor eller bibliotek?
  Avskaffa!

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!