Annons
Annons

701229.jpg

Restips

Tidernas värsta flygolyckor

Av de tio värsta flygolyckorna genom tiderna berodde fyra på den mänskliga faktorn, tre på terrorism och tre på tekniskt fel. Här är listan över olyckorna med flest dödsfall.

Text: Per J Andersson • 2007-10-29 Uppdaterad 2007-10-29

1. Attentatet mot World Trade Center, USA

Datum: 11 september, 2001
Antal döda: över 3 000
Fyra flygplan från American Airlines och United Airlines kapades 11 september 2001 och flögs mot en planerad undergång i New York, Washington DC och Pennsylvania.
Orsak: Terrorism.

2. Kollision på startbanan, Kanarieöarna

Datum: 27 mars 1977
Antal döda: 583 döda
Efter en bombexplosion på flygplatsen på grannön Gran Canaria dirigerades flygtrafik om till Teneriffa, där dimman låg tät och sikten var dålig. I detta läge uppstod missförstånd mellan trafikledartornet och piloterna ombord på en jumbojet från KLM, som startade trots att en annan jumbojet från Pan Am inte hunnit av banan. KLM-planet försökte i sista stund att lyfta, men misslyckades och kolliderade i hög fart med det andra planet.
Orsak: Kombination av missförstånd och dåligt väder, mänskliga faktorn.

3. Jumbojet krockar med berg, Mount Ogura, Japan

Datum: 12 augusti 1985
Antal döda: 520
En jumbojet från Japan Air-lines flög in i Mount Ogura, nordväst om Tokyo, sedan planets hydrauliska system kollapsat och höjdrodret blivit obrukbart.
Det var en helt vanlig inrikesflight mellan Tokyo och Osaka, en resa på ungefär en timme. Men kort efter start hamnade planet rejält ur kurs. Bara sju personer överlevde kraschen. Bland de som dog fanns bland annat en av Japans populäraste artister, Kyu Sakamoto.
Orsak: Tekniskt fel.

4. Jumbojet krockar med fraktflygplan, New Delhi

Datum: 12 november 1996.
Antal döda: 349
En jumbojet från Saudi Airlines, som sju minuter tidigare lyft från New Delhi, krockade i luften med ett sovjetiskbyggt fraktflygplan från Kazakhstan Airlines på väg att landa i New Delhi. Piloterna på fraktplanet missförstod flygledningen och la sig på samma höjd som det saudiska planet.
Orsak: Missförstånd, mänskliga faktorn.

5. Dörr lossnar på flygplan, Frankrike

Datum: 3 mars 1974.
Antal döda: 345
En dörr på en DC-10:a från Turkish Airlines hade inte stängts ordentligt och flög plötsligt upp i luften över norra Frankrike, nära Paris. Trycket i kabinen sjönk snabbt. Suget från dörrhålet förstörde kablar i golvet, som gjorde planet omöjligt att manövrera och ledde till krasch.
Orsak: Slarv med rutiner, mänskliga faktorn.

6. Bombexplosion i luften, irländska kusten

Datum: 23 juni 1985.
Antal döda: 329
En jumbojet från Air India på väg från Toronto till Mumbai via London exploderade i luften och störtade i Atlanten nära Irland (en händelse som för övrigt skildras i magisk-litterär form i inledningen till Salman Rushdies roman Satansverserna).
Orsak: Terrorism.

7. Brandrök dödar passagerarna efter landning, Riyadh, Saudiarabien

Datum: 19 augusti 1980
Antal döda: 301
Brand bröt ut i lastutrymmet på en Lockheed 1011 från Saudi Airlines kort efter start från flygplatsen i Riyadh, Saudiarabien. Planet vände om och landade säkert. Men personalen fick inte upp nödutgångarna och alla ombord dog av röken.
Orsak: Tekniskt fel.

8. Airbus skjuts ner av robot, Hormuzsundet

Datum: 3 juli 1988
Antal döda: 290
En Airbus från Iran Air sköts ner över Hormuzsundet av en robot avfyrad från det amerikanska militärfartyget USS Vincennes. Planet misstogs vara ett fientligt stridsflygplan.
Orsak: Misstag, mänskliga faktorn.

9. Motorn lossnar under start, Chicago

Datum: 25 maj 1979
Antal döda: 273
Motorn på ena vingen lossnade från en DC-10 från American Airlines medan det startade från Chicagos flygplats 25 maj 1979. Piloten valde att ändå lyfta. Hydrauliksystemet skadades allvarligt av skadorna på vingen. Planet blev omöjligt att manövrera och kraschade.
Orsak: Tekniskt fel.

10. Bomb exploderar i lastutrymmet, Lockerbie

Datum: 21 december 1988
Antal döda: 270
En bomb exploderade i lastutrymmet på en jumbojet från Pan Am över skotska byn Lockerbie. Planet bröts itu och störtade. Även om ingen tog på sig dådet offciellt, så pekade alla indicier mot libyska terrorister.
Orsak: Terrorism.

Falskt samband

Att listan över de tio värsta flygolyckorna domineras av jumbojet (Boeing 747) och andra stora långdistansplan säger ingenting om säkerheten när det gäller dessa modeller, utan beror givetvis på att de tar många passagerare. När de kraschar drabbas helt enkelt många.


Text: Per J Andersson • 2007-10-29
RestipsGranskningar

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top