Annons
Annons
Foto: Thomas Molén

Foto: Thomas Molén

Restips

Sjuk utomlands

Idag är det populärt att resa långt och länge. Men det leder också till att allt fler svenskar blir sjuka utomlands. Rickard Levin blev matförgiftad i Argentina. Han hamnade ensam på ett statligt sjukhus där ingen talade engelska.

Text: Redaktionen • 2007-11-27 Uppdaterad 2021-09-15

Sjuk utomlandsVintern 2006 åt Rickard Levin, 25 år, halvrå kyckling i de argentinska bergen. Han hade varit på utflykt i en saltöken på 2000 meters höjd och på väg tillbaka till den lilla staden Salta märkte han hur det började vända sig i magen.
– Jag kände hur febern steg. Jag trodde först att det var höjdsjuka. Men så fort jag kom tillbaka till hotellet fick jag springa på toaletten.

NÄR DET INTE BLEV BÄTTRE insåg Rickard att han behövde söka akut läkarvård. Han frågade desperat i hotellreceptionen efter närmaste sjukhus. Ensam och sjuk stormade han in på en lokal klinik med mintgröna väggar och gula lysrör. Det var rent men föråldrat och rörigt.
– Jag lyckades hitta en lucka där jag försökte berätta vad som var fel på mig. Men där tog min undermåliga spanska slut och personalen kunde ingen engelska. Jag hade som tur var haft sinnesnärvaro nog att ta med mig mina försäkringspapper, men jag vet inte ens om de tittade på dem.

FÖRVIRRAD OCH MED 41 GRADERS FEBER placerades Rickard i kö. I väntan på en doktor sattes han på en plaststol mellan en höggravid kvinna och en polis med brutet ben.
– Jag fick hjälp ganska snabbt, säger Rickard. De frågade vad jag hade ätit och tog tempen på mig. Jag protesterade vilt när de tog fram en gigantisk stålspruta, men de skrattade bara och försäkrade mig om att jag inte skulle få hiv.

RICKARD BLEV INLAGD under natten med dropp. Han har än idag ingen aning om exakt vad han hade drabbats av, vilken typ av spruta han fick eller vad som gavs i droppet.
– Jag kände mig aldrig otrygg, men det var jobbigt att vara ensam och inte kunna språket.

ALARMCENTRALEN EUROP ASSISTANCE GROUP undsätter omkring 40 000 svenskar varje år som råkat ut för olycka eller sjukdom på semestern. De anlitas av några av Sveriges största försäkringsbolag och tillkommer som en tjänst knuten till reseförsäkringen. Enligt dem är Rickards berättelse inte helt ovanlig.
– Det största problemet är många gånger just kommunikationen, säger Jane Haaber, Network Manager på Europ Assistance Group, Nordic Region. Därför uppmanar vi våra kunder att ringa oss så fort något händer, helst innan man har gått till läkaren, så att vi kan kolla upp det snabbaste och enklaste sättet att få hjälp. Men det är viktigt att komma ihåg att vi inte fungerar som någon sjukvårdsupplysning. Ring endast om du verkligen blivit sjuk och måste ha akut vård.

JANE HAABER OCH KOLLEGAN Alexander Segerborg arbetar med att skapa kontakter och på att säkerställa kvalitet hos de agenter, sjukhus, läkare och ambulansflyg alarmcentralen jobbar med.
– Det behöver inte vara så att du får sämre vård på sjukhusen i till exempel Afrika eller Asien, säger Alexander Segerborg. Men om du inte kan kommunicera med läkaren finns risk att få fel diagnos. Och det är inte bara läkaren som kan brista i kommunikationen. Många svenskar har en övertro på sin engelska, men hur lätt är det egentligen att säga att man till exempel har en stickande känsla i bröstet?

DE OFFENTLIGA SJUKHUSEN i Europa håller bra standard, men generellt sett rekommenderar Europ Assistance Group att man söker sig till privatsjukhus och gärna sådana som är turistanpassade. Där är oftast kompetensen högre, hygienen bättre och de kan engelska. Men du lämnar inte sällan sjuksängen med en saftig räkning.
– Vi nordbor har stor respekt för vården och ifrågasätter den sällan, säger Anders Lindberg, chefläkare på Europ Assistance Group. Men många av de internationella privatsjukhusen tar bra betalt, det är ju en affärsverksamhet för dem. Det är inte sällan de ordinerar lite väl många prover. Därför är det viktigt att ha ordning på sina försäkringspapper eller kontakta oss först så att vi kan avgöra vilken behandling som är nödvändig eller ej.

I ARGENTINA hann aldrig Rickard Levin kontakta sin alarmcentral, SOS International, innan han åkte till sjukhuset. Genom sin hemförsäkring hade Rickard en vanlig reseförsäkring som gäller i 45 dagar och det var under den tiden han blev sjuk.

Trots det var han övertygad om att han skulle få lägga ut en rejäl summa efter sjukhusvistelsen. Men efter ett hjärtligt snack med läkaren om hur Sverige slog Argentina i fotbolls-VM 2002 blev han visad till dörren och slapp att betala.
– World friends, sa läkaren till mig och gav mig en post-it-lapp med ett recept på dunderstark antibiotika.


Text: Redaktionen • 2007-11-27
RestipsInför resan

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top