Annons
Annons
Redaktionen

Redaktionen

Restips

Reste under barnledigheten

Att resa iväg under barnledigheten blir allt vanligare. När familjen Jedbratt-Persson fick sitt andra barn åkte de till Thailand. – Vi fick bättre kontakt med barnen, säger Jörgen Jedbratt.

Text: Redaktionen • 2007-12-18 Uppdaterad 2007-12-18

När Jörgen Jedbratt, 42 år, och Annika Persson, 40 år, fick sitt andra barn tog de ett djärvt beslut: Att packa ihop hela lilla familjen och dra på långsemester till Sydostasien. I februari lämnade de ett frostigt Göteborg med den åtta månader gamla Oliver och storebror Felix, 4 år, för att resa runt i Thailand och Malaysia.

– Både Annika och jag hade föräldraledighet kvar att ta ut, säger Jörgen. Jag skulle precis påbörja min, så resan blev en väldigt behaglig överlämning samtidigt som barnen fick umgås med båda sina föräldrar.
Men utgifterna är många när man har småbarn och villa. Och för att ha råd med den två månader långa resan var det bara att snåla.

– Man får offra en del saker, säger Jörgen. Men det gäller bara att ständigt påminna sig om varför man sparar. Ett tips är att månadsspara på ett konto med bra ränta. Sen är det bra att åka till Sydostasien där det är billigt att leva.
Då både Jörgen och Annika är väldigt involverade i sina jobb har de tidigare haft svårt att ta ledigt.

– Vi kände att vi behövde resa långt bort för att verkligen kunna koppla av, säger Jörgen.
Annika arbetar som affärsområdeschef på Svenska Mässan medan Jörgen är med och driver det internationella forsknings- och konsultföretag Kairos Future som bland annat erbjuder framtidsanalyser åt företag. På Kairos Future har man märkt av en ökad trend att resa under barnledigheten. Jörgen tror att det beror på två orsaker.
– Först och främst beror det naturligtvis på att vi i Sverige har möjligheten att ta ut barnledighet. Sen är det en generationsfråga. 70-talisterna har en lite annorlunda syn på föräldraskapet än de äldre generationerna, då de är mindre traditionella och mer resvana. De är mindre benägna att ge upp sin unga livsstil och involverar istället hela familjen i upplevelserna. Barnen är med på gymmet, på trendiga caféer eller på resan.

Många kombinerar dessutom familjesemestern med jobb genom att ta med sin laptop och arbeta på distans.

Men att resa med småbarn onekligen omständligt och det gäller att vara väl förberedd.
– Vi lade mycket tid på att stuva, säger Jörgen. På att packa smart så att det skulle gå smidigt att få upp välling och blöjor. Det handlar om teamwork och därför såg vi även till att inkludera barnen i planeringen. Vi berättade alltid för Felix vad som skulle hända inför varje etapp och han fick bära sin egen väska så att han kände att han var med och tog ansvar.

Med lille Oliver var det annorlunda och först befarade Jörgen och Annika att de tagit sig vatten över huvudet.
– Med den lille var det i början bökigt med just värmen och tidsomställningen, berättar Jörgen. Vi var lite oroliga över möjligheten att få tag på läkare om det skulle bli nödvändigt. Men Thailand är oerhört barnvänligt och efter en vecka hade Oliver vant sig. Det gäller bara att vara observant på värmen, att smörja in ungarna och att inte dricka kranvattnet.

Trots allt tycker Jörgen att det gick förvånansvärt bra att resa med barnen.
– Det var en investering för hela familjen och vi fick bättre kontakt med barnen. Man får passa på, för man vet aldrig när man får chansen igen. Rätt som det är har barnen vuxit upp och då är det för sent.


Text: Redaktionen • 2007-12-18
RestipsResa med barn

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top