Annons
Annons
Karin Wallén

Karin Wallén

Restips

Skumpa jorden runt!

Sugen på ett nyårsfirande utöver det vanliga? Skåla i nyzeeländskt bubbel vid klockan 12 på dagen den 31 december och fortsätt 24 timmar framåt. Vinexperten Jan Petersen ger sina bästa tips på mousserande vin världen över.

Text: Karin Wallén • 2007-12-18 Uppdaterad 2021-09-14

Tiderna anger när du ska skåla i Sverige om du vill pricka in nyår på olika platser i världen.

Nya Zeeland

31 december kl 12.00
Lindauer Brut (82432).
Pris: 109 kronor. Beställningssortimentet.
Bubblande, friskt och fruktigt vin från Montana Wines. Använder sig av champagnemetoden i jäsningen, vilket ger en ton av rostad brödskiva. Mjuk och rund, passar skaldjur – särskilt krabba eller lättare fiskrätter.

Visste du att… Nya Zeelands vinhistoria går tillbaka till kolonialtiden. Den första vinrankan planterades 1819 men den egentliga vinnäringen tog sitt första steg i början av 1900-talet, när immigranter från Italien och nuvarande Kroatien anlade små vinodlingar på nordön.

Australien

31 december kl 14.00
Jacob’s Creek Chardonnay Pinot Noir (7359).
Pris: 99 kronor.
Frisk smak med persikotoner, lite citron och lime i syrligheten. Produceras av företaget Wyndham Orlando, vars chefsvinmakare Philip Laffer har blivit prisbelönt i Sverige för Jacob’s Creeks viner.

Visste du att…
De senaste åren har Australiens vinproduktion och vinexport ökat dramatiskt. Mellan 1998 och 2004 ökade odlingarna från 98 000 till 160 000 hektar. Australien har också några av de äldsta vinstockarna i världen. Många av Europas vingårdar drabbades av sjukdomar under 1800-talet, medan de sticklingar som förts till Australien kunde leva vidare.

Ryssland

31 december kl 22.00
Russian Delight Brut Sovetskoe (86038).
Pris: 93 kronor. Beställningssortiment.
Ett ganska torrt mousserande vin som tillverkas av ZAO Sparkling Wines i St Petersburg och görs i huvudsak på druvorna chard, pinot noir, traminer och alligoté. Druvsaften kommer från Moldavien, som återigen tillåts exportera vinprodukter till Ryssland, efter den bojkott som inleddes 2006.

Visste du att…
Vinkonsumtionen i Ryssland har ökat stort de senaste tio åren. I dag är den klassiska vodkanationen ett av världens tio mest vinkonsumerande länderna i världen.

Sydafrika

31 december kl 23.00
Graham Beck Chardonnay Pinot Noir Brut (7507).
Pris: 109 konor.
Ett fräscht och fint bubbel från Robertsondistriktet. Har smak av äpplen, persika och citrus, tillsammans med mandel, jäst och en något mineralisk ton. Passar till en mängd olika skaldjur, framförallt de som är naturella i smaken.

Visste du att…
Distriktet Robertson ligger i Breede River Valley, cirka tre timmars bilresa nordost om Kapstaden. Här växer vinrankorna i raka led, intill betande zebror och travande strutsar.

Italien

31 december kl 24.00
Rotari Rosé (7701).
Pris: 96 kronor.
Bubblande rosé från producenten Mezza Corona, ett bondekooperativ i norra Italien. Härlig fräschör med toner av apelsin, blodapelsin och grapefrukt. Kan användas till sallader, lättare fiskrätter och kyckling.

Visste du att…
Mezza Corona ligger i Sydtyrolen, mellan Bolzano och Trento. Det är ganska svala trakter, vilket ger ett smakrikt vin eftersom druvorna får mogna under längre tid.

Frankrike

31 december kl 24.00
Pol Roger brut Réserve (7549).
Pris: 309 kronor.
Stilren och klassisk champagne från en gammal nobel familj som leds av prins Christian Pol Roger. Innehåller de klassiska druvsorterna – pinot noir, pinot meunier och chardonnay. Jättefräsch smak av syrligt äpple, citrus och lite rostade hasselnötter.

Visste du att…
Det endast är mousserande vin från distriktet Champagne som får kallas för just champagne. Champagnen jäser först på tank och senare i flaskan. Den lilla jäsresten ska vandra från botten till flaskhals innan den kan tas ut, och därför vrids flaskorna med jämna mellanrum. Det tar tre år, vilket givetvis bidrar till det höga priset.

Spanien

31 december kl 24.00
Codorníu Reserva Raventós (7778).
Pris: 99 kronor.
En klassisk cava gjord på den traditionella druvsammansättningen macabeo, xarel-ou och parellada. Mycket frisk och fräsch – kanske den bästa cavan från Cordoníu och till ett facilt pris.

Visste du att…
Spaniens vita mousserande vin kallas cava och de två mest kända producenterna – Cordoníu och Freixnet – finns i Katalonien. Även om cava får produceras i en handfull provinser utanför Katalonien tillverkas mer än 95 procent av vinerna här.

Chile

1 januari kl 04.00
Valdivieso Blanc de blancs (98270).
Pris: 126 kronor.
En chilensk chardonnay som är lätt och fruktig, med ton av melon, mango och citrus. Passar perfekt till skaldjur med hetta, varför inte sno ihop lite räkor med chili.

Visste du att…
De flesta av Chiles odlingar ligger på breddgrader som på norra halvklotet skulle motsvara södra Spanien eller Nordafrika, men klimatet är betydligt svalare, vilket ger smakrika viner.

Argentina

1 januari kl 04.00
Fuzion Brut (7742).
Pris: 69 kronor.
Ett bubbel från familjen Zuccardi som består av 50 procent chardonnay, 40 procent pinot noir och 10 procent viognier. Har en smak av söta gula äpplen, vetebröd och mandel. Passar till olika typer av skaldjur, lättare snittar, typisk nyårsmat.

Visste du att…
Argentina är världens femte största vinproducent. Mendoza är den viktigaste provinsen, med cirka 70 procent av landets vinproduktion. Här odlas vin på höjder från 600 ända upp till 1 500 meter över havet.

Kalifornien, USA

1 december kl 09.00
Beringer Sparkling Rosé (81984).
Pris: 87 kronor. Beställningssortimentet.
Gjort på druvan zinfandel – en typisk kalifornisk druva som är blå och normalt ger röda viner. Har ganska mycket smak av hallon och jordgubbar. Passar fint till tilltugg med sötma och frukt.

Visste du att…
Kalifornien kallas för “the wine state” och står för cirka 90 procent av allt vin som produceras i USA. Familjeägda vingårdar är populära turistmål och sammanlagt 19,7 miljoner besökare per år har vinturism på agendan.

Källor: Jan Petersen och Systembolaget.

Skumpa jorden runt!Jan Petersén
Jobbar sedan 20 år som dryckesskribent och levererar text och bild till några av landets mest kända dryckestidskrifter. Fungerar även som rådgivare till restauranger och hotell och som domare vid internationella vintävlingar. Reser mycket i jobbet och är nyss hemkommen från en vinresa i Ontario, Kanada.


Text: Karin Wallén • 2007-12-18
RestipsMat och dryck

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top