Annons
Annons
Redaktionen

Redaktionen

Restips

Ta långledigt – så gör du

Är du trött på ekorrhjulet? Ta en paus och res bort! Vagabond har pratat med några som vågat. Vi ger dig tipsen på hur du går tillväga för att förverkliga din dröm om att ta långledigt och åka utomlands.

Text: Redaktionen • 2007-12-18 Uppdaterad 2007-12-18

Ett stressigt tempo, prestationsångest, höga krav och begränsad fritid – den mödosamma klättringen uppför karriärstegen har sina baksidor. Många drömmer om att ta en paus. En del gör slag i saken.
När makarna Anders och Eva Sundström hade jobbat i nästan 30 år bestämde de sig för att ta ett behövligt uppehåll. I början år 2006 lämnade de båda 50-åringarna Täby i Stockholm för att upptäcka världen. Anders Sundström tog tjänstledigt från sitt jobb som säljare på ett amerikanskt IT-företag och Eva Sundström sa upp sig som redovisningschef på ett amerikanskt medicinbolag. När de kom hem startade de sajten Sundström Travel, där de nu bedriver coachning för ressugna människor mitt i livet och karriären.
– Resesajten drivs av oss på ren ideell basis och vi får rätt många förfrågningar. Vi tycker att det är så förbaskat kul att resa så därför vill vi gärna hjälpa och inspirera andra.

Men att hoppa av jobbet och lämna hemmet för att jaga drömmen är lättare sagt än gjort. Enligt Anders Sundström finns det alltid mängder av skäl till varför man inte bara kan dra iväg.
– Det finns i princip ingen tidpunkt i ditt liv som är perfekt. Antingen har du en arbets- eller familjesituation som gör uppbrottet mer eller mindre omöjligt eller så har du inte tid eller pengar. Man måste se över de hinder man sätter upp för sig själv. Allt går om man vill, det är bara att bestämma sig och sen göra det.
Många av de tips och råd som paret Sundström ger på sin hemsida handlar just om hur man ska överkomma alla hinder för att genomföra drömresan.
– Planera långsiktigt och anpassa sparandet efter resans längd och standard, säger Anders Sundström. Blir det tajt kan du alltid jobba på vägen. Att hyra ut huset eller lägenheten i andra hand innebär heller inga svårigheter. Det finns många företag som är specialiserade på just andrahandsuthyrning. Exempelvis Ericsson, SAS och olika ambassader söker ofta tillfälliga bostäder för utlandsanställda som ska arbeta i Sverige under en begränsad tid.

Vad gäller arbetet kan man kolla upp möjligheten att tillfälligt byta arbetsort eller jobba på distans. En del säger helt sonika upp sig medan andra begär tjänstledigt för studier. Enligt lag har du som arbetstagare rätt till ledighet för utbildning. Studierna behöver inte ha något med arbetsuppgifterna att göra och utbildningen får ta den tid den tar.
– Men det är viktigt att göra upp i samråd med arbetsgivaren och ha god framförhållning så att arbetsgivaren får möjlighet att planera för frånvaron, säger Anders Sundström.

Karriärcoachen Astrid Gauffin har i 15 år hjälpt människor som behöver fatta beslut om vilket deras nästa steg skall vara – både i yrkeslivet och privat. Hon ser bara positiva effekter med att sätta en käpp i ekorrhjulet. Men hon skulle inte rekommendera någon att säga upp sig från sitt jobb för att upptäcka världen om man inte säkert vet att man kan få ett nytt jobb sen.
– Man ska kunna stå för sin resa och ta ansvar för konsekvenserna. Om man har möjlighet att få tjänstledigt eller kan åka mellan två jobb – gör då det. Allt fler familjer passar på när de är barnlediga till exempel.
Astrid Gauffin menar att istället för att se pausen som ett bakslag bör man betrakta den som en merit. En långresa förtjänar en plats i ett cv, menar hon.
– Som arbetsgivare skulle jag se det som en fördel. Istället för att lägga resurser på interna utbildningar kan man låta den anställde ta en paus och åka utomlands. Att bryta mönster och prova på nya saker kan leda till nya perspektiv och personlig utveckling. Man hamnar i situationer där man tvingas att agera och fatta beslut utan facit.

Långresorna ökar i rasande takt. Men än så länge är det relativt få av långresenärerna som tar just karriärspaus. Anders Sundström på Sundström Travel tycker sig dock kunna skönja ett måttligt men ökat intresse.
– Jag tror att det kommer att öka, särskilt med de yngre generationerna. Men än så länge är många arbetsgivare avogt inställda till avbrott från jobbet. Vi hoppas själva kunna vara med och bidra till attitydförändringar.

Du som läste det här kanske också är intresserad av:

Tog en karriärpaus

Så planerar du långresan

Pensionera dig utomlands – tjäna pengar!


Text: Redaktionen • 2007-12-18
RestipsGranskningarInför resan

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top