Annons
Annons
Sophia Paulin

Sophia Paulin

Restips

Bröllop i fjärran land

Allt fler väljer att säga det stora ordet »ja« utomlands. På vita sandstränder och i kyrkor världen över hålls bröllop för svenskar som valt att gifta sig i fjärran land.

Text: Sophia Paulin • 2008-02-27 Uppdaterad 2008-02-27

Precis som alla människor är olika är även drömmarna om det perfekta bröllopet. Kilimanjaros topp väntar på de äventyrslystna som vill utbyta ringar på över 5 000 meters höjd medan paradisstränder i länder som Thailand och Seychellerna finns till förfogande för paret som vill kombinera bröllop med bad och sol. Det finns alternativ för alla smaker och prisklasser. Gemensamt för de som väljer att gifta sig utomlands är att de vill uppleva något annorlunda.

– För många är det viktigt att ha ett personligt och annorlunda bröllop. Det är ett tillfälle att satsa och skilja sig från mängden. I det globaliserade samhället där resandet är en del av vår livsstil känns det inte längre avlägset att åka utomlands och gifta sig, säger Anna Fürst, redaktör på tidningen Allt om Bröllop.

Allt fler väljer att lova varandra trohet utanför Sveriges gränser. Bara inom svenska utlandskyrkor gifte sig 935 par, och 269 par välsignades under 2006.

– På en del platser har vi till och med varit tvungna att begränsa hur många brudpar vi kan ta emot, säger Clas Hansson, chef för Svenska kyrkan i utlandet.

Även på Arlanda märks uppsvinget för utlandsbröllop. Under 2006 vigdes 555 par här. Det är en ökning med 13 procent jämfört med 2005.

– De flesta som gifter sig på Arlanda har varit tillsammans länge och har barn. De vill att bröllopsdagen ska bli ett minne för livet men vill inte ha så mycket ståhej. Idag är det så höga krav på hur ett bröllop ska vara, säger Kajsa Öhlmér, präst på Arlanda kapell.

Det ökade intresset för utlandsbröllop har medfört att många researrangörer har börjat specialisera sig på bröllops- och vigselresor. Ofta säljer de paketresor där allt från pappersarbete till arrangemang av ceremonin ingår.
– Förfrågningar om denna typ av resor ökar hela tiden. Många som vill gifta sig på vintern väljer att ha bröllop utomlands i värme och sol, säger Anette Atterström på Deluxe Vacations som är specialiserade på bröllop i Västindien.

En annan arrangör är The African Safari Company. De anordnar bland annat vigselresor till Zanzibar. För den som vill finns även möjligheten att gifta sig i en varmluftsballong svävande över Kenyas savann. Att åka på vigselresa med specialiserad arrangör kostar från 60 000 kronor för två personer för 14 dagar. Då ingår oftast vigselförrättare, blommor, dekorationer till ceremonin, bröllopstårta och champagne.

En del väljer att ta med sig i liten grupp nära och kära på resan men många väljer att fira bröllopsdag på tu man hand.

– Att åka iväg och gifta sig är ofta ett sätt att undvika all fläkt och uppståndelse hemma, säger Clas Hansson, chef för Svenska kyrkan i utlandet.

Anna Fürst från Allt om Bröllop ser dock många par som väljer att åka iväg och gifta sig utomlands, men ändå har en stor fest när de kommer hem.

De vill ha en intim upplevelse på själva bröllopsdagen men fira stort senare. Det är som att äta kakan men ändå ha den kvar.


Text: Sophia Paulin • 2008-02-27
RestipsBröllopsresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top