Annons
Annons
Foto: Privat

Foto: Privat

Restips

Bröllop utomlands – så gör ni

Vill ni gifta er på semestern finns en del frågor att ta ställning till. Vill ni ha vigseln på ambassaden, i kyrkan eller ta seden dit ni kommer och gifta er på lokalt vis? Vagabond guidar till bröllopet utomlands.

Text: Sophia Paulin • 2008-02-27 Uppdaterad 2008-02-27

Det första beslutet är val av land och plats. Olika regler för vigsel gäller för olika länder. Därför är det viktigt att i god tid kolla upp vad som gäller i det land ni valt.

Vissa länder kräver till exempel att brudparet ska befinna sig i landet ett visst antal dagar innan vigseln äger rum. Kontakta juridiska expeditionen på Utrikesdepartementet eller ambassaden för att ta reda på vad som gäller i respektive land.

Ett enkelt alternativ för den som inte vill lägga ner allt för mycket tid på pappersexercis är att gå till en svensk ambassad i utlandet. 21 ambassader av Sveriges totalt 104 utlandsmyndigheter har vigselrätt. Men det gäller att vara ute i god tid då populära ambassader som klassikern Paris ofta är fullbokade flera månader i förväg.

Vissa ambassader som Thailand, Portugal och Spanien kräver även att minst en av parterna är bosatta i regionen för att vigsel ska kunna förrättas. Par som bor i Sverige men vill gifta sig i något av dessa länder kan göra det enligt landets lokala lagar. Ambassaden eller en resebyrå specialiserad på vigsel- och bröllopsresor kan hjälpa till och ta reda på vilka de lokala vigselförrättarna är.

För den som vill ha ett kyrkligt bröllop utomlands finns svenska kyrkor i olika länder att välja mellan. Men det är inte alla som har vigselrätt. Även här är det bra att vara ute i god tid för att få gifta sig på önskat datum.

Då Svenska kyrkan i utlandet är beroende av frivilliga gåvor tar de ut en avgift för vigsel. Att gifta sig i Fuengirola på spanska solkusten kostar till exempel 300 euro plus två kilo svenskt bryggmalet kaffe. De utlandskyrkor som inte har vigselrätt kan ge brudparet en kyrklig välsignelse istället, men då krävs att paret redan är borgerligt vigda.

Ett annat alternativ är att gifta sig redan på Arlanda. Det gör allt fler. Där kan man välja mellan att gifta sig borgerligt eller kyrkligt i Arlandas vip-rum eller kyrkligt i Arlandas eget kapell. Här gäller det att boka i tid, speciellt innan lov och helgdagar då det är högsäsong för Arlandavigslar.

Oavsett vilken typ av vigsel ni väljer måste ni ansöka om hindersprövning. Blankett beställs hos Skatteverket. I de flesta fall krävs att hindersprövningen är översatt till landets språk hos en godkänd översättningsbyrå. Vid kyrklig vigsel måste även en blankett om kyrklig vigsel som beställs i kvinnans hemförsamling tas med. Kom ihåg att visa upp vigselintyget för Skatteverket när ni kommer hem. Först när de godkänt vigseln blir den giltig i Sverige.

Att gifta sig utomlands kan vara ett billigt alternativ till ett stort bröllop med fest för släkt och vänner hemma i Sverige. Speciellt om ni väljer att åka bara ni två inom Europa. Men att åka längre bort som till Karibien eller Västindien kan kosta lika mycket som ett påkostat bröllop hemma i Sverige. Gör en budget för resan och börja planera i god tid.

Användbara länkar

http://www.svenskakyrkan.se/skut/fakta/vigselinformation/
http://www.svenskakyrkan.se/arlandakapell/vigsel
http://www.regeringen.se/ud
http://www.skatteverket.se
http://www.arlandavipservice.lfv.se

Prislista för giftermål utomlands

På ambassad: 600 kronor
I Svenska kyrkan: 1 000–3 500 kronor
På Arlandas VIP-service: 4 590 kronor (då ingår bland annat hyra av VIP-rummet i två timmar, hjälp med incheckning av bagage och transport till närmaste gate.)
I Arlandas kapell: 0 kronor

Checklista

  • Var ute i god tid!
  • Ta reda på vilka regler som gäller för vigsel i respektive land.
  • Beställ hindersprövning och andra dokument i god tid för att hinna få dem översatta hos en godkänd översättningsbyrå innan avresan.
  • Vid vigsel i Svenska kyrkan ska blankett för kyrklig vigsel medtagas.
  • Skaffa giltigt personbevis.
  • Ta med passen.
  • Visa upp vigselintyget för Skatteverket när ni kommer hem. Först när Skatteverket godkänt vigseln blir den giltig i Sverige.

Text: Sophia Paulin • 2008-02-27
RestipsBröllopsresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top