Annons
Annons
Henrik Jönsson

Henrik Jönsson

Krönika

Blixtvisit hos överklassen

Henrik Jönsson har hittat miljardärerna. De flyger helikopter till Hotel Portobello Resort & Safari och sätter sig runt poolen.

Text: Henrik Jönsson • 2008-05-05 Uppdaterad 2008-05-05

Förra årets semester bokade vi in på Hotel Portobello Resort & Safari i skärgården Angra dos Reis, tio mil söder om Rio de Janeiro. Hårt injobbade och hopsparade pengar skulle spenderas på ett “all inclusive”-hotell som var barnvänligt och där vi inte behövde röra en fena.
Priset avskräckte förstås. Tvåtusenfemhundra kronor om dagen! Vi gjorde en snabb kalkyl och insåg att vi hade råd med fyra nätter. Möjligtvis en femte.

Det andra som gjorde oss fundersamma var att hotellets adress angavs i koordinater. Om man anlände i helikopter var adressen “lat: 22° 56′ 57″ s. long: 44° 04′ 28″ w”. Om man landade med privatjet var det latitud 22° 55′ 39″ s och longitud 44° 04′ 48″ w som gällde. Kom man med båt skulle man anropa hotellets yachthamn på kanal “Eco 66”. För oss vanliga dödliga som använder miljöbil fanns det ingen vägbeskrivning. Vi fick ringa och fråga efter vägen.

Ända sedan jag flyttade till Brasilien har jag skrivit om landets världsmästerskap i inkomstklyftor. Förmögenheten är så koncentrerad att endast 0,7 procent av befolkningen äger mer än hälften av landets tillgångar.

Men var håller alla miljardärerna hus? Jag har alltid undrat var de gömmer sig. Nu har jag hittat dem. De flyger helikopter till Hotel Portobello Resort & Safari och sätter sig runt poolen. Givetvis avslöjade vi oss direkt efter incheckning. Jag råkade slicka tallriken (såsen var så god) och min sambo överdrev intaget av efterrätter (dessertbuffén var så läcker). Dessutom hade vi ingen egen barnflicka med oss i vit tjänsteuniform. Det hade alla andra.

En kväll satt jag i utomhusbaren med polynesiskt stråtak och pratade med en av gästerna. Han arbetade vid åklagarämbetet i den federala huvudstaden Brasília och uppbar en lön på 108 000 kronor i månaden, vilket i svensk köpkraft motsvarar en månadslön på ungefär 200 000 kronor. Wow! Vi började prata om de enorma klassklyftorna i utvecklingslandet och han vände sig vänligt mot mig.

– Hur länge sa du att du bott här. Fem år? Min vän, förbered dig. När du bott här i tio år kommer du må dåligt av att inse att ingenting ens görs för att förändra det.
Han gav mig ett exempel. Den brasilianska lagstiftningen har ett progressivt inslag. All strandmark längs den 8 000 kilometer långa tropiska kusten är allmän badplats. Den går inte att äga. Det är därför man brukar säga att stranden är den mest demokratiska platsen i Brasilien. Hur har då Hotel Portobello löst det dilemmat?

De har köpt upp all mark kring bukten. 2 500 hektar. I mitten av regnskogen har de placerat en safari för barnen med dromedarer, zebror, bufflar och andra importerade djur från Afrika. Det vill säga, den som vill ta sig till stranden får antingen utsätta sig för afrikanskt djurliv eller komma från havet eller himlen.

Lysande! Nästa gång ett välgörenhetsprojekt kör igång i Rio de Janeiro ska jag tipsa om att köpa paragliding-utrustning så att de kan flyga in gatubarnen till den allmänna badstranden framför Portobellos utomhusbar.

På den tredje dagen fick jag ett mejl från en väninna som jobbar på en resebyrå i Rio de Janeiro. Hon undrade varför vi inte hade bokat hotellet genom henne.

– Som utlänning får du trettio procents rabatt.

Först fattade jag ingenting. Det brukar väl vara tvärtom. Utländska turister betalar alltid mer. Sedan insåg jag. Den brasilianska överklassen betalar gärna mer bara de slipper se resten av landet checka in i deras värld.

När vår kortsemester var över (det blev fem nätter!) puttrade vi ut från anläggningen i vår miljöbil. Så fort vi kört upp på riksvägen utanför entrén stoppade polisen oss. De ville se vår och vår treåriga dotters legitimation.

– Ni vet. Det sker mycket kidnappningar här, sa polisen.
Så väl lyckades vi smälta in bland överklassen.

Henrik listar andra ställen att träffa överklassen i tredje världen

Zhiwa Ling, Bhutan

Lyxrenoverat munkkloster som den indiska överklassen älskar att besöka. Lockar med svensk golvvärme, avslappningsterapeut och internationella drycker i “The Mad Monk Bar”. http://www.zhiwaling.com

Palace of the Lost City, Sydafrika

Palace of the Lost City rankas som ett av världens lyxigaste hotell och ligger i Sun City, Sydafrikas Las Vegas som byggdes av apartheidregimen. http://www.lostcity.co.za

The Venetian, Macau

På utfylld landmassa mellan två öar i den gamla portugisiska kolonin Macau i Kina håller världens största resort på att färdigställas, med 3 000 rum på vardera 70 kvadratmeter. http://www.venetianmacao.com


Text: Henrik Jönsson • 2008-05-05
KrönikaRestips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top