Annons
Annons
Foto: Ulf Berglund

Foto: Ulf Berglund

Restips

Världens bästa golfbanor

För en icke invigd ser de flesta golfbanor likadana ut. Men det finns banor som är något alldeles extra. Vi bad Ulf Berglund – Vagabondfotograf som även plåtat golf världen över i snart 20 år – att dela med sig av sina favoriter.

Text: Ulf Berglund • 2008-06-25 Uppdaterad 2021-09-14

Världens bästa golfbanor

Köpenhamns golfklubb

På kungliga jaktmarker

En personlig favorit. Banan ligger på danska kungens jaktmarker och är fylld av ståtliga dovhjortar som betar vid sidan av greenen, till synes ointresserade av alla golfare. Golfklubben, grundad 1898, är den äldsta golfklubben i Norden, och en klar bonus är såklart den korta resvägen från Sverige.
Var? I Dyrehaven, 25 km norr om Köpenhamn, cirka 20 minuter med bil.

Världens bästa golfbanor

Kinabalu, Borneo

Som i dinasauriernas land

På 1 500 meters höjd, längs sluttningen av berget Kinabalu, ligger denna 18-hålsbana med majestätisk utsikt över djupa raviner, bördiga fält och lummiga kullar. Ibland känns det verkligen som man befinner sig mitt i Jurassic Park. Kinabalu är krävande både fysiskt och psykiskt, med oberäkneliga vindar och partier med kraftig lutning. Hit åker man lika mycket för den enorma naturupplevelsen som för golfen.
Var? I Kundasang i provinsen Sabah på östra Borneo, Malaysia.

Världens bästa golfbanor

Mission Hills, Kina

Med röda caddies

Golf var länge förbjudet i Kina, och sågs som en symbol för det gamla koloniala förtrycket. Men de senaste årtiondena har intresset för sporten exploderat, i takt med den allmänna högkonjunkturen i landet. Mission Hills är världens största golfbana enligt Guinness rekordbok. Här jobbar tusentals caddies, alla i röd uniform och röd hjälm, som en kapitalistisk version av den Röda armén. Har tolv banor som är spökdesignade av golfvärldsstjärnor, bland andra svenska Annika Sörenstam.
Var? I närheten av staden Shenzhen i södra Kina.

Världens bästa golfbanor

Golf Club, Verbier, Schweiz

Spel från en alptopp

Om du åkt skidor i Verbier har du förmodligen svischat rakt igenom denna golfbana. Den ligger nämligen mitt i skidbacken. Verbier, en av Europas mest kända skidorter, -klappar nämligen inte igen på sommaren. Då anländer -turister i drivor för att spela golf på 1 600 meters höjd. För att komma till starten av banan åker man buss, sedan spelar man “neråt”, hela tiden med spektakulär utsikt över Mont Blanc och andra alptoppar.
Var? Verbier ligger i den fransktalande delen av Schweiz. Närmaste flygplats ligger i Genève.

Världens bästa golfbanor

Bintan, Indonesien

Mellan hav och djungel

På norra delen av ön Bintan finns fyra olika banor som alla bjuder på storslagna naturscenarier, med vyer över Sydkinesiska sjön och tät djungel. En av de bästa är Sea View Course på Bintan Lagoon Resort, designad av den legendariske golfaren Jack Nicklaus. De två banorna på resorten Ria Bintan, skapade av sydafrikanske Gary Player, är även de väldigt behagliga att spela på.
Var? På ön Bintan, 45 minuter med båt från Singapore.

Världens bästa golfbanorWymn, Las Vegas

Galet och artificiellt

En golfbana, mitt på strippen i Las Vegas? Självklart. Kan man bygga pyramider i 1:1 skala och replikera Venedigs kanaler mitt i Nevadaöknen så är en förstklassig golfbana en liten match. Och den är självklart lika artificiell som resten av Las Vegas, även om man kan få en förnimmelse av öde vildmark bland de brusande vattenfallen och tallskogarna på banan.
Var? Ligger i anslutning till lyxhotellet Wynn, 3131 South Las Vegas Boulevard.

Världens bästa golfbanor

Jockey Club Kao, Sai Chau, Hongkong

En av Asiens vackraste

Ligger på en pytteliten ö, Kau Sai Chau, och var fram till nyligen den enda allmänna golfbanan i Hongkong. Byggdes 1995, två år innan Kina tog över styret av Hongkong från engelsmännen. Återigen är det lätt att distraheras av utsikten, Kau Sai Chau anses med rätta vara en av de vackraste banorna i hela Asien. Avsluta gärna med en skaldjursmåltid nere i hamnen.
Var? Ön Kau Sai Chau ligger utanför Sai Kung i Hongkong, Kina. Från Sai Kung går regelbundna färjor till Kau Sai Chau.

Världens bästa golfbanor

Barbaroux, Frankrike

Ett glas vin före utslaget

I hjärtat av vindistrikten i Provence ligger Barbaroux, omgiven av gamla vingårdar och väldoftande lavendel. En väldesignad bana, signerad amerikanen Pete Dye, som man utan problem kan spela på en vecka utan att tröttna. Att den provencalska kokkonsten Världens bästa golfbanoroch alla goda viner sedan ibland hotar att sänka spelprestationen är något man kan leva med.
Var? Brignoles, Provence. Närmaste flygplats är Marseille, 7 mil bort.

Ulf Berglund, frilansfotograf


Text: Ulf Berglund • 2008-06-25
RestipsListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top