• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Sex musikaliska resmål

  På vissa ställen är musiken den största sevärdheten. Vi tipsar om sex svängiga resmål världen över.

  Sex musikaliska resmål

  1 Detroit, USA

  Soulimperiet Motown via punkens förfäder MC5 och The Stooges fram till det tidiga 2000-talets garagerevival och hiphopens vita hopp Eminem. Industristaden Detroit är beviset för att gudabenådad musik ofta uppstår i de mest hopplösa miljöer. Dessutom var det i Detroits förorter som technon föddes i slutet av åttiotalet.
  MÅSTEN:
  Motown Historical Museum som ligger i Motowngrundaren Berry Gordys gamla hus.


  2 Timbuktu, Mali

  För ett par år sedan var musik från Mali hetare än hett. Stjärnor från väst, som Damon Albarn från rockbandet Blur, tog sig till Mali och grävde upp västra Afrikas mest talangfulla musiker ur ökensanden. Fortfarande är Malis rika musikkultur en av de främsta anledningarna till att besöka landet, och att se den antika staden Timbuktu såklart.
  MÅSTEN:
  Festivalen i öknen i Essakane, 6 mil utanför Timbuktu, är kanske det bästa sättet att få uppleva det bästa av Malis musiktradition. Hålls i mitten av januari.


  Bild 775272
  3 Köln, Tyskland

  Berlin och Frankfurt må ha ett hetare klubbutbud men i Köln görs enligt många världens bästa elektroniska musik. Ett arv som går ända tillbaka till pionjärer som Karlheinz Stockhausen och Can. Mycket av verksamheten cirkulerar kring skivbolaget Kompakt som firar tioårsjubileum i år.
  MÅSTEN:
  Kompakts skivbutik och årliga festivalen C/o Pop (13–17 augusti).


  4 Rio de Janeiro, Brasilien

  Från sval bossa nova till favelornas smutsiga baile funk. Rio de Janeiro lever och andas musik och dans 24 timmar om dygnet. Musik uppstår på de mest oväntade ställen, på gatan och på spontana fester. Vågar man sig inte ut i favelorna så är stadsdelen Lapa ett hett tips.
  MÅSTEN:
  Klubbar som Rio Scenarium och Clube dos Democraticos bjuder på glödande het livemusik. För sambafans är det karnevalen i början av februari som gäller.


  5 Kingston, Jamaica

  I Jamaicas huvudstad går det mesta i baktakt, vare sig det handlar om ska, reggae, dub eller dancehall, Stadens store son är naturligtvis Bob Marley som dog 1981 av lungcancer, även om de mest hängivna anhängarna menar att hans ande lever kvar i de jamaicanska bergen.
  MÅSTEN:
  Bob Marleys studio (numera museum) där skotthålen efter ett mordförsök mot reggaestjärnan fortfarande sitter kvar i väggen.


  Bild 775273
  6 Nashville, USA

  Den här staden har sett otaliga kofösare med gitarr på magen komma och gå. En del blev superstjärnor, andra inte. Men ville man testa sin framgång som aspirerande countrymusiker så var det till Nashville man skulle. Och så är det fortfarande. Nashville är helt enkelt hästjazzens huvudstad.
  MÅSTEN:
  Country Music of Fame & Museum och honkytonk-barerna på Lower Broadway.


  Ge oss dina bästa musikdestinationstips:

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!