Annons
Annons
Louise Larsson

Louise Larsson

Restips

Lågprisflyget utmanar skidresearrangörerna

Lågprisflyget utmanar i Alperna. Både Ryanair och Easyjet lanserar biljetter till flera destinationer med närhet till skidåkarnas favoritorter. Men de traditionella skidresearrangörerna uppger att de inte känner sig hotade.

Text: Louise Larsson • 2008-11-06 Uppdaterad 2021-09-15

Ryanair och EasyJet satsar på billiga flygresor till skidorter i Alperna. Med låga priser hoppas man vinna skidsugna resenärer.
– Tusentals svenskar reser varje år till Alperna, så det finns en stor potential här, säger Mikael Bohman, projektledare på Agency som sköter Easyjets PR.
Easyjet räknar med sammanlagt omkring 150 000 resenärer under de första tolv månaderna.

UPPSTICKAREN EASYJET ÄR EN NY AKTÖR för den svenska marknaden och satsar på flygningar från Arlanda. Ryanair presenterar också flera nya resor till vinterland – biljetterna kostar från 230 kronor och uppåt. Den som reser med ett lågprisflyg kan ofta via bolagets webbplats sy ihop sin egen lösning med hotell, flyg och hyrbilar.
– Detta innebär ett mervärde för våra resenärer och mycket större flexibilitet än vad reseföretagen erbjuder med sina färdiga paket, säger Mikael Bohman på Easyjet.

Är lågprisföretagens flygningar till Alperna ett hot mot traditionella researrangörer?
Nej, inte i praktiken, blir svaret från företagen.
– Det är jättebra med lågpris, men många inser att det kan bli dyrare i slutänden med mat och liftkort som går på några tusen. Hos oss ingår ju allt sådant, säger Mikael Karlsson på Langley Travel.

NICKLAS HELGESSON, FÖRSÄLJNINGSCHEF på STS Alpresor, menar att resenärer prioriterar bekvämlighet och säkerhet. Charterföretagen lyder under resegarantilagen vilket innebär att kunderna har rätt till ersättning för sin resa om företaget skulle gå i konkurs.
– Det ger resenären en extra trygghet, säger Niclas Helgesson och tillägger:
– Vi märker faktiskt inte av konkurrensen från lågprisflyget särskilt mycket alls.

Caroline Gundmar på Lion Alpin ser lågprisbolagen som ett komplement, snarare än som konkurrenter. Om Lion Alpins flygresor till en viss destination är slut så kan företaget ändå erbjuda boende och liftkort – men råda kunden att boka flyget själv.
– Vi svenskar är rätt bekväma av oss. Det är bökigt att boka själv och blir ofta besvärligt att leta transfer till en liten ort. Och att som barnfamilj bära omkring på skidor och packning är närmast omöjligt, säger hon.

Vinternytt

… från Ryanair

Ryanair åkte tidigare till Salzburg från Göteborg. Flyger nu istället till Klagenfurt och Milano (Bergamo) från Göteborg. Från Stockholm Skavsta finns destinationer till Grenoble, Treviso, Klagenfurt och Milano (Bergamo). Biljetterna kostar från cirka 230 kronor inklusive skatter och avgifter.

… från Easyjet

Flyger till Milano och Genève från Arlanda. Första Easyjet-planet lyfter från Arlanda den 20 oktober. Biljetter från omkring 290 kronor.


Text: Louise Larsson • 2008-11-06
RestipsVinterresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top