Annons
Annons
Ola Wong

Ola Wong

Krönika

De är inte kloka amerikanerna

Ola färdas genom USA och känner sig ungefär som Obelix. Men han är i gott sällskap, även amerikanarna skakar på huvudet åt främmande kulturer.

Text: Ola Wong • 2008-11-18 Uppdaterad 2008-11-18

I SERIEN ASTERIX färdas den lille gallern och hans tjocke kompis Obelix runt i världen. Varje gång de möter representanter för en främmande kultur reagerar Obelix med att, tock-tock-tock, knacka fingret mot tinningen och säga: “De är inte kloka de där romarna/britterna/belgarna.”

I september åkte jag till USA för första gången. Under resans gång kände jag mig alltmer som den trångsynte Obelix. Men jag upptäckte att Obelixspasmer inte bara drabbar oss snobbiga européer: varje dag stirrar 300 miljoner amerikaner klentroget på varandra. Och de gillar inte vad de ser. Tocka-tockandet har pågått sedan sextiotalet då det stora “Kulturkriget” om värderingar inleddes.

UNDER PRESIDENT NIXON DELADES AMERIKA mellan flaggviftande republikaner och mjäkiga liberaler. Förstnämnda har skrapsår på knogarna, tycker “korståg” är ett positivt laddat ord och bor i områden som liberalerna nedsättande kallar “flyover states”. Sistnämnda gillar yoga.

Amerikas talibaner – amishfolket – lever i det lantliga Dutch Pennsylvania där byarna har lustiga namn, som Intercourse (Samlag) och Bird-in-hand (Fågel i handen). Jag blev speciellt förtjust i lokaltidningen “Intercourse news”, men pastorn som guidade vår grupp från pressklubben i Washington förstod inte humorn i det.

Amisharna har sex till tolv barn per familj. Mannen har skägg. Kvinnan huckle. Bägge har problem med inavel. De transporterar sig med häst och vagn och pratar inte med utbölingar. Pastorn berättade att många amishar röstade på Bush i förra valet.

Frikyrkliga förökar sig som kaniner i USA. Liberaler vill däremot inte ha barn förrän de har utvecklat sig som människor; ett projekt de brukar ge upp ungefär samtidigt som kvinnorna nått infertil ålder och männens spermiekvalitet sjunkit till Trabantnivå. Det är en förklaring till varför Bush kunde bli omvald.
Pastorn sade att amisharna lämnade det moderna samhället samtidigt som andra började skaffa sig telefon och el. Deras käpphäst blev därför att inte ha något som drivs med trådar. Längs vägen kunde man se unga amishmän med mobiltelefoner (per definition trådlösa!). Då ryckte det i Obelixnerven på hela bussen.

PROVINCETOWN, CAPE COD. P-town, som östkustens gay-Mecka kallas i folkmun, ligger bedövande vackert vid den sandiga änden på Cape Cod i New England. Ironiskt nog var det här de första puritanerna på Mayflower steg iland på amerikansk jord. Skulle de kommit september 2008 hade de garanterat tocka-tockat på filthatten och seglat vidare till Texas. För de enda som syntes på stranden var gay-par efter gaypar med sina nybadade golden retrievers. Inga Fuddrucker eller Taco Bell här inte. I P-town äter man hemmagjord glass och nyfångad hummer. Butikerna säljer t-shirts med trycket “Obama is my homeboy” (ingen, och jag menar ingen, på P-towns gator är dock svart).

MAN BRUKAR SÄGA ATT MÖTEN är bästa sättet att lösa konflikter på. Men i USA innebär mötena oftast att de två sidorna stärks i sina fördomar:
Den 11 september vid Ground Zero i New York såg jag några exempel på det. Vid en vägg stod ett förvånansvärt stort demonstrationståg som hävdade att WTC-attacken var planerad och utförd av George Bush och Dick Cheney. Tock-tock-tock, tyckte några förbipasserande krigsveteraner. Men demonstranterna såg inte ut som rättshaverister, snarare som välutbildade unga New York-bor.

En konservativ äldre jude med kippa grälade på psykosnivå med en vit Bushhatare. Bushhataren vrålade “Shut the fuck up you asshole”. Då gick en polis in och särade dem. Bushhataren gick iväg med sin tatuerade kompis under försäkringar att han minsann vunnit argumentationen, och att polisen “förtryckt hans yttrandefrihet”. Innan jag gick därifrån kunde jag ha svurit att jag såg både Bushhataren, kippa-mannen och polisen var för sig knacka med fingret mot tinningen: “Tock-tock-tock, De är inte kloka de där …”

Ola tipsar om tre sevärdheter i USA

Metropolitan, New York

Finns det något bättre museum än The Met, en av världens största konstsamlingar. Man kan ägna en hel dag bara åt Egyptenavdelningen.
http://www.metmuseum.org

Newseum, Washington

Det fantastiska nya museet i Washington om journalistik. Se delar av World Trade Center och originalanteckningar från Watergateskandalen.
http://www.newseum.org.

New England

De sex stater i USA:s nordöstra hörn som utgör New England har några av landets äldsta städer, och bjuder på sköna omgivningar. Ät skaldjur i Boston och ta snabbfärjan till vackra Cape Cod.


Text: Ola Wong • 2008-11-18
KrönikaUSA

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top