Annons
Annons
, Louise Larsson

, Louise Larsson

Restips

Spara tusentals kronor – boka hotell på rätt sätt

Vi har testbokat hotell för att se vad som är billigast – att boka direkt hos hotellen eller via en hotellbokningsajt.

Text: • 2008-11-18 Uppdaterad 2008-11-18

Så gick testet till

Fem städer och lika många webbaserade hotellbokningssajter valdes ut när Vagabond granskade hotellpriser. Vi provade även bokningstjänsten på respektive hotells hemsida. Uppdraget var att ta reda på vad som blir billigast, att reservera hotellrum på hotellens hemsidor eller på fristående hotellbokningssajter.

Resultatet av granskningen är slående: Boka inte hos hotellet. Surfa istället runt på olika bokningssajter och gör ditt val där.

I september provbokade vi dubbelrum för två personer på tio olika hotell för övernattning den sista helgen i november. Bokningarna gjordes på sajterna Hotels.se, Travelpartner.se, Booking.com, Hotelreservation.se och All-hotels.com. Våra fem testsajter valdes ut för att ge en översiktlig bild av prisnivåerna hos hotellboknings-sajter med olika ägare.

Sajterna erbjuder i stor utsträckning bokning på svenska och har ett brett urval hotell. Hotellsajternas priser vid vår bokning jämfördes med vad det kostar om man går en något mer traditionell väg och reserverar sitt hotellrum direkt på hotellets egen webbsida.

Det visade sig att hotellbokningssajternas priser ofta vinner stort över hotellets egna: Bara ett av de tio hotell som vi har tittat på erbjuder en vistelse som kostar mindre än på den billigaste hotellbokningssajten.

Om man reserverar på New York-baserade The Empire Hotels egen hemsida kostar ett dubbelrum 9 084 kronor för tre nätter 27–30 november. På Hotels.com och Travelpartner.se blir kalaset avsevärt billigare. På båda sajterna landar summan på 7 326 kronor. Man sparar alltså över 1 700 kronor.

Om man åker till Prag och sover på Hotel Mercure Praha Old Town kunde man vid Vagabonds sökning spara drygt 600 kronor på att inte boka på hotellets sajt. Också Terrass Hotel i Paris är avsevärt dyrare på sin egen webbsida: 7 662 kronor för ett dubbelrum med frukost, att jämföra med 5 649 kronor på All-hotels.com – en skillnad på drygt 2 000 kronor. Vi provade också att ringa hotellen och fråga efter priser. Det hjälpte inte – det var fortfarande generellt sett dyrare att boka hos hotellen själva.

Men om man ska boka hotell över internet gäller det att vara alert – priset kan förändras från en stund till en annan. Det kan stiga, men också sjunka. Priserna på Terrass Hotel i Paris på Hotels.se blev drygt 150 kronor billigare efter ett dygn. Priserna förändras beroende på tillgång och efterfrågan, uppger bokningsjätten Hotels.com/Hotels.se. De låga priserna på boknings-sajterna kommer sig av specialerbjudanden som hotellen själva oftast inte flaggar med.

– Vi är stora och kan därför erbjuda hotellen att vi alltid har en bra nivå på efterfrågan. I gengäld ger de oss ett bra pris. Inget är dyrare för dem än ett tomt hotellrum, säger Nigel Pocklington, vd för Hotels.com.

Han menar att internet har gett människor möjlighet att själva hitta det billigaste priset för deras hotellvistelse.
– Bokningssajter gör så att kunderna får kontrollen. De ger kunden verktygen som gör att han eller hon själv kan söka och filtrera saker, säger Nigel Pocklington.

Men från kundens utgångspunkt är marknaden snårig. Priserna kan skilja sig såväl mellan bokningssajter och hotell som mellan olika bokningssajter. Ibland får man dock exakt likadana prisuppgifter för ett hotell på flera sajter. Det kan bero på att en så kallad white label döljer sig bakom webb-sidornas hotelltjänst. En vanlig white label bland hotelleverantörerna är World Wide Travel Exchange, wwte.

Bland andra Seat24, Ryanair, sas, Norwegian och Travelpartner använder sig av wwte.
– Vi sköter om frågor som kunder har och wwte hanterar administrationen med bokning, både från kund och till hotellet, säger Travelpartners vd Mattias Sesemann.

Företaget Expedia äger såväl wwte som Hotels.com och den svenska versionen Hotels.se. Priserna på Travelpartners hemsida blir i stort sett desamma som för Hotels.se eftersom de bygger på samma innehåll.
– Det som kan variera är kampanjer av olika slag, säger Mattias Sesemann.

Många bokningssajter har dessutom en prisgaranti på sina hotell. Det innebär att om du hittar samma hotellrum billigare någon annanstans så ger de dig mellanskillnaden tillbaka eller erbjuder dig att avboka rummet utan kostnad.

Men att priserna på flera sätt liknar varandra innebär troligen inte att konkurrensen på hotellbokningssajterna är bristfällig. Det säger Konkurrensverket som inte har fått in några klagomål angående hotellbokningssajter.

– Om de har samma priser så kan det bero på att konkurrensen är perfekt, att den marginal som finns är den lägsta som man kan ha. Det är inte förbjudet att ta samma pris, men däremot är det förbjudet att komma överens om det, säger Jimmy Dominius på Konkurrensverket.

Däremot har Konsumentverket haft en del att göra med bokningssajterna.
– Det vanligaste har varit att en konsument tror att det är bokningssajten som står för erbjudande och avtal när sajten bara är en samlingspunkt för information, säger Henrik Hoffmeister, jurist på Konsumentverket.

Han betonar att oavsett vem som står för erbjudandet så ska det vara klart och tydligt vilka avtalsvillkor som gäller.
– Det ska framgå vad som är kundens rättigheter och skyldigheter. På det sättet får konsumenten en tydlig bild av vad erbjudandet innebär för henne eller honom och kan avgöra om det är värt att boka hotell och ingå ett avtal, säger han.

Det gäller alltså att se upp när man bokar sina resor och hotellvistelser på nätet. Det kan straffa sig i slutändan: Flera av hotellsajterna, alla utom Booking.com och Hotelreservation.se, vill att kunden betalar hela kostnaden för hotellrummet direkt vid reservationen. Ibland går det inte att avboka rummet utan att gå miste om större delen av de betalda riksdalerna.

De flesta hotellen har mer generösa avbokningsregler om man har bokat direkt genom dem. Men det gäller långt ifrån alla och särskilt inte om man har nappat på ett billigt specialerbjudande som lockat med extrapriser. En bra regel är att alltid läsa det finstilta.

Så gick testet till – och så mycket kostade hotellen


Text: • 2008-11-18
RestipsGranskningar

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top