Annons
Annons

706223.jpg

Indien

En attack mot hjärtat av turist-Mumbai

Indienexperten Per J Andersson besökte Mumbai fyra veckor före terrorattacken. Han har många minnen från Café Leopold, ett av de ställen som attackerades.

Text: Per J Andersson • 2008-12-01 Uppdaterad 2008-12-01

ETT HÅL I STENGOLVET. På mediebilderna från Café Leopold, mitt stamställe i Mumbai (Bombay), ser jag hålet i stengolvet framför bardisken. Det har orsakats av en granat som i onsdags kastades in i kaféet av en 19–20-årig pojke.

Därefter började pojken skjuta. Han sköt vilt. Folk skrek. Blod flöt. Sex dog inne på kaféet: tre indier, tre utländska turister.

Senast för några veckor sedan satt jag och Vagabondfotografen Micke Lindström vid bordet som syns på bilden av granatkratern.

Vi drack Kingfisher-öl som serveras i långa plaströr med en liten tappkran längst ner – och vi åt tandorikyckling med nan. Nu ryser jag av fasa när jag läser om skräcken som drabbade kaféet. Varför är reaktionen så känslosam?

Vi människor funkar ju så: vi blir mer upprörda när våldet slår till mot en miljö vi är bekant med än när det drabbar för oss okända områden …

Kaféet, som öppnade första gången redan 1871, har en magisk atmosfär och är sinnebilden för det Mumbai som terroristerna angrep.

Restaurangen öppnar sju på morgonen med frukost och stänger halv två på natten när de sista bargästerna lullar hemåt. Blandningen av gäster är som hämtad från en gammal spionroman. Arabiska shejker, indiska sjömän, östafrikanska män och kvinnor i fotsida dräkter, medelklassindier, västerländska ryggsäcksluffare, japanska lyxturister … högt och lågt, ärliga och mindre ärliga, närboende och långt borta-ifrån-resande. Jag har gått hit vid varje Mumbaibesök sedan 25 år tillbaka för att få en fläkt det kosmopolitiska.

NÄR GREGORY DAVID ROBERTS tegelstensroman Shantaram kom för ett par år sedan klev Café Leopold in i litteraturen. I boken sitter huvudpersonen, en lätt förklädd Roberts, allt som oftast på Leopold, dricker öl, pratar med prostituerade, gangstrar och resenärer – och det är här han blir förälskad i den vackra Carla.

Familjen Jehani, som har ägt stället de senaste 80 åren, älskar denna gamla världen-atmosfär och tänker inte förändra något efter dådet. Öppenheten är central. Kaféet är vidöppet mot Cloaba Causeway och tvärgatan Nawroji F Marg. Inga dörrar, inte ens fönsterrutor, nej, det är bara att släntra in. Och alla är välkomna.

Öppenheten tänker man inte ändra på efter terroristernas attack. I söndags återöppnades Leopold. Och, lovar ägarna, det blir inga vakter eller metalldetektorer, stängda dörrar eller pansarglas nu heller. Det skulle ändå inte stoppa målmedvetna terrorister. Man hindrar inte terrorister från att slå till mot så kallade “mjuka” mål genom att göra alla mål “hårda”. Då skulle hela världen till slut te sig som på en internationell flygplats: en snårskog av integritetskränkande och tidsödande säkerhetskontroller.

Terroristerna slog som bekant också till mot lyxhotellet Taj Mahal. Det ligger också i samma kvarter, Colaba, ett par hundra meter från Café Leopold. Charmen med Colaba är kulturblandning. Bredvid Taj Mahal, där en svit kostar en mindre förmögenhet, ligger Frälsningsarméns Red Shield Hostel där backpackers sover för några tior (och där jag sov när jag var 21 år och inte ville slösa pengar på dyra hotell).

I COALABA BOR OCH ÄTER de rikaste turisterna – och de fattigaste. I Colaba möter indiska medelklassungdomar fattiga fixare, trixare, försäljare och taxichaufförer. I Colaba gnuggas folk från alla samhällsskikt, trosriktningar och världsdelar mot varandra.

Det känns som om terroristerna retat upp sig på denna regnbåge av människor, ideologier, inkomstskikt och etniciteter – att de slagit till mot just Colaba på grund av att kvarteret, liksom hela staden Mumbai, står för tolerans och samexistens.

Detta har hänt:
Ett tiotal unga män kliver på eftermiddagen den 26 november i land vid Sasoon Docks, ett hamnområde på västra sidan av halvön, några kilometer från Colaba i södra Mumbai. Klockan 16.30 stormar fem beväpnade terrorister Café Leopold, öppnar eld med automatvapen och kastar en granat.

Därefter följer attacker på flera olika platser i Bombay.
• Lyxhotellet Taj Mahal i Colaba.
• Lyxhotellet Oberoi Trident i affärskvarteren vid Nariman Point.
• Tågstationen Chhatrapati Shivaji Terminus, före detta Victoria Terminus i Mumbai Fort.
• Taxibilar på flera ställen i Colaba och runtomkring.
• Biografen Metro på Mahatma Gandhi Road.
• BP-bensinstationen i Colaba.
• Bostadskomplexet Nariman House i Colaba, som även kallas Judiska centret, eftersom ett flertal israeliska familjer bor här.
• Cama & Albless Hospital, ett sjukhus för kvinnor och barn, på Mahapalika Marg.


Text: Per J Andersson • 2008-12-01
IndienKrönikaMumbai (Bombay)

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top