Annons
Annons

700976.jpg

Restips

Per tipsar om resmål 2009

Per J Andersson, 46 år och reporter på Vagabond ger sina bästa resmålstips för 2009.

Text: Per J Andersson • 2008-12-19 Uppdaterad 2008-12-19

Favorit 2008: Kerala, Indien

Spännande sydindisk delstat med hög läs- och skrivkunnighet, diskussionsglada människor, fina stränder och ett spännande landskap av kokospalmer, risfält, kanaler och små byar. Det höll inte som charterdestination, tyckte Solresor och la ner Keralaresorna efter bara en säsong. Jag håller med. Är du ute efter smidig standardiserad service och bildsköna stränder fria från lokala avvikelser, åk någon annanstans! Vill du lära dig något som du inte redan vet, få indiska vänner och inblick i något spännande, annorlunda, bege dig till Kerala!

Åk 2009: Valencia, Spanien

När du redan gjort Barcelona och Madrid några gånger är det dags att testa Spaniens tredje största stad. Valencia har en gammal medeltida stadskärna med superba kaféer och tapasbarer och givetvis sena barer som bjuder på dans, vidöppna dörrar utan vakter – och en mycket välkomnande och livs-njutande attityd. Dessutom finns bra museer och spännande modern arkitektur av stadens egen världskändis, Santiago
Calatrava. Dessutom: Valencia har billigare boende och restauranger än sina spanska storasyskon.

Åk 2009: Kuala Lumpur, Malaysia

Bangkok börjar bli tjatigt. Satsa på grannlandet Malaysias huvudstad istället. Du slipper då bland annat den deprimerande sexindustrin. I Kuala Lumpur kan du på en eftermiddag och kväll besöka ett hindutempel, ett konfucianskt kinesiskt tempel och en moské, äta fantastisk kinesisk nudelsoppa från en mobil kantin på Jalan Alor i Golden Triangle, strosa runt på en malajisk matmarknad samt dricka en iskall Tiger sittande på en röd plaststol under stjärnorna på en gata i Chinatown. Kuala Lumpur ger begreppet multikultur ett konkret innehåll.

Skippa: Maldiverna

Vattnet är glasklart och fullt av färggrann fisk, stränderna är kritvita och öarna små, runda och fulla av kokospalmer. Men räcker det? Mitt svar är: nej. Efter två dagar blir jag uttråkad. Problemet är landets turistapartheid. Eftersom hotellöarna saknar lokalbefolkning händer liksom inget, förutom att man tar ett till dopp, beställer en till öl och vänder ännu ett blad i sin deckare. Jag vill att resor ska bjuda på överraskningar, vilka Maldiverna tyvärr är fritt från.


Text: Per J Andersson • 2008-12-19
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top