Annons
Annons

701637.jpg

Restips

Tips för resan

Svårt att veta vad du ska välja när du köper biljetter och planerar resan? Kolla vår checklista!

Text: Per J Andersson • 2009-03-17 Uppdaterad 2009-03-17

Sedan lågprisflygmarknaden började växa har möjligheterna att hitta en billig flygresa ut i världen blivit större. Samtidigt har det blivit mer svåröverskådligt. Hur vet jag att jag hittat den billigaste och bästa resan? Vagabond reder ut begreppen.

Flygbolagen

För det första råder en begreppsförvirring om vad det finns för olika slags flygbolag. Här är huvudtyperna, även om gränserna mellan dem hela tiden blir luddigare:

1. Traditionella reguljärflygbolag

De “gamla” etablerade flygbolagen. Deras biljetter säljs av praktiskt taget alla resebyråer och allmänna bokningssajter. De erbjuder allt från affärsklass till lågprisbiljetter. Blir det krångel med din flight kan du lätt bli ombokad till en annan flight, ibland med annat flygbolag. Några av reguljärflygbolagen har lågpriskoncept, ibland i form av separata hemsidor som säljer lågprisbiljetter till ordinarie flyg. På kortare resor inom Europa har vissa av de traditionella flygbolagen slutat att bjuda på mat. Precis som hos lågprisflygbolagen får du handla mat och dricka ombord. På interkontinentala flygningar ingår dock alltid mat och ofta också vin, drinkar etc.
Exempel på reguljära flygbolag: Sas, Lufthansa, British Airways, Air France.

2. Lågprisflygbolag

De kännetecknas av att de i huvudsak säljer lågprisbiljetter, att de närapå är omöjliga att nå per telefon, att man måste boka själv på internet, att man reser biljettlöst och att mat och dricka ombord aldrig ingår. Blir det problem med din flight blir du praktiskt taget aldrig ombokad till en annan flight, utan får vänta på att ditt plan ska bli startklart (det har hänt att väntan tagit dagar).
Konceptet är: det kostar nästan ingenting och då ingår nästan ingenting (förutom att du förr eller senare kommer fram till din destination). Flyger ofta från små flygplatser tio mil eller mer från den destination som bokningssajten utlovar.
Exempel på lågprisflygbolag: Ryanair, Norwegian, Easyjet.

3. Charterflygbolag

Här uppstår lätt begreppsförvirring. Ett flygbolag som flyger på uppdrag av en charterarrangör kan vara ett:
A) renodlat charterflygbolag (det vill säga charterarrangörens egna flygbolag), det kan också vara ett B) traditionellt reguljärflygbolag som hyr ut plan till charterarrangören och det kan också handla om ett C) lågprisflygbolag som till exempel säljer en del av stolarna i kabinen till en charterarrangör. Hos charterarrangören (på internet, via telefon eller butiker) kan du boka såväl paketresor (det vill säga resor med flyg och hotell) som enbart flygresan.

Exempel på charterarrangörer: Apollo, Fritidsresor, Ving, Solresor. Exempel på charterflygbolag (med huvudsaklig uppdragsgivare inom parentes: Novair (Apollo/Kuoni Scandinavia), TUI Fly Nordic (Fritidsresor), Thomas Cook Airlines Scandinavia (Ving).

Bokningens ABC

När du är medveten om denna uppdelning går vi till själva bokningen. Börja med att kolla de traditionella flygbolag som är relevanta för den resa du ska göra. Därefter går du till en allmän reguljärflygbokningssajt. De flesta av dessa bokningssajter lovar att de har nätets lägsta priser. Det är praktiskt taget aldrig sant. Vill du flyga med något av lågprisflygbolagen kan du inte – med vissa undantag – boka från en allmän flygbokningssajt, utan måste gå in på respektive lågprisflygbolags hemsida och kolla priser och sedan själv göra din jämförelse.

Låt dig inte luras av det första lockpriset som dyker upp på skärmen hos lågprisflygbolaget: i de flesta fall är det priset exklusive skatter och avgifter. När du väl gjort din bokning har dessa tillägg lagts på och biljetten kan då ha gått upp med mellan 200 och 1 000 kronor. Det är därför lockerbjudandet “London för 1 kr” i praktiken kostar minst 250-300 kronor per resa, vilket innebär minst 500 kronor tur och retur.

Även sedan du kollat alla lågprisflygbolag återstår en möjlighet: charterarrangörernas försäljning av flygbiljetter (utan hotell). Ibland kallas det att du köper en “flygstol”, ett uttryck som understryker att det är bara flygresan och inget annat som ingår. Ibland har de riktigt låga priser. Framför allt jobbar charterarrangörerna med ett strikt sista minuten-koncept, som de flesta andra flygbolag saknar. Det vill säga: några dagar före avresan kan du hitta de billigaste biljetterna. Reser du under charterns lågsäsong (mitten av november till mitten av december och praktiskt taget hela maj) finns stora möjligheter att göra kap. Reser du under sommaren, skolans höstlov, jullov, sportlov och påsklov är möjligheterna att hitta en billig resa i sista minuten små eller obefintliga. Då är det oftast till stor nackdel att vänta till sista minuten.

Vi repeterar

Först när du kollat:
1) De relevanta ordinarie flygbolagens hemsidor,
2) minst en etablerad allmän flygbokningssajt,
3) alla lågprisflygbolags sajter och
4) alla charterarrangöres sajter kan du vara någorlunda säker på att inte ha missat den billigaste biljetten.
Men då återstår ett problem: att hitta alla dessa lågprisflygbolag och charterbolag. Lugn, vi hjälper dig på traven. Längre ner har vi listat charter- och lågprisflyg som flyger från Sverige.

De traditionella resebyråerna är inte att lita på om du vill flyga med lågprisflygbolag, eftersom de inte får provision av lågprisflygbolagen och i de flesta fall heller inte säljer deras biljetter. Det finns undantag och ljuspunkter. Men de är få.

Annat är det om du ska göra en mer komplicerad bokning, med flera delsträckor och inrikesflyg inom ett annat land. Då är det bra idé att skippa internet och kontakta en traditionell resebyrå. Säg att du till exempel vill flyga Stockholm-Bangkok, ta dig landvägen till Singapore, flyga Singapore-Sydney, Sydney-Perth och därefter Perth Stockholm. Då tjänar du nästan alltid på att boka hos en resebyrå specialiserad på det geografiska område du ska resa i. I detta fall Sydostasien och Australien.

De extra hundralappar du förlorar i tilläggen som resebyrån tar ut för personlig service “vinner” du tillbaka genom att han/hon hittar en bättre och billigare biljett, bokar din inrikesresor i landet – och dessutom kan berätta en massa kring-information som en “dum” hemsida aldrig kan bjuda på. Och framför allt: du spar timmar av slit med att söka på internet, som ofta inte funkar alls som man vill när det gäller att boka flera enkelresor.

Hur gör jag?

Handlar det om en tur och retur-resa mellan punkt A och punkt B och inget annat är internet att föredra. Gör så här (vi exemplifierar med en resa Stockholm-Krakow):

1. Jag vill flyga Stockholm-Krakow. (Här får man till att börja med tänka på att det finns en alternativ stavning, nämligen Crakow.) Jag går in på polska flygbolaget Lot Polish Airlines hemsida. De flyger till Krakow via Warszawa. Resan är dyr (runt 3 000 kronor) och restiden orimligt lång (på grund av flygplansbytet och väntan i Warszawa).

2. Jag går då till en allmän flygbokningssajt. Där hittar jag flygbiljetter med Lot (för cirka 2 600 kr, alltså till något lägre pris än på Lots hemsida) och dessutom biljetter med Alitalia, CSA och Austrian – med mellanlandningar i Milano, Prag respektive Wiken ­ och därmed med orimligt långa restider. Dessutom kostar de lika mycket som Lots biljett.
3. Sedan söker jag på de charterarrangörer jag känner till. Inget napp. Ingen flyger till Krakow.
4. Därefter söker jag på “lågprisflyg” och “Polen” i Google och får då napp på http://www.wizzair.com. De flyger inte från Arlanda och inte till Krakow Airport, men väl från Nyköping (Stockholm Skavsta) tio mil söder om Stockholm till Katowice Airport, ungefär tio mil norr om Krakow. Det är direktflyg, så restiden är kort. Och, bingo, priset är bara 600 kronor tur och retur, det vill säga mindre än en fjärdedel av vad alla andra tar. Men då ingår förstås inte en inplastad macka och en kopp kaffe,som de andra flygbolagen bjuder på.

För att lyckas med detta detektivarbete måste du antingen ha förkunskaper eller systematiskt söka på internet. Voilá, en guide till användbara internetadresser! (Observera att detta inte är en fullständig lista, det finns fler)

Adressguide

Internetbaserade resebyråer och traditionella resebyråer med bokning på nätet:

http://www.easyt.se http://www.mrjet.se
http://www.doodle.se http://www.reseguiden.se
http://www.flygbilligt.com http://www.resfeber.se
http://www.supersavertravel.se http://www.resia.se
http://www.flygstolen.se http://www.seat24.se
http://www.flygvaruhuset.se http://www.sistaminuten.se
http://www.ticket.se http://www.flygtorget.se
http://www.jetweb.se http://www.travellink.se
http://www.travelstart.se http://www.kilroytravels.se
http://www.travelstore.se http://www.lastminute.com

Lågprisflygbolag:

http://www.flynordic.se http://www.germanwings.com
http://www.ryanair.se http://www.easyjet.com
http://www.wizzair.com http://www.norwegian.no

Charterarrangörer:

http://www.airtours.se http://www.fritidsresor.se
http://www.mytravel.se http://www.nazar.se
http://www.apollo.se http://www.sts.se
http://www.ving.se http://www.detur.se
http://www.solresor.se  

Text: Per J Andersson • 2009-03-17
RestipsInför resan

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top