Annons
Annons
Mikael Persson

Mikael Persson

Restips

Valuta på resan

Kontanter, kort eller resecheckar - vad är bästa sättet att ta med pengar på resan? Här listar vi för- och nackdelar.

Text: Mikael Persson • 2009-03-17 Uppdaterad 2009-03-17

Valuta kostar pengar. Hur du än bär dig åt måste du betala avgifter, utöver köpkursen, för utländsk valuta. Det gäller kontanter, kontokort, kreditkort och resecheckar. Det kostar pengar att växla, att ta ut i automat eller att använda kort utomlands. Uttag av euro i automat i EMU-land kostar inget. Olika regler kan gälla för olika kort. Kontrollera därför alltid med din bank så du vet vad som gäller och så du slipper oväntade kostnader.

Säkerhet är en viktig aspekt. Inget slår resecheckar i det avseendet. Å andra sidan är det inte helt självklart att man kan växla in dem överallt. En tredje viktig faktor är tillgänglighet. Där regerar kontanter.

För att få bästa möjliga reskassa, kombinera den med både kort och kontanter. Eventuellt också resecheckar, lite beroende på vart du ska. Vi har staplat fördelar och nackdelar, kryddat med en del fadäser. Gör din egen bedömning av hur just din reskassa ska plockas ihop.

Kontanter

Äldst och mest beprövat är ibland också bäst. Särskilt när ditt flyg anländer sent och bank och växlingskontor redan stängt för dagen, när hotell och restauranger varken tar resecheckar eller kreditkort.
Till vissa länder finns inte landets egna valuta att få tag på i Sverige. Vilken valuta väljer man då? Tips land för land finns på Swedbanks valutainformation, http://www.swedbank.se.
Undersök också var du får bäst växelkurs. Ibland är det förbluffande stora skillnader. Läs på i din guidebok, fråga andra resenärer. I en del länder får du bäst kurs på bank, i andra på växlingskontor. Sämst är det oftast på hotell, flygplatser och vid gränsövergångar. På platser med mycket turister, exempelvis i Bangkok och i Kathmandu, är det tuff konkurrens mellan växlingskontoren och därmed fördelaktiga kurser. Växlingsavgiften kan också variera.
Spara alla dina växlingskvitton. I vissa länder, som har problem med svartväxling, måste du kunna visa upp kvitto för att få köpa flygbiljetter eller växla tillbaka överbliven valuta inför hemresan.
Fördelar:
Du vet vad du har i din ficka. Funkar överallt, från souvenirbutik nummer 4 i Pyongyang till teförsäljaren utanför busstationen i Karachi.
Nackdelar:
Stöldrisk. Stora inväxlade belopp är dessutom ofördelaktiga i länder med kraftig inflation.
Fallgropar:
Utanför Europa ratar vissa växlingskontor svenska 500-kronors sedlar med motiveringen “för många förfalskningar”. Ibland är det svårt att växla slitna eller vikta dollarsedlar. Omvänt gäller emellanåt ju högre valör och ju fräschare dollarsedel, desto bättre kurs.

Kontokort

Att tänka på: spärra ditt kort så snabbt som möjligt om du blir bestulen. Ha alltid aktuellt telefonnummer för att spärra ditt kort på flera ställen – alltså inte bara där du förvarar dina pengar.
Undvik stora belopp på ditt konto. Ett tips är att fylla på pengar från annat konto under resans gång. Dubbelkolla alltid faktura och kvitto när du köpt något. Kontrollera också alla kontoutdrag efter hemkomsten. Fortsätter oförklarliga avdrag, finns risken att kortet blivit kapat. Vänd dig i så fall till din bank.
Några av de största aktörerna, Visa och Master Card har globala förteckningar över uttagsautomater, kolla http://www.visa.com och http://www.mastercard.com.
Fördelar:
Smidigt när du ska betala flygbiljett, hotell eller andra stora summor. På vissa bankkort finns fördelaktiga reseförsäkringar om du betalar resan med kortet.
Nackdelar:
Uttag i bankomat i icke-euroland kostar oftast pengar, köp med kort är också förknippat med en liten avgift. Kontrollera detta med din bank innan du reser. I vissa länder förekommer det att säljaren tar ut mellan 5 och 10 procents påslag på summan vid kortbetalning.
Om du blir bestulen och inte hinner spärra ditt kort i tid, är risken stor att pengarna är borta för alltid. Kontokortsbedrägerier förekommer. Släpp aldrig ditt kort ur sikte. Risk finns att någon kopierar kort plus namnteckning.
Fallgropar:
I vissa länder är maxuttag av pengar begränsat till per dag/vecka. Behövs mer pengar, kan du ofta gå in på banken och med kortet ta ut pengar över disk. Kolla med http://www.forex.se

Resecheckar

Resecheckar används sällan nuförtiden. Men visst, de ger frid i sinnet. Blir du bestulen är du garanterad ersättning inom några dagar. Du vet vad du har. Och inte har. Tänk på att förvara checkarnas inköpsbevis och telefonnummer (för att spärra!) på separat ställe i din packning.
Fördelar:
Maximal säkerhet. På vissa platser också bättre kurs för resecheckar än för kontanter (kolla din guidebok).
Nackdelar:
Långt ifrån alla banker löser in resecheckar. I vissa länderär det svårt att leta reda på någon sådan.
Fallgropar:
Vissa växlingskontor tar ut växlingsavgift per check i stället för per växlingstillfälle. Satsa därför gärna på stora valörer.

Vagabonds tips!

  • Scanna eventuella resecheckar, flygbiljett och pass och skicka allt till en mejl­adress som du kommer åt under resan.
  • Se till att förvara dina värdesaker på säkrast möjligaste sätt. Penningpåse runt midjan är en bra variant. Se till att det är tunt, bekvämt och så osynligt som möjligt. Kombinera med plånbok där du förvarar belopp som du lätt måste komma åt under dagen. Dessutom finns praktiska bälten att köpa med en dold dragkedja på insidan, där man brukar kunna knöla in lite kontanter. En sista variant är att sy in en dold ficka i sina byxor.
  • Valutakurser på nätet, kolla här.

Text: Mikael Persson • 2009-03-17
RestipsInför resan

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top