Annons
Annons
Foto: Nina Erixon

Foto: Nina Erixon

Restips

Nyckeln till billigt semesterboende – byt bostad!

Visst låter gratis semesterboende lockande? Det får du vid bostadsbyte – en spännande och växande semesterform. Låna ut ditt hem!

Text: Lovisa Granberg • 2009-05-19 Uppdaterad 2009-05-19

– DET ÄR ENKLARE ATT ÅKA på chartersemester, men att byta bostad, det är ett äventyr, säger Margareta Gemfeldt, från organisationen Intervac.

Intervac och Homeexchange är de äldsta organisationerna i branschen, tillsammans med Homelink är de störst i Sverige. Men det finns även ett flertal utländska organisationer som förmedlar bostadsbyten.

När Intervac började med hembyte som semesteralternativ för 56 år sedan var det europeiska lärarkollegier som via personliga kontakter eller papperskataloger bytte bostad med varandra under loven som ett ekonomiskt sätt att resa. Numera är bytarna från olika slags yrkesgrupper och förmedlingen görs främst på nätet.

Den som vill byta bostad blir medlem på en förmedlingssajt, det brukar oftast kosta då sajterna lever på medlems-avgifterna. På hemsidan ska medlemmen lägga upp sanningsenlig information om sig själv, sin familj, sitt hem och eventuellt sin bil om den ingår i bytet. Enligt Homelink brukar cirka 60–70 procent välja det alternativet. Ibland ingår även stugor, båtar och fler bilar.

Det går att göra internationella långsemestrar eller korta weekendresor vid byten med folk från nästintill hela världen. Svenskar åker oftast till europeiska länder som Norge, Frankrike, Irland och Spanien. Men även Australien, usa, Kanada och Nya Zeeland får bytesbesök, enligt Homelink.
– Den typiske hembytaren är mellan 30 och 60 år och reser tillsammans med sin familj, men även många ensamstående och pensionärer byter, säger Arne Haukeland, på Homelink Sverige.

DEN AMERIKANSKA BYTESSAJTEN Homeexchange har funnits sedan 1992 och startade nyligen en svensk hemsida som heter Hembyte, där Magnus Holm är svensk representant. Han säger att det finns alla kategorier bland hembytarna, men att det är en viss övervikt av akademiker och högutbildade, och att allt fler provar på att byta hem under semestern.

– Besparingen man gör har gett oss en rejäl skjuts i finanskrisens spår då folk söker nya sätt att resa. Det som ökar mest är korttidsbyten och byten inom det egna landet, till förfång för hotellen kanske. Just nu har vi 191 svenska byteserbjudanden online och antalet ökar nästan varje dag, säger han.
Hus, bostadsrätter och hyreslägenheter lånas ut huller om buller efter vilka önskemål som råkar matcha. Det behöver inte råda millimeterrättvisa vid bytet, och det är inget som säger att en villa ska bytas mot en villa och en lägenhet mot en lägenhet. Huvudsaken är att de som byter finner bostaden bekväm.

VANLIGTVIS BRUKAR DET TA från en vecka upp till ett par månader att hitta en bytespartner, enligt Arne Haukeland, Homelink. Förutsatt att man är aktivt sökande.
– Sitter man på baken och bara väntar och säger nej till allt som inte är 110 procent bra så kan det ta lång tid.

Det gäller också att man har en tämligen vanlig familj, en ganska bra bostad och är öppen för förslag. Ungefär 5 procent av Homelinks medlemmar efterfrågar garantin om ett extra gratisår, då inget byte har skett under första året.

Organisationerna tipsar om att skicka informativa mejl med bilder för att bekanta sig innan ett eventuellt byte, ju bättre bytarna känner varandra, desto lättare kan de lösa problem om de skulle uppstå.

– Om man känner sig osäker kan man skriva att ‘Jag har den och den referensen, vad har du för referenser?’, säger Margareta Gemfeldt, Intervac.

Hembytaren kan förslagsvis använda personen som den senast bytte bostad med som referens, eller kanske en granne om man är ny på marknaden.

– Det är en fördel att mötas hemma hos en av parterna för utbyte av nycklar. Detta kan eventuellt också göras på en flygplats, men då lär man inte känna varandra så bra, säger Arne Haukeland, Homelink.

De som inte har möjlighet att träffa varandra kan istället låta någon vän eller familjemedlem hälsa besökarna välkomna när de anländer. En vänlig gest som inger trygghet.

Alla organisationsrepresentanter tycker att det är en god idé att göra upp om vad som ska gälla vid hembytet i förhand. De som byter hem uppmanas att skriva kontrakt med varandra. Avtalsblanketter för hembyte och byte av bilar finns i regel på förmedlingsajternas hemsidor.

– Blanketten gäller inte som rättshandlingar. Men det kan vara bra för att få lite ordning och reda, säger Margareta Gemfeldt, Intervac.

Hembytarna bör se över sina försäkringar. Homeexchange rekommenderar också den som har lägenhet att först kolla med sin hyresvärd eller bostadsrättsförening ifall det behövs medgivande för ett byte.

IFALL NÅGON HEMBYTARE ÄR MISSNÖJD och problemet inte går att lösa mellan bytesparterna ska de vända sig till sin förmedlare. Margareta Gemfeldt säger att det är ytterligt sällan som någon har kontaktat henne i ett missnöjesärende.

– När det har hänt har det främst handlat om städning. Folk kan ha olika uppfattningar om renlighet, säger hon.

Färre än 0,5 procent klagar, enligt Homelink. Liksom hos Intervac handlar de allra flesta klagomålen om rengöring och tvättning.

Då det inte är en direkt näringsidkare med i uppgörelsen mellan privatpersonerna som byter hem är det en advokat som gäller om det skulle uppstå stora konflikter.

Men det är sällan något allvarligt problem uppstår. Vid de tiotusentals hembyten som gjorts inom Homeexchange under deras 14 år som organisation har de inte fått in en enda rapport om stöld, avsiktlig vandalisering eller något fall av att hemmet man bytt med inte har existerat.

Hembyte under semestern är enligt Arne Haukeland från Homelink ändå inte något som passar alla.

– Om du är rädd om ditt hem, inte kan tänka dig att andra bor där, inte gillar att planera i god tid och om du vanligtvis bestämmer dig veckan innan du åker iväg på semester är nog det här inte semesterformen för dig.


Text: Lovisa Granberg • 2009-05-19
RestipsGranskningar

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top