Annons
Annons
Restips

Andra vagabondskribenter som blivit kända

Det var inte bara Stieg Larsson som skrev i Vagabond innan han blev rikskänd. Här är fler.

Text: Redaktionen • 2009-09-21 Uppdaterad 2021-09-15

Kjell Westö. 1987 – i samma nummer som Stieg Larssons reportage – skrev han en fantastisk skildring av New York. Då okänd finlandssvensk poet. Idag en av Finlands mest kända romanförfattare, aktuell med Gå inte ensam ut i natten, sista delen i en romansvit om Helsingfors under 1900-talet.

Barbro Babben Larsson. Vann Vagabonds resereportagetävling 1990 – då hon var 33 år – med en rolig och bra text om Fiji. Hade redan gjort några ståuppframträdanden, men var ännu okänd för den stora allmänheten. Sa då att hon skulle vilja utveckla sitt skrivande, “gärna inom genren reseskildringar, men helst dramatik”. Idag rikskänd programledare och komiker.

Anders Lundin. Skrev 1998–99 om kondorsafari i Peru, en resa till Timbuktu i Saharas öken och myggor på Grönland. Då halvkänd för uppskattade tv- och radioprogram. Idag folkkär dokusåpaprogramledare och allsångsgeneral.

Gellert Tamas. Frilansjournalist i redaktionens bekantskapskrets som bland annat skickades till Milano för Vagabond. Resultat: ett fint reportage med bilder av frilansfotografen Robert Blombäck. Blev 2002 rikskändis med dokumentärromanen Lasermannen, som seder-mera också blev tv-serie. Nu aktuell med De apatiska om flyktingbarn.

Carl-Johan Vallgren. Vagabond publicerade utdrag ur hans debutroman i nr 2.1987 – samma nummer som Stieg Larssons reportage var med i. Skrev sedan flitigt för Vagabond under flera år på 1990-talet. Skickades bland annat till Bali för vår räkning. Idag rikskänd romanförfattare och vissångare, aktuell med romanen Kunzelmann och Kunzelmann.

Läs mer

Reportage

När vi skickade Stieg Larsson till Kina


Text: Redaktionen • 2009-09-21
RestipsBoktips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top