Annons
Annons
Redaktionen

Redaktionen

Restips

Världens 5 bästa filmfestivaler

Hynek Pallas är journalisten som gärna kombinerar biomörkret med bad, barer och barbecue när han reser runt på filmfestivaler. Här är favoriterna han inte vill vara utan 2010.

Text: Redaktionen • 2010-01-19 Uppdaterad 2010-01-19

1. Berlin, Tyskland

Film är bäst på bio och filmfestivaler är bäst när det regnar. Berlin i februari är således som gjort för att sitta i biosalonger från arla morgon till sen natt – särskilt de smalare filmerna i Panorama- och Forum­­sektionerna. Festerna går inte heller av för hackor, och vill man inte mingla med industrin så är det lätt att ha kul på egen hand i Europas bästa storstad.
Berlins internationella filmfestival hålls 11–21 februari.

2. Thessaloniki, Grekland

En liten festival med ett rikt utbud, inte minst av den just nu intressanta Balkanfilmen. Men
anledningen till att jag återvänder år efter år stavas charm: makedonsk­influerad grekisk mat och en lokalbefolkning som går man ur huse för att fylla visningarna. Med påföljande cineastdiskussioner som pågår till nästa morgon i någon av studentstadens många undergroundklubbar.
Thessalonikis internationella filmfestival (TIFF) hålls i november.

3. Pusan, Sydkorea

Jag skulle nästan kunna skippa det utmärkta utbudet på Asiens största filmfestival och åka till Pusan bara för att äta. Kuststaden är ett kulinariskt himmelrike som kombinerar den koreanska barbecuetraditionen med den bästa sushin. Att festivalen dessutom hålls intill en kilometerlång sandstrand är nästan en lockelse för mycket.
Pusans internationella filmfestival (PIFF) hålls i oktober.

4. Venedig, Italien

Filmfestivaler är rätt bra när man kan ta ett dopp mellan visningarna också. Badön Lido där festivalen hålls ligger ett stenkast från den sjunkande men ack så vackra staden. Och de år då filmfestivalen ligger parallellt med konstbiennalen når man kulturnirvana – trots den italienska bristen på organisation.
Mostra Internazionale d’Arte Cinematografica di Venezia brukar hållas i månadsskiftet augusti–september.

5. Toronto, Kanada

Staden har lika mycket charm som Manhattans finansdistrikt, men vill man på samma gång se riktigt bra film, kändisspotta, hänga på coola barer, äta gott från hela världen i ett rimligt klimat – då är det världens bästa festival. Kombinera med ett snabbflyg till Kanadas finaste stad (men sämsta filmfestival) – Montreal.
Torontos internationella filmfestival hålls 9–18 september.


Text: Redaktionen • 2010-01-19
RestipsListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top