Annons
Annons
Krönika

Hit reser svenskarna helst på solsemester

Vart reser svenskarna helst på utlandssemester? Den frågan får vi på Vagabond ofta från andra journalister. Många förväntar sig överraskande svar som ”Nu är Vietnam och Kap Verde hetaste resmålen bland svenskar”. Men sanningen är tyvärr inte så upphetsande.

Text: Per J Andersson • 2010-01-27 Uppdaterad 2010-01-27

Vart reser svenskarna helst på utlandssemester? Den frågan får vi på Vagabond ofta från andra journalister. Många förväntar sig överraskande svar som “Nu är Vietnam och Kap Verde hetaste resmålen bland svenskar”. Men sanningen är tyvärr inte så upphetsande.

Svaret är att de allra flesta svenskar fortfarande reser till 1) Kanarieöarna och 2) Medelhavet.

Så såg det ut på 1970-talet, så ser det ut idag. En trist, men ack så sann trendspaning.

Av lite nyare datum – typ mitten av 1990-talet – är det faktum att många reser till Thailand, vilket inte kan ha undgått någon. För flera av våra charterbolag är landet den största vinterdestinationen efter Kanarieöarna.

Men efter att ha ristat in dessa sanningar i berggrunden finns ändå utrymme för att prata om nya trender.

De senaste åren har Egypten gått från ett smalt resmål för ett fåtal ryggsäckasförsedda äventyrare och individuella lyxturister till att bli ett av nordeuropéernas favoritbadresemål. Egypten är på väg att etablera sig som tredje största resmålet för svenska charterturister efter Kanarieöarna och Thailand.

Förklaringen är enkel: Egypten lockar alla dem som klassar Kanarieöarna som för överexploaterat, fult och trist. Dessutom är vattnet i Röda havet vintervarmt, snorklingen/dykningen av världsklass och priserna låga, eftersom kronan är stark gentemot egyptiska valutan.

Andra länder utanför euroområdet har också seglat upp som favoriter på grund av låga priser. Det gäller framför allt Turkiet, som i rasande fart är på väg att ta över Greklands roll som östra Medelhavets semesterfavorit.

Praktiskt taget alla charterbolag satsar nu stort på Turkiet, som på 1990-talet åkte in och ut ur resbolagens kataloger som en jojo på grund av terrordåd signerade PKK och andra grupper.

En uppstickare i sommar är Kalabrien i Syditalien, som är charterbolaget Solresors specialitet. Här betalar man visserligen med dyra euro, men å andra sidan har området en stark image som genuint, äkta och oförstört av ful massturism i betong.

Senaste decenniets stora reserevolution har annars varit lågprisflyget. Förr åkte vi på charterresa till Europas storstäder, idag bokar vi lågprisflyg och hotell själva på nätet.

Städerna vi helst åker till är fortfarande gamla favoriter som London och Barcelona, men också Rom, Prag, Paris och Berlin. Alla klassiska resmål – som nu kan upplevas under en helg för en spottstyver.

Men hur reser vi? Allt inkluderat-resor är superhett bland svenskarna, svarar charterarrangörer och resebyråer.

Sant är att allt inkluderat ökar snabbt. För några år sedan såldes bara ett par procent av alla paketresor till soldestinationer som “all inclusive”. Idag säger flera charterbolag att andelen ökat till mellan 10 och 20 procent.

Faktum kvarstår: 80-90 procent av alla charterresor säljs med logi i form av lägenhet med självhushåll eller hotell med enbart frukost.

Så påståendet att svenskar föredrar inkluderat-resor är en enorm överdrift.

Jag önskar att jag i en trendspaning kunde skriva att eko-resor är hetare och mer poppis än någonsin. Men tyvärr, så är det inte. Visst, de flesta reseföretag miljöanpassar delar av sin verksamhet i ren självbevarelsedrift och för att inte bli strimlade av kritiska journalister.

Men var är de stora stasningarna? Var är den breda annonskampanjen för det gröna koldioxidneutrala charteresmålet?


Text: Per J Andersson • 2010-01-27
KrönikaRestips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top