Annons
Annons

977589.jpg

Krönika

Förbannade ryska turister!

Vi har fått ett nytt hatobjekt på semestern: ryska turister. De ler aldrig, de är högljudda, beter sig illa mot andra turister och lokalbefolkningen.

Text: Per J Andersson • 2010-03-08 Uppdaterad 2010-03-08

VI HAR FÅTT ETT NYTT hatobjekt på semestern: ryska turister. De ler aldrig, är högljudda, beter sig illa mot andra turister och lokalbefolkningen – och de verkar tro att de äger världen. Kan ingen säga åt dem att hålla käften, ta seden dit de kommer och bete sig som folk?

Jag har själv sett dem på semester i indiska Goa och på Maldiverna – och jag har fått rapporter från kollegor och vänner som besökt Cypern, Turkiet och Egypten. Överallt: ryssar som beter sig illa. Till och med ryska Pravda har skrivit om ryssarnas impopularitet utomlands – och då måste det ju vara sant.

De har gott om pengar och bor femstjärnigt. Kvinnorna balanserar på sylvassa höga klackar, har fina smycken runt halsen och svindyra kläder. Killarna är tjocka, har Rolexklockor i guld och dyraste mobiltelefonen.

På buffén roffar de åt sig mer än de kan äta, utan tanke på att deras medresenärer blir utan mat. De är för fulla, för skrikiga – för mycket! – samtidigt som de är extremt snåla med dricks.

ALLT DET JAG SKRIVIT hittills är på sätt och vis sant. Samtidigt är det förstås extremt fördomsfullt. Beter sig verkligen alla ryssar så här? Kan man prata om ett ryskt beteende? Kanske grundar sig mina och mina vänners observationer på att vad vi sett hos en procent av alla ryska turister.

Förr hade amerikaner och tyskar likadant semesterrykte. Ingen ville ha dem bredvid sig vid poolen. Vi tyckte det var rätt åt dem. Tillhörde man länder som hade gjort sig skyldig till judeutrotning och Vietnamkrig fick man vara beredd på arga sidoblickar.

Kanske påverkades skitsnacket också av amerikanernas och tyskarnas faktiska beteende som turister. De var ju så högljudda och så oblyga, så breda om baken och så smaklöst klädda! Usch.

Men senaste … säg 10-15 åren har det varit ganska tyst om smaklösa amerikaner och självgoda tyskar som vi möter på semesterorten. Tack vare en allt enhetligare global kultur har vi blivit allt mer lika varandra – även om jag är osäker på om de blivit ödmjukare eller vi blivit buffligare.

VI SKA VARA GLADA ATT att vi fått nya hatobjekt. Att skälla på amerikaner och tyskar känns gammeldags. Att skälla på ryssar känns modernt.

Att det är fritt fram att hata ryssar hänger förstås samman med att vi inte längre tycker synd om dem, som under Sovjettiden (då de dessutom var så få utanför egna militärpaktens gränser).

Visserligen sjunker Rysslands medellivslängd, ökar alkoholismen och tilltar eländet, men det är ju deras eget fel. Ryssarna har expansionsplaner och stormaktsambitioner. Därför är det fritt fram att tycka illa om dem.

Ryssarna har dessutom en annan stil och smak vi. De är ju så högljudda och så oblyga, så breda om baken och så smaklöst klädda! Usch.

Läs uppföljningen på krönikan
och kommentarerna

Krönika Därför hatar holländska turister ryska turister.

Läs Pers Indienblogg

Länk Per bloggar regelbundet om Indien på bloggen Indien Online.


Text: Per J Andersson • 2010-03-08
KrönikaRestips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top