Annons
Annons
Grekland

Därför återvänder vi till Grekland i sommar

Enligt resebyrån Tickets nya statistik förblir Grekland det land vi helst reser till i sommar. Och efter flera år då de svenska Greklandsresenärerna blivit färre ökar de i år igen.

Text: Per J Andersson • 2010-03-16 Uppdaterad 2010-03-16

GLÖM EKONOMISK KRIS, strejker och demonstrationer på Atens gator! Det gör i alla fall svenska resenärer som bokat fler sommarresor till Grekland än på länge.
 
Enligt resebyrån Tickets nya statistik förblir Grekland det land vi helst reser till i sommar. Och efter flera år då de svenska Greklandsresenärerna blivit färre ökar de i år igen. Det innebär att Grekland drar ifrån i toppen, långt före tvåan Turkiet och trean Spanien.
 
Senaste halvåret har det pratats om att alla vill till Turkiet, Tunisien och Egypten. Det är sant att de länderna ökar starkt, och de gör det av flera skäl: de står för närbelägen exotism, de är billiga (eftersom de står utanför euron) och de har ett brett, varierat och prisvärt utbud av hotell.
 
Men varför förblir då Grekland med sin dyra euro och ekonomiska kris så poppis?
 
Ett av svaren är att många vet vad Grekland står för (den grekiska maten, de blåvita färgerna). Vi har varit där tidigare, gillar landet och vill återuppleva minnena. Grekland är också en lugn reträttpost för dem som varit i Turkiet och vill slippa allt för närgångna och energiska försäljare.
 
DESSUTOM HAR GREKLAND så många semesterdestinationer och flygplatser med direktflyg från Sverige. I Tickets undersökning ökar turismen från Sverige på de flesta av de grekiska öarna: giganterna Kreta och Rhodos förstås, men också Kos, Santorini och Skiathos.
 
Men är inte resenärerna oroade när nyheterna dagligen handlar om strejker och demonstrationer i Grekland? Nej, svarar Ticket, som hävdar att de faktiskt inte ens fått frågan från sina kunder. Man tänker nog: kanske är det lite rörigt i Aten, men ute på min semesterö är det lugnt.
 
I de trender som Ticket nosat upp i sin bokningsstatistik hittar man också en trend som uteblivet: svenska resenärer är inte intresserade av att klimatkompensera och att resa mer miljövänligt.
 
Men jag tycker att man måste vända på frågan:
 
Varför är utbudet av miljövänliga resor så litet?
 
INNAN DET FANNS EKOLOGISK mjölk i butikerna skulle ingen ha valt att frivilligt lägga till två kronor i miljöavgift i kassan – och framför allt inte om det innebar att man först måste fylla i en blankett och dra betalkortet en gång till i en annan kortläsare.
 
Nu när det finns ekologisk mjölk som är lika enkel att köpa som den som inte är ekologisk är den gröna succén ett faktum.
 
Precis så är det med resor.
 
Så länge reseföretagen inte erbjuder färdigpaketerade miljövänligare resor i stora reklamkampanjer kommer grön turism att förbli något exklusivt för de få procent som är extremt ideologiskt motiverade.
 
 


Text: Per J Andersson • 2010-03-16
GreklandKrönika

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top