Annons
Annons
Sara Pettersson

Sara Pettersson

Restips

Storsatsning på renare flyg

EU satsar miljardbelopp i gigantiskt forskningsprojekt för att minska flygens koldioxidutsläpp. Målet är att halvera utsläppen fram till år 2020.

Text: Sara Pettersson • 2010-04-26 Uppdaterad 2010-04-26

CLEAN SKY ÄR ETT AV Europas största forskningsprojekt någonsin. Uppgiften är att minska flygtrafikens utsläpp med 50 procent, samtidigt som flygresorna ökar kraftigt. Idag står flygtrafiken för 2 procent av världens koldioxidutsläpp men tros öka snabbt om inget görs.

Clean Sky har en beräknad budget på 16 miljarder kronor. Utgifterna delas mellan europeiska kommissionen och näringslivet, forskningscentra och universitet. En av deltagarna i projektet är svenska Volvo Aero. De har gått in med 100 miljoner kronor och får då samma summa finansierad av EU.
– För oss är det ett fantastiskt samarbete där vi tillsammans med övriga länder i Europa får tillgång till varandras senaste uppfinningar, säger Robert Lundberg på Volvo Aero, ansvarig för EU:s forskningsprogram, till Vagabond.

Ett av Clean Skys delprojekt är att tillverka fem nya motorer som ska minska bränsleutsläppen. Volvos uppgift är att utveckla komponenter till dessa motorer.
– Vi jobbar med att få ner vikten i motorernas delar med 20 procent och att få en bra, lätt och effektiv struktur, säger Robert Lundberg.

PROJEKTET ÄR FORTFARANDE I sin början och man jobbar än så länge med ritningar i datorn, men år 2013 hoppas Volvo få testa sina nya komponenter i verkligheten. Robert Lundberg tror att projektets mål att få ner koldioxidutsläppen med 50 procent till år 2020 är möjligt att nå.

– Jag tror vi klarar målen när det gäller koldioxid, men det finns andra saker som också måste bli bättre, till exempel kväveoxidutsläppen och bullret. Att lyckas minska alla dessa kategorier samtidigt kommer att bli svårt, säger Robert Lundberg.

Han är kritisk till svenska regeringens bidrag till forskningen kring minskning av koldioxidutsläppen i flygtrafik.

– Svenska regeringen satsar alldeles för lite pengar på flygforskning i jämförelse med andra europeiska länder. Vi vill se att Sverige blir lika generös som andra länders regeringar, säger Robert Lundberg.


Text: Sara Pettersson • 2010-04-26
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top