Annons
Annons
Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Restips

De 7 farligaste turistjobben

Här är jobben i turistbranschen där människor bokstavligen sätter livet på spel för att göra dig nöjd. Danska resetidningen Rejseliv har listat de sju farligaste.

Text: Tina Fallgren • 2010-04-27 Uppdaterad 2010-04-27

1. Cykelguide

Yungasvägen är den smala och grusiga körbanan som går mellan Bolivias huvudstad La Paz till Coroico. Den kallas även för Dödens väg. Längs den här leden får mountainbike-guiderna sätta sitt liv på spel upp till fyra gånger varje vecka när de får cykla med äventyrslystna och galna turister. Faktum är att varje år mister runt 200 människor sina liv längs den 4 mil långa sträckan, som på ena sidan stupar 2 400 meter rakt ner.

2. Ölbärare

En annan yrkesgrupp är de bärare som levererar öl i Slovakien. Det kanske inte låter så farligt, men när leveransen ska upp till 2 200 meters höjd med enbart mänsklig kraft så känns yrket helt plötsligt galet. Klättringen bör högst ta två timmar och dessa vältränade människor gör detta flera gånger om dagen. Det finns till och med ett årligt rally där bärare kommer från hela världen för att tävla. Varför görs detta? Jo, för att tillgodose de fjällvandrande turisterna med öl när de kommer fram till barackerna, som ligger på just 2 200 meters höjd.

3. Kärnkraftsguide

1986 flydde invånarna i området Tjernobyl på grund av den fasansfulla reaktorolyckan på kärnkraftverket. Följderna av den ökade nivån av radioaktivitet blev bland annat en ökning av cancer i både Ukraina och Vitryssland. Idag, 24 år senare, går dessa guider runt i området utan någon utrustning alls. Turisterna råds dock till att inte ha shorts, sandaler eller att dricka kranvattnet.

4. Tjurfösare

Under några dagar i juli varje år får tjurskötarna i Spanien lite extra jobb under deras festival San Fermín i juli. En av höjdpunkterna är just tjurrusningen och det är tjurskötarnas uppgift att hålla koll på att dessa kraftpaket till djur inte skadar någon i publiken, eller någon av alla deltagare eftersom löpare springer tillsammans med tjurarna. Till sin hjälp har skötarna en träpinne. Banan sträcker sig 825 meter och det är mellan 200-300 människor varje år skadas, däribland flera skötare.

5. Krokodiltränare

Vad sägs om att vara specialist på reptiler i sydindiska Chennai (Madras)? Soham Mukherjee heter mannen som arbetar på Madras Crocodile Bank som är en djurpark och ett rehabiliteringscenter. Två av hans arbetsuppgifter är att träna krokodilen Psycho och komma till undsättning när krokodilerna börjar bråka med varandra.

6. Bobinstruktör

Under OS tidigare i år omkom en av de deltagarna i den snabba sporten bob. Efter det har banan i Kanada kallats för den snabbaste. Nu finns det planer på att även göra det möjligt för turister att testa. Även om man inte kommer upp i de högsta hastigheterna når man ändå 100 kilometer i timmen, och då är det instruktören som har ansvaret.

7. Späckhuggarskötare

Att vara en tränare till ett djur kanske inte är så farligt, men om djuret är en sex ton tung späckhuggare klassas jobbet genast som livsfarligt. I februari i år råkade späckhuggaren Tilikum döda sin tränare under en show, på Seaworld i Orlando, USA. De ska nu se över sina säkerhetsrutiner och försöka hitta en ny tränare till showen.


Text: Tina Fallgren • 2010-04-27
RestipsListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top