Annons
Annons
Matilda Bjerlöw

Matilda Bjerlöw

Restips

10 myter om världen

Trodde du att Jesus föddes i Betlehem eller att Egyptens pyramider byggdes av slavar? Då är det dags att tänka om.

Text: Matilda Bjerlöw • 2010-08-18 Uppdaterad 2010-08-18

I den boken “101 historiska myter” tar författarna Åke Persson och Thomas Oldrup kål på väletablerade myter. Vagabond har valt ut tio reserelaterade myter, läs och häpna!

1. Hitler låg bakom bygget av autobahn

“En sak gjorde Hitler i alla fall bra, han tog initiativet till att bygga Autobahn och var först i världen med att bygga motorvägar.” Nja. Inte ens det faktiskt. Både Tyskland och Italien hade planer på att anlägga motorvägar redan på 20-talet, men 1930 röstade nazistpartiet i den tyska riksdagen nej till det. Den första tyska motorvägen invigdes ändå 1932 – sex månader innan Hitler kom till makten.

Man skulle dock kunna säga att Hitler och hans nazistiska medhjälpare snodde idéerna och fick dem att framstå som sina egna. Hitler insåg nämligen det propagandamässiga värdet av ett väl fungerande motorvägsnät, och en fjärdedel av alla tyska motorvägar anlades då nazisterna hade makten.

2. Woodstockfestivalen hölls i Woodstock

Är du bitter över att du inte var i Woodstock i augusti 1969? Var inte det. Här, tio mil norr om New York, hölls nämligen inte alls någon festival. Jimi Hendrix, Joe Cocker och The Band spelade visserligen för lyriska hippies, men åtta mil därifrån, i den lilla staden Bethel. Arrangörernas tanke var att hålla festivalen i Woodstock, men lokalborna protesterade så starkt att de var tvungna att tänka om. Namnet på den världskända festivalen behölls dock, eftersom man ville knyta an till den tradition av musik och konstnärligt skapande som var förknippad med staden.

3. Kinesiska muren kan ses från månen

En välspridd myt är att kinesiska muren är det enda av jordens byggnadsverk som kan ses från månen – en felföreställning som var etablerad långt före de första rymdfärderna. Den amerikanske astronauten Neil Armstrong ska ha sagt att han sett muren i samband med sin månlandning. Men det här visade sig senare vara fel. Ingen byggnad på jorden kan ses från månen, för den ligger alldeles för långt bort (38 000 mil). Muren må vara lång, men den är bara fyra meter som bredast och dessutom smälter den in i terrängen runt omkring.

4. Egyptens pyramider byggdes av slavar

I otaliga filmer kan man se olyckliga arbetare som släpar på stora stenblock genom ökensanden, medan de piskas blodiga av grymma slavdrivare. Men sedan när blev allt man ser på tv sant?

I dag är de flesta seriösa arkeologer överens om att pyramiderna byggdes av arbetare som antingen fick lön eller slapp betala skatt till faraon. Inne i pyramiderna har det hittats klotter, där olika arbetslag skryter om att de byggt just den och den delen – knappast något som hårt hållna slavar skulle göra. Fynd har visat att arbetarna bodde bra och fick rikligt med mat, och även om det fanns slavar så var de inte i majoritet. Bilden av slitande judar och kameler är inte heller sann. De flesta pyramiderna konstruerades cirka 2700-2270 före Kristus, och då fanns det varken judar eller tama kameler i Egypten.

5. Charles Lindbergh var först att flyga över Atlanten

En av de mest kända piloterna i flyghistorien är den svenskättade amerikanen Charles Lindbergh, som 1927 flög från New York till Paris. Tv och tidningar refererar ofta till honom som den förste som flög över Atlanten. Men med den här nya boken snuvas den gode Lindbergh på sin titel.
Han var visserligen den förste som flög ensam, utan att mellanlanda, från Nordamerika till Europa. Men innan honom hade fler än 60 personer flugit över det stora havet; först ut var ett amerikanskt sjöflygplan med sex män, som gav sig av redan 1919.

6. Gustav Vasa åkte skidor från Sälen till Mora

“I fäders spår för framtids segrar.” Har du åkt Vasaloppet känner du förmodligen igen orden som möter åkarna vid målgången. Men hur var det nu med fadern i fråga? Sanningen är att Gustav Vasa inte alls åkte från Sälen till Mora, utan motsatta vägen!
Det var arrangörerna bakom det första Vasaloppet, 1922, som bestämde att det skulle gå från Sälen till Mora. Sälen saknade, och saknar, nämligen tågförbindelser, så det var bättre att ha målet i Mora där de flesta åskådarna flockades.

Pssst: Dessutom åkte Gustav förmodligen inte alls på skidor, utan på snöskor. Och inte under efternamnet Vasa, utan Eriksson.

7. Marco Polo introducerade pastan i Europa

Tagliatelle, snabbmakaroner och ljuvlig ravioli. Man tackar, Marco Polo, som 1295 tog med sig rätten från Kina till Europa. Men vänta, stopp, spola tillbaka.

Tacka istället de gamla romarna, som redan under antiken kavlade ut degplattor som skars i strimlor och användes i matlagningen. Eller Sicilienborna, som under 1100-talet gjorde pasta av durumvete som de exporterades från ön. En del skeptiker tvivlar på att Marco Polo ens reste till Kina, och att hans bok “Marco Polos resor” bygger på vad han hört andra berätta. Men det återstår att bevisa.

8. Colosseum har fått sitt namn efter sin storlek

Varje dag besöker tusentals turister det kolossala teaterbygget Colosseum i Rom. I dag är det bara rester kvar av den en gång så imponerande arenan – som när den invigdes år 80 efter Kristus rymde 5 000 ståplatser och hela 50 000 numrerade platser. Och den invigdes sannerligen med pompa och ståt – festligheterna pågick i 100 dagar.

Byggnaden fick namnet Amphiteatrum Flavium, efter kejsar Vespasianus som inledde bygget och döpte det efter sin ätt, Flavius. Inte förrän 1 000 år senare ändrades namnet till Colosseum. Men det hade inget att göra med storleken, utan kom sig av att teatern låg bredvid en kolossalstaty (namnet för statyer större än kroppsstorlek).

9. Mathias Rust flög oupptäckt från Tyskland till Röda torget

Många minns bilderna av det lilla flygplanet som landade i Moskva tidigt en majmorgon 1987, och av 18-åringen med de stora glasögonen som klev ur. En flygfärd som skapade en imaginär bro mellan öst och väst och som ledde till Berlinmurens fall två år senare.

Men tysken Mathias Rust flög inte från sitt hemland, utan mellan Finland och Moskva. Han landade dessutom inte på Röda torget utan på en bro vid Vasilijkatedralen. Att han flög oupptäckt är inte heller sant. Rust upptäcktes nämligen av det sovjetiska radarsystemet och flygvapnet bad om tillstånd för att skjuta ner honom, men fick det inte beviljat. Den sovjetiska militären fick skarp kritik efter det här, och generalsekreteraren i kommunistpartiet, Michail Gorbatjov, kunde till slut avskeda försvarsminister Sokolov. På så vis fick Gorbatjov fritt spelrum för att genomföra de reformer som till slut ledde till kalla krigets slut.

10. Jesus föddes i Betlehem söder om Jerusalem

Många miljoner pilgrimer har besökt Födelsekyrkan i Betlehem, som är byggd på den plats där Jesus ska ha fötts. Men Persson och Oldrup slår hål på den här myten och hävdar att han istället föddes i Nasaret. De menar att författarna till evangelierna har hittat på det hela – för att knyta an till Gamla Testamentets profetior om att Messias skulle födas i Betlehem.

I Bibeln kallas han “Jesus från Nasaret”, och på den tiden namngavs man antingen med faderns namn eller med födelseplatsen. Dessutom bodde Josef och Maria i Nasaret, elva mil norr om Betlehem, och det är osannolikt att den höggravida Maria skulle ha gett sig ut på en så lång och mödosam resa. Evangelisterna förklarar det med att Josef och Maria var tvungna att skattskriva sig i Betlehem. Men för en så omfattande skattskrivning borde det finnas historiska belägg – vilket det inte finns.

Fler listor:


Text: Matilda Bjerlöw • 2010-08-18
RestipsListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top