Annons
Annons

701340.jpg

Restips

Vaccinationsguide för barn vid resa

Ska ni ut på resa med bebis eller ett litet barn? Här är infektionsläkarens råd om vaccinationer!

Text: • 2010-09-17 Uppdaterad 2010-09-17

Vilka vaccinationer som krävs beror förstås på resmål, längd på resan samt i vilka områden som ni kommer att röra i er. Ett par månader innan ni reser bör du alltid prata med BVC, och även ta kontakt med en bra vaccinationsmottagning.
 
Begränsad skyddseffekt på barn
Ditt barn bör ha fått de ordinarie sprutor som ingår i barnvaccinationsprogrammet – och kanske ytterligare några beroende på resmål. De råd som gäller för vuxna gäller även för barn, med några undantag. Vissa vaccinationer kan inte ges till barn under ett år – andra kan man ge, men skyddseffekten är inte tillräcklig, säger Lars Rombo, professor och överläkare vid infektionskliniken på Mälarsjukhuset i Eskilstuna.
 
– Vi är väldigt skonade här i Sverige. Redan i centraleuropa ökar risken för vissa sjukdomar, exempelvis mässling, säger han.
 
Undvik länder med bristfällig sjukvård
Han avråder bestämt från att åka med en bebis till fattiga länder där sjukvården är bristfällig.
– Är man stationerad utomlands i sitt arbete är det en sak. Men en turistresa till ett sådant land är inte att rekommendera om man inte vill utsätta sina barn för ökade risker, säger han.
I vissa länder där fattigdomen är utbredd kan man dock som turist ändå få tillgång till god vård.
 
– Detta gäller till exempel Egypten, Tunisien och Marocko, säger han.
En del tvekar inför att ge sina barn vaccinsprutor. Lita på läkaren!
 
 

Vaccinationer som kan vara aktuella

Femkomponentsvaccin mot difteri, stelkramp, kikhosta, polio och Haemophilus influenzae typ B. Detta ingår i barnvaccinationsprogrammet vid tre tillfällen under det första året. Sprutorna kan tidigareläggas något om det behövs för resan. En bra grundregel är att ditt barn ska ha fått åtminstone två doser av detta vaccin innan avresan.
 
MPR-vaccin (mässling, påssjuka och röda hund): Ges som standard vid 18 månader, men kan tidigareläggas inför en längre resa. Om man fått en spruta före 12 månaders ålder ska man fortfarande ta den planerade dosen vid 18 månader.
 
BCG-vaccin (mot tuberkulos): Ges ytterst sällan till barn som ska på semesterresa. Om man ska bo nära lokalbefolkningen under lång tid i ett land med ökad risk bör man dock ta vaccin.
 
Hepatit A (epidemisk gulsot): Smittar genom mat och dryck, och barn som helammas behöver därför inte ta vaccin mot detta. Kan ges från sex månader, med samma intervall som för vuxna. Ökad risk för sjukdomen finns ibland annat Schweiz, Italien och Tjeckoslovakien, men man rekommenderar normalt sett inte vaccin för Europaresor med undantag för Bulgarien och Rumänien. Riktigt stor är risken i fattiga länder.
 
Hepatit B (blodöverförd gulsot): I Sverige ges detta till de flesta spädbarn i vissa landsting, medan man är mer restriktiv i andra. Det kan ingå i den första sprutan man får på BVC vid tre månaders ålder – då blir det ett sexkomponentsvaccin istället för femkomponentsvaccin. Inför en resa kan man ge detta, infektionsläkaren bedömer.
 
Kolera (tarmsjukdom): Riskeras tropiska och fattiga länder, särskilt i länder med stora floddeltan. Vaccinet Dukoral kan ges från ett års ålder, men små barn kräks lätt gärna när de får det och då uteblir skyddseffekten. Amning ger bästa skyddet vid diarré för små bebisar.
 
Gula febern (virusorsakad febersjukdom): Förekommer i Afrika och Sydamerika och vaccin kan ges till små barn – helst ska de ha fyllt ett. Om du reser till ett land som kräver vaccination mot gula febern måste du ha ett läkarintyg där det förklaras varför barnet inte är vaccinerat.
 
Malaria (febersjukdom): Smittar via myggor och är utbredd i tropiska och subtropiska områden i hela världen. Däremot varierar risken för malaria mycket – även inom ett land.
– Jag skulle inte resa med barn till ett område där risken är stor för malaria. Man kan lätt invaggas i falsk trygghet av att ha tagit profylax, de flesta profylaxläkemedel har bara begränsad skyddseffekt. Är risken för malaria synnerligen låg kan man ta med sig barnen, och då behövs inte profylax. Det gäller till exempel så gott som hela Thailand, Brasilien, Mexiko, Malaysia och Karibien, säger Lars Rombo.
Skydda dessutom från myggstick med myggnät över vagnen och sovplatsen.
 
Källa: Smittskyddsinstitutets hemsida och Lars Rombo, överläkare vid infektionskliniken på Mälarsjukhuset i Eskilstuna.
 


Text: • 2010-09-17
RestipsResa med barn

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top