• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Internationell boom för sjukvårdsturism

  Sjukvårdsturismen är ett internationellt fenomen som vuxit under 2000-talet. Inte minst från USA, där 47 miljoner invånare saknar sjukvårdsförsäkring och måste betala dyra sjukhusvistelser, har antalet resenärer till länder med billig vård ökat stadigt.

  Internationell boom för sjukvårdsturism
  2007 reste 750 000 amerikaner utomlands för att få vård, och enligt beräkningar som konsultföretaget Deloitte Center for Health Solutions gjort förväntas antalet vara uppe i 1,6 miljoner år 2012.

  Sydkorea vanligt resmål
  Med president Obamas vårdreform har förutsättningarna ändrats, men dess effekt lär låta vänta på sig, eftersom de stora förändringarna inte kommer att ske förrän 2014.

  Sydkorea har blivit en viktig destination för många av dessa amerikaner. Där har staten sett möjligheten att tjäna pengar på trenden och investerat i moderna kliniker för att få strömmen av vårdturister att gå åt deras håll.

  Konkurrens om patienterna
  Även i Indien och Singapore har staten pytsat in stora summor för att vara med och slåss om patienterna, och Brasilien, Mexiko och Sydafrika är andra populära länder.
  På närmare håll för svenskarna är Turkiet, Estland och Polen populära destinationer, eftersom de kan erbjuda tandvård och skönhetsingrepp till lägre priser, ibland hälften av det du får betala i Sverige.


  Tips och varningar


  • Även tandvård som rotfyllning och kronor, kräver specialistvård. På Folktandvården har man sett patienter som gjort nya kronor i Estland, och kommit tillbaka med dåligt resultat.
  • Försäkringskassan kan betala för "vanlig" vård inom EU och i Turkiet. Om du till exempel åker till Polen för att genomgå tandvård eller annan vård som inte är estetisk kan du ansöka om ersättning från Försäkringskassan före eller efter avslutad behandling. Du kan aldrig få mer än den summa det skulle ha kostat i Sverige. Resa, uppehälle och patientavgiften på 300 kronor får du stå för själv.
  • Enligt Försäkringskassans statistik ökade antalet svenskar som fick
   ersättning för vård utomlands från färre än tio ärenden per månad i början av 2004 till över 90 ärenden per månad i mitten av 2005. En stor andel var tandvård, men även kirurgi, ortopedi och medicin ökade kraftigt.
  • Landstinget kan remittera till hela världen när det gäller planerad vård (allmän vård som du skulle haft rätt till i Sverige). Detta kan ske när väntetiden är lång hemma, och vården inte kostar mer i det andra landet, men det är upp till patienten själv att ordna utlandsvården.
  • Spanien, Frankrike och Storbritannien är några av de länder i Europa dit svenskar reser för vård. Dessa länder ligger också bland de högsta i antal fall av MRSA-bakterier i Europa, Smittskyddsinstitutet har varnat för att sjukvårdsturister riskerar utsättas för MRSA, eller gula stafylokocker, tidigare kallat "sjukhussjuka".

  Källor: Försäkringskassan, Folktandvården, Läkartidningen.
  Jesper Eriksson, Strama, är insatt i sjukvårdsturism.
  Strama, en organisation som ligger nära SMI. 08-457 24 15. 070-26 76 597.

  Så mycket kostar det

  Alla priser är cirkapriser

  Bröstförstoring

  Polen, Medica Travel: 25 000 kr
  Thailand, Destination Beauty: 22 000–30 000 kr beroende på storlek.
  Thailand, Relaxu: 27 000 kr.
  Sverige: 45 000 kr (Akademikliniken), 38 000 kr (Citadellkliniken),

  Ögonlocksoperation

  Polen, Medica Travel: övre eller undre, 9 375 kr.
  Thailand, Destination Beauty: övre eller undre, 4 500 kr.
  Thailand, Relaxu: 4 800–9 500 kr.
  Sverige: från 19 000 kr (Akademikliniken), från 14 000 kr (Citadellkliniken).

  Ögonlaser med Lasik

  Polen, Medica Travel: 15 625 kr, båda ögonen.
  Thailand, Destination Beauty: 13 500 kr, båda ögonen
  Thailand, Relaxu: 15 800 kr, båda ögonen.
  Sverige: 30 000 kr, båda ögonen (Memira och Ögonlasern).

  Tandvård

  Polen, Medica Travel: porslinsfasad, 3 000 kr/tand. Rotfyllning en kanal, 615 kr.
  Thailand, Destination Beauty: porslinsfasad, 2 600 kr/tand. Rotfyllning en kanal, 1 000 kr/tand.
  Thailand, Relaxu: porslinsfasad, 1 800 kr/tand. Rotfyllning en kanal, 1 000 kr/tand.
  Sverige: Porslinsfasad, 4 600 kr/tand. Rotfyllning en kanal, 2 405 kr/tand (Folktandvården). För rotfyllning och annan icke-kosmetisk tandvård gäller kostnadstaket 3 000 kronor, därefter betalar patienten hälften av kostnaden. Detta gäller även om du genomför vården i annat EU-land.
 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!