Annons
Annons
Karin Wallén

Karin Wallén

Restips

Sol, bad – och ett par nya bröst tack!

Sjukvårdsturismen erbjuder både solbränna och renoverad kropp. Budgetpris och korta vårdköer lockar. Men det finns risker med att operera sig utomlands.

Text: Karin Wallén • 2010-11-05 Uppdaterad 2021-09-15

Redan för femton–tjugo år sedan började det gå bussresor från Sverige till Polen, med resenärer som planerade att komma hem med en ny näsa, ett nytt leende eller en byst modell större.

Idag är det inte bara Baltikum, Polen och Turkiet som lockar med kroppsrenoveringar till budgetpris, utan även svenskfavoriten Thailand har på allvar gett sig in i kampen om sjukvårdsturisterna. Inte minst efter flodvågskatastrofen i december 2004, då den thailändska privatsjukvårdens kvalitet fick uppmärksamhet.

Flera thailändska sjukhus har sedan dess gjort en medveten satsning för att få svenskar att kombinera semestern med tandvård, plastikoperationer, ögonlaser, en ny höftled eller kanske en genomgående hälsokontroll med magnetröntgen. Yanhee Hospital i Bangkok och Bangkok Hospital i Phuket har till och med anställt svensk receptionspersonal, för att semesterpatienterna ska känna sig extra trygga.

2005 ett rekordår
– Just nu har vi ungefär två svenska tandvårdspatienter i veckan och kanske två plastikoperationer per månad. Det bästa året var 2005. Då hade vi 160 svenskar som kom ner för någon behandling, säger Ulf Mikaelsson, ägare till Relaxu, ett av flera företag som bokar in svenska sjukvårdsturister på kliniker och sjukhus i Phuket.

Ulf Mikaelsson märkte en allmän nedgång i antalet sjukvårdsturister under 2009, då hela turistnäringen tappade i Thailand. Också företag som skickar svenskar till Polen har märkt en viss nedgång, efter att tandvårdsreformen gjort det billigare att få avancerad vård i Sverige.

Bland svenska sjukvårdsturister i Phuket ligger ändå tandvård fortfarande i topp. Att göra större arbeten som porslinsbryggor och porslinsfasader kostar bara hälften så mycket i Thailand som i Sverige, vilket förstås lockar. Plastikkirurgi kommer på andra plats, och är också den flera tusenlappar billigare än hemma.

Ögonlocken opereras
Det vanligaste plastikingreppet bland män är ögonlocksoperationer, och det vanligaste bland kvinnor, ofta tjejer i 20-årsåldern, är bröstförstoringar.

Konsultationen börjar via internet, genom att kunden skickar bilder, berättar vad han eller hon har för önskemål, och fyller i ett hälsoformulär.

De thailändska privatsjukhusen är ofta flotta och de så kallade sjukvårdsturisterna brukar få eget rum. Men vill man njuta av sol och bad måste detta planeras in före operationen, på grund av infektionsrisken. Väl på plats går en bröstförstoring att genomföra på en veckas semester.

Svensk hjälp på plats
– De unga tjejerna som kommer brukar vara glada att jag finns här. Det kan vara bra att prata med någon från samma kultur, som kanske förstår deras tankar lite bättre. Jag sitter ofta med vid första mötet med doktorn. Efter sex år i den här branschen vet jag vad som kan vara värt att fråga om, säger Ulf Mikaelsson.

Någon uppföljning i Sverige ingår inte. Skulle det uppstå komplikationer efter hemresan får patienten helt enkelt vända sig till den svenska sjukvården för att få hjälp.
Och visst kan det bli problem. Det vet de plastikkirurger i Sverige som får behandla eller försöka återställa misslyckade utländska operationer.

Kontrollera läkaren
– Jag har en känsla av att det har blivit fler sådana komplikationsfall, men jag kan inte säga hur många det rör sig om. Vi har sett problem med infektioner, dåliga operationsresultat och att man injicerat okända preparat som inte varit det de sagt att det ska vara, säger doktor Dan Fagrell som är plastikkirurg på Göteborgs Plastikkirurgiska Center och ordförande i Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi.

Dan Fagrell menar att det är viktigt att kontrollera att det är en riktig plastikkirurg man ska besöka. Det finns lika bra plastikkirurger utomlands som det gör i Sverige, men det kan vara svårare att få verifierat att den utländska läkaren verkligen har den kompetens han utger sig för att ha. Ett tips är därför att kontrollera om läkaren finns listad hos International Society of Aestethic Plastic Surgery, ISAPS, på organisationens hemsida, http://www.isaps.org.

Kontrollera sjukhuset
– Man måste även kontrollera att det verkligen är ett modernt sjukhus, och kräva papper på att de har en försäkring som täcker eventuella komplikationer. I Sverige är det obligatoriskt med en patientförsäkring, men det är det inte alltid på kliniker utomlands, säger Dan Fagrell.

Men det är inte bara kostnadsfrågan som gör det attraktivt att resa utomlands för att operera sig. Den som ska genomgå en plastikoperation som förändrar utseendet uppskattar ofta att vara hemifrån i ett par veckor, för att låta såren läka och blåmärkena blekna, innan det är dags att se grannen i ögonen med sina nya, lyfta ögonlock. Många föredrar också att med rent samvete kunna ange utlandssemester som frånvaroskäl för arbetsgivare och vänner.

Svensk klinik öppnar utomlands
På grund av den aspekten har Akademikliniken i Stockholm långt gångna planer på att öppna en klinik på Mallorca.

– Det finns en efterfrågan bland svenska patienter att kunna åka bort och göra ingreppet, samtidigt som de vill veta att det är tryggt att göra det, säger doktor Per Hedén på Akademikliniken.

Ibland svårt att korrigera
Också han har flera gånger tagit emot patienter som behöver korrigera en misslyckad operation som gjorts i utlandet. Han påpekar att det ibland inte ens går att korrigera, om man till exempel har tagit bort för mycket av ögonlocket eller sträckt huden helt fel. I många fall kan korrigeringen bli svårare och dyrare än ursprungsoperationen.

– Jag hade en patient en gång som hade gjort ett könsbyte i Thailand och ändrat sig på planet hem. I Sverige är det extremt strikta regler och en lång process med psykologutredningar för den som vill byta kön. Där gör man det på en semesterresa.

Du kan få remiss eller ersättning

Försäkringskassan kan betala för “vanlig” vård inom EU och i Turkiet. Om du till exempel åker till Polen för att genomgå tandvård eller annan vård som inte är estetisk kan du ansöka om ersättning från Försäkringskassan före eller efter avslutad behandling. Du kan aldrig få mer än den summa det skulle ha kostat i Sverige. Resa, uppehälle och patientavgiften på 300 kronor får du stå för själv.Landstinget kan remittera till hela världen när det gäller planerad vård (allmän vård som du skulle haft rätt till i Sverige). Detta kan ske när väntetiden är lång hemma, och vården inte kostar mer i det andra landet, men det är upp till patienten själv att ordna utlandsvården.

Källor: Försäkringskassan, Folktandvården, Läkartidningen.


Text: Karin Wallén • 2010-11-05
RestipsThailandInför resan

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top