• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • De borde ha varit huvudstäder

  Här är städerna som inte behöver någon officiell titel. De vet hur bra de är, skriver Lonely Planet som har listat metropolerna som borde ha varit huvudstäder.

  De borde ha varit huvudstäder

  New York, USA

  När man är ett lands kulturella och finansiella centrum – vem bryr sig om att landets politiska centrum ligger i Washington? I New York talas mer än 160 språk av 8,2 miljoner invånare. Hit reser mängder av turister varje år för att se den verkliga kulissen till många amerikanska filmer, och njuta av det enorma utbudet av shopping, restauranger och kultur. Dessutom har FN sitt högkvarter här. Varför bry sig om att man inte är USA:s huvudstad när man skulle kunna titulera sig världens centrum?

  Rio de Janeiro, Brasilien

  På 1960-talet vinkade Rio de Janeiro adjö till titeln som huvudstad. 116 mil bort, mitt i inlandet av Brasilien, byggdes en ny stad: Brasilia. Hit flyttade alla politikerna och de myndighetsanställda. Rioborna fortsatte göra det som de är världsbäst på: att festa! Rio de Janeiro torde vara världens mest festplats, vida berömd för sina karnevaler, stränder, och sin sköna vibb.

  Utsikt över vackra Rio.

  Utsikt över vackra Rio.

  Sydney, Australien

  Nämn en stad i Australien! Du svarar Sydney, eller hur? Staden är ett populärt besöksmål med en av världens mest berömda byggnader – vackra Operahuset. Australiens finansiella centrum. Vackra stränder som Bondi Beach. Canberra: släng dig i väggen.

  Marrakesh, Marocko

  Vid Atlasbergens fot ligger det som varit huvudstad i flera omgångar, men inte nu. Marrakesh är Marockos mest populära destination för turister. En gammal labyrintisk stadskärna – med på världsarvslistan, en vimlande överväldigande marknad. All respekt för Rabat, men vi väljer Marrakesh.

  Toronto, Kanada

  Den största staden i Kanada, och dess kulturella centrum med mängder av teatrar, museer, festivaler, gallerier… De flesta nationella tidningar och tv-stationer har huvudkontor här. Toronto är en av världens mest multikulturella städer, enligt FN. Men huvudstaden i Kanada är… ja, vad var det nu igen… Ottawa.

  Toronto från vattnet.

  Toronto från vattnet.

  Kapstaden, Sydafrika

  Ta en bildskön miljö – precis där Atlanten och Indiska Oceanen möts. I bakgrunden placerar du ett av världens mest berömda berg och tillsätter en vibrerande blandning av nationaliteter från hela världen. Du får Kapstaden, som visserligen är Sydafrikas lagstiftande huvudstad, men måste dela titeln med Pretoria (administrativ huvudstad) och Bloemfontein (juridisk huvudstad) Vi vet vart vi helst åker.

  Mumbai, Indien

  Om befolkningsstorlek, och kulturell och finansiell betydelse skulle vara viktigt när man utser huvudstad så borde Mumbai ligga i topp. Mumbai är ett av världens mest folktäta – och snabbast växande – områden. Ekonomiskt sett är det Indiens absolut viktigaste stad. Den internationella flygplatsen här är Indiens mest trafikerade. Här finns dessutom Bollywood, världens största filmindustri. New Delhi är liksom inte samma sak.

  Auckland, Nya Zeeland

  Wellington har visserligen en filmindustri i världsklass och är hem för det nyzeeländska parlamentet, men vad är det i jämförelse med Auckland? Auckland har det bästa vädret, de tjusigaste restaurangerna och de coolaste barerna. Här finns den högsta byggnaden på södra halvklotet – tv-tornet. Dessutom har staden mer än dubbelt så många invånare.

  Istanbul, Turkiet

  Istanbul har svårt att acceptera att staden inte längre är huvudstad – och vem tycker att det är konstigt? Centralort sedan 300-talet e. kr, och huvudstad fram till 1400-talet. Här finns följaktligen ett imponerande antal historiska monument. Istanbul är fortfarande kulturellt och ekonomiskt centrum, men det är Ankara som är Turkiets huvudstad.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!