• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Res i Harry Potters fotspår

  Nu har senaste Harry Potter premiär, men det återstår åtta månader tills den sista filmen visas. Vi listar inspelningsplatser att besöka under tiden.

  Res i Harry Potters fotspår

  Hogwarts inspirationskälla

  Edinburgh Castle
  Pampiga Edinburgh Castle sägs vara en av inspirationsplatserna till den fantasifulla skolan Hogwarts. Besök slottet för att förflytta dig till miljön där alla trolleritricks tycks vara möjliga. Här ordnar man regelbundet guidade turer i Harry Potters tecken.
  edinburghcastle.gov.uk

  Maffiga klippor

  Cliffs of Moher, County Clare, Irland
  Besök de stupande klipporna på den irländska landsbygden för att se miljön där scener ur Harry Potter och halvblodsprinsen spelades in. På ett stenblock bland de piskande vågorna stod Harry och Dumbledore beredda att ge sig in i en av klippgrottorna. Cliffs of Moher är dessutom en naturskön upplevelse även om man inte är ett inbitet Harry Potter-fan.
  cliffsofmoher.ie

  Filmspotting i London

  Guide till filmplatser
  I London finns det flera platser som figurerat i de sju filmerna. Gå en guidad tur eller promenera runt på egen hand för att uppleva exakt hur mystiska platserna egentligen är. Två favoriter är Cecil Court i närheten av Charing Cross, som sägs vara inspirationskällan till Diagon Alley och Leadenhall Market på Gracechurch Street där man spelat in flera miljöbilder till just Diagon Alley.
  En guide finns att ladda ner här.

  För inbitna fans

  Helg med Harry Potter-tema
  Den som vill ha en helhelg i Harrys fotspår kan åka iväg med Harry Potter Fan Trips. Då besöker man flera filmplatser, lär sig spela mugglar quidditch och åker ånglokståg längs samma sträcka som Harry och hans vänner. Resans höjdpunkt är dock att träffa likasinnade trollkarlsdyrkare.
  hpfantrips.com/

  Harry Potter temapark

  Universal Orlanda, Florida
  Den största efterkonstruerade Harry Potter-parken finns i Florida. På the Wizarding World of Harry Potter kan du besöka Hogsmeade, slåss med drakar och äta på Three Broomsticks. Kanske inte lika genuint som att vandra i London, men en likväl en hisnande upplevelse.
  universalorlando.com/harrypotter

  Grav med Harrys namn

  Ramle, Israel
  I den israeliska staden Ramle finns det en grav med det världsberömda namnet Harry Potter. Gravstenen tillhör dock inte trollkarlspojken, utan en brittisk ung soldat med samma namn som dog 1939. Detta hindrar dock inte turister från att vallfärda till stenen, trots att säkerligen ingen vill att Harry ska dö i nästa film.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!