Annons
Annons
Sara Pettersson

Sara Pettersson

Restips

Världens vackraste vinterunderverk

Många flyr kylan och snön för varmare breddgrader på vintern. Men i Lonely Planets vinterlista uppmanas resenärerna att åka till kyligare destinationer för att upptäcka vinterns underverk.

Text: Sara Pettersson • 2010-12-14 Uppdaterad 2021-09-14

1. Norrsken

Churchill, Kanada

Det magiska ljuset från norrskenet är ett av naturens mest fascinerande fenomen. Norrsken uppstår då laddade partiklar accelerer till höga energier och kraschar i atmosfären. Detta kan bara ske i områden runt jordens magnetiska poler. Den magnetiska nordpolen ligger dock inte vid den geografiska Nordpolen, utan i Kanada. Därför är den lilla byn Churchill i Kanada en av världens bästa platser att se norrsken på. I snitt visar sig norrskenet här 300 nätter om året i neonens alla färger. Men staden är inte bara känd för sitt norrsken utan även för sina många isbjörnar. Mer vildlivsvinter kan det inte bli!
Världens vackraste vinterunderverk
Foto: Stock Exchange, dyet

2. Isskulpturer

St Petersburg, Ryssland

Varje år förvandlar konstnärer tonvis av is till konst och skulpturer som placeras ut över staden. Traditionen härstammar från 1740 då det sägs att man byggde ett helt palats i is för att fira kejsarinnan Anna Ivanivna. Sant eller inte, så kvarstår traditionen än idag. Den 2 och 3 jan 2011 deltar St Petersburg i Rysslands Grand Prix av isskulpturer. Den mer vågade vinterturisten kan ta sig ett dopp i Neva River. Varje år hugger simgruppen the Walrus Club ut hålet och tar sig ett dagligt dopp. Badet avslutas med vodka serverat i ett glas gjort av, såklart, is.
Världens vackraste vinterunderverk
Foto: Stock Exchange

3. Nedfryst kyrka

Sydtyrolen, Italien

Världens vackraste vinterunderverkI Sydtyrolen, mitt på sjön Lago de Resia, sticker tornet av en kyrka upp. Den gamla kyrkan från 1300-talet drunknade, tillsammans med byn den låg i, då man byggde en konstgjord sjö här på 1950-talet. På vintern när sjön fryser till is samlas befolkningen för att kitesurfa eller åka skridskor runt kyrkan. På kvällen sägs det att man kan höra kyrkans klocka ringa, trots att den flyttades innan kyrkan drunknade.

4. Renflytt

Lappland, Sverige

Varje vinter förflyttar sig tiotusentals renar från högfjällen till tallskogarna i öst. Att få följa renarna och deras ägare över fjällen är ett hisnande äventyr med temperaturerna som ofta ligger under -25 grader och ett snötäckt landskap. Denna resa har samerna gjort i hundratals år, även om skotrar och helikoptrar har ersatt de traditionella snöskorna för att ta sig fram, så är det en magisk känsla att få följa horden på väg till bättre betesmarker.
http://www.youtube.com/watch?v=cb9wFWmi-jY

5. Vinter i nationalpark

Yellowstone, USA

Världens vackraste vinterunderverkOm sommaren flockas turisterna i USAs nationalpark Yellowstone, men det är på vintern som den riktiga vildmarken träder fram. Turisterna blir färre och i den vita snön syns istället längdskidåkare som tysta glider fram. De vilda bisonoxarna lägger på sig en varm päls för att skydda sig mot kylan. När det blir för kallt ställer de sig intill någon av de naturligt uppvärmda källorna som sprider varm ånga. Det enda som kan få dem att flytta på sig då är om någon källa får ett utbrott och sprutan upp en fontän av varmt vatten.

6. Isfestival

Hwacheon, Korea

Under största delen av året lever den körsbärsröda stillahavslaxen ett behagligt liv i floderna kring bergsbyn Hwacheon, nordöst om Korea. Men när kylan drar in och vattenytan fryser till is nalkar sig problem för fisken. Då stormar nämligen hundratusentals besökare floden för att pimpla upp den delikata fisken. De mest vågade hoppar i en specialgjord pool vattnet i bara t-shirt och shorts för att fånga fisken med händerna. Därefter väntar hundratals grillar vid flodens stränder på att tillaga och smaka på dagens fångst.


Text: Sara Pettersson • 2010-12-14
RestipsListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top