Annons
Annons
Foto: Thomas Molén

Foto: Thomas Molén

Restips

Snart slipper du (kanske) hälla ut spriten

Om två år hävs vätskeförbudet på flyget i Europa. Men redan nu börjar man gradvis lätta på reglerna. Vagabond reder ut begreppen.

Text: Julia Lindström • 2011-05-02 Uppdaterad 2021-09-14

På nattklubben kanske en och annan fnissar när det vaskas champagne. Men ingen skrattar när den fina drycken snopet hälls ut på flygplatsen. Och det har hänt mer än en gång de senaste åren.
Sedan 2006 har det varit vätskeförbud på eu:s flygplatser. Anledningen är en terrorhandling som planerades i Stor­britannien sommaren 2006, då flytande sprängmedel skulle ha använts. Sedan vätskeförbudet infördes har hundra­tusen­tals liter vätska hällts ut på flygplatser världen över.
Det har naturligtvis hela tiden gått bra att packa vätskor i bagage som checkas in. Men om du velat köpa alkohol, parfym eller liknande i taxfreebutiken efter säkerhetskontrollen har du inte kunnat vara säker på att få behålla inköpen vid en mellanlandning.

Men sedan 29 april i år har vätskeförbudet gradvis börjat hävas. Du ska nu kunna köpa med dig vätskor utanför eu och fritt resa med dem inom eu – och Schweiz, Norge och Island som omfattas av samma avtal.
Reglerna gäller till att börja med bara under förutsättning att vätskorna är inköpta efter säkerhetskontrollen och förpackade i en förseglad påse med kvitto. Påsen ska vara försluten av butiken. Resenären ska också kunna visa upp kvitto på att köpet har skett under de senaste 24 timmarna.

Snart slipper du (kanske) hälla ut spriten

En viktig anledning till att man lättar på förbudet nu är att tekniken har utvecklats. Vätskorna kontrolleras genom att en maskin läser av vätskan och letar efter explosiva ämnen. Maskinerna har redan funnits i usa och på Arlanda flygplats en tid tillbaka, men från och med 29 april finns de också på alla flygplatser inom eu som har passagerare som byter plan för att resa vidare.
– Man strävade hela tiden efter att hitta en teknik som skulle göra det möjligt att göra dessa förändringar, säger Eva-Mari Löfqvist, pressansvarig på Transportstyrelsen.
Men du kan förstås fortfarande riskera att bli av med alkoholen. Länder utanför eu kan ha egna regler. Om du ska mellanlanda i ett land utanför eu är det därför alltid smart att kolla med ditt flygbolag före resan.

2013 kommer den stora förändringen kring vätskor i handbagaget: då slopas vätskeförbudet helt. Det ska då vara möjligt att ta med drycker, lotion, parfym och andra vätskor hemifrån och på alla flygningar inom eu. Om det går som planerat slipper du dessutom från och med 2013 att lägga vätskorna i den förseglade påsen.
Förbudet ersätts då helt av den nya tekniken som letar explosiva ämnen i vätskorna.
– Förändringen är planerad till 2013. Planer kan alltid förändras men visst vore det fantastiskt, säger Eva Axne, ämnesansvarig för luftfartsskydd på Transportstyrelsen.

Shoppinggaranti – du får pengarna tillbaka

Om du trots de nya reglerna skulle råka ut för att någon häller ut din vätska har Arlanda och Landvetter infört en shoppinggaranti. Den innebär att om du handlar vätskor på taxfree och flyger till ett land där du skulle tvingas lämna ifrån dig din inhandlade vara ersätter Arlanda eller Landvetter dig ekonomiskt. Detta gäller till alla destinationer, förutom en del resor till och inom USA, och till Australien via Thailand.
Du får en garantisedel som läggs tillsammans med kvitto i den förseglade påsen. Blir du fråntagen din vara så ska du få en stämpel på garantisedeln som du sedan skickar in för att få din ersättning.

Så kan det gå …

Kommer vi att kunna ta med vätskor i handbagaget utan problem nu? Så här går det för våra fiktiva rese­närer, som ger sig ut och flyger efter den 29 april 2011. (Från år 2013 gäller andra regler.)

Lisa

… ska på härlig solsemester i Thailand och flyger direkt från Stockholm till Bangkok. Hon köper en flaska whisky i taxfreebutiken på Arlanda.
Så gick det: Lisa landar tryggt i Thailand med flaskan i behåll. Det går bra att köpa med vätskor i butiker efter säkerhetskontrollen och ta med i handbagaget på en flygning från Sverige med direktflyg till annan flygplats.

Johanna

… ska fria till sin pojkvän på thai­ländska Phuket. Hon köper med sig mousserande vin på Landvetter. Innan Phuket ska hon mellanlanda i Frankfurt.
Så gick det: Hon är nu gift. Hon blev inte av med vinet trots mellanlandningen i Frankfurt. Det går bra att köpa med vätskor i butiker efter säkerhets­kontrollen och ta med i handbagaget på en flygning från Sverige med byte av flygplan i annat EU-land. Du får behålla vätskan om du medför den i förseglad påse med kvitto.

Erik

… köper en flaska vin på Landvetters flygplats som han ska ge till sin vän i Minneapolis. Innan han är framme ska han mellanlanda i Amsterdam.
Så gick det: Aj aj! Det blev inget vin för Eriks vän. Om du ska handla vätskor för att ta med på en flygning från Sverige till USA med byte av flygplan i annat EU-land bör du handla vätskorna på den sista mellanlandningen som görs innan USA. Se till att vätskorna ligger i en förseglad påse med kvitto. Du får där­emot inte behålla vätskorna om du sedan ska flyga vidare i USA.

Nora

… har köpt två flaskor rödvin på flygplatsen i Stockholm och ska mellanlanda i Istanbul innan hon flyger vidare till Indien.
Så gick det: Tråkigt! Nora blev av med flaskorna under mellanlandningen i Istanbul. På en resa från Sverige med byte av flygplan i land utanför EU kan du tvingas hälla ut vätskorna. Länder utanför EU kan ha egna regler så därför bör du kontakta ditt flyg­bolag för att veta vad som gäller där du ska mellanlanda.

Arvid

… har köpt svensk vodka på Arlanda. Drycken ska han ge i present till sin vän i Chicago. Men innan dess ska han mellanlanda i New York.
Så gick det: Snopet! Arvid kom fram till Chicago tomhänt. Drycken fick han lämna ifrån sig vid mellanlandningen i New York. Det går inte att ta med vätskor även om de köpts i butiker efter säkerhetskontrollen på en flygning från Sverige med byte av flygplan i USA för vidare resa i USA.


Text: Julia Lindström • 2011-05-02
RestipsGranskningar

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top