Annons
Annons
Foto: Thomas Molén

Foto: Thomas Molén

Restips

Allt färre väljer charter

En typisk svensk utlandsresenär är inte längre charterturist, utan bokar själv reguljärflyg och hotell på nätet.

Text: Per J Andersson • 2011-05-24 Uppdaterad 2011-05-24

På femtiotalet, när semesterresandet tog fart på allvar i Sverige och resten av västvärlden, gick en stor del av semesterresorna utomlands med tåg. Flyget var ännu för dyrt för gemene man.
På sextio- och sjuttiotalen slog charterresan igenom. För första gången kunde andra än affärsmän och societetsturister flyga till semestermålet. Så sent som 2002 var chartern vanligaste semesterformen. Men senaste decenniet har reguljärflyget gått om charterflyget som vanligaste sättet att ta sig till resmålet.
 
De flesta flyger reguljärt
En majoritet – 55 procent – av alla utlandssemestrar görs idag med reguljärflyg, medan chartern står för mindre än en tredjedel – 30 procent.
 
Totalt sett har resandet ökat stadigt ända sedan andra världskriget, då andra än överklassen för första gången började resa utomlands på semester. 2010 ökade resandet med 12 procent jämfört med året innan. Jämför man med 2002 har resandet ökat med 25 procent.
 
Sveriges största resvaneundersökning
För andra året publicerar vi Vagabonds Resebarometer som bygger på uppgifter ur Rese- och Turistdatabasen (TDB), Sveriges största och bredaste resvaneundersökning. TDB är en ständigt pågående undersökning och bygger på intervjuer med cirka 2 000 slumpmässigt utvalda svenskar varje månad året runt.
 
Det råder inte brist på statistik över resandet. Men ingen annan mätning gäller alla utlandsresor oavsett färdmedel och arrangör. Vagabonds totalundersökning omfattar såväl bilturisten som tåg- och flygresenären – såväl alla som reser på egen hand, som alla som åker reser i grupp.
I Vagabonds Resebarometer har vi sållat bort de drygt tre miljoner resorna som varje år görs till våra nordiska grannländer och Baltikum. Vi har heller inte tagit med affärsresor i vår undersökning. Vagabonds Resebarometer handlar om resor bortom grannländerna och de resor som görs av lust och inte av nödvändighet.
 
Chartern tappar mark
Ännu i början av 2000-talet var charterresan vanligast när det gäller utlandssemestern. Nu är resan som bokas på egen hand på olika sajter och sker med reguljärflyg överlägset vanligast.
Vad är det som har hänt?
– Charterbolagen är bra på att marknadsföra sig. Men bilden av att allt fler svenskar väljer charter är falsk. Spanien förblir största turistlandet, men till spanska fastlandet finns det inte ens charterresor längre. Svenskarna tar sig till Malaga, Alicante och Barcelona med lågprisflyg, de flesta bor på hotell, men allt fler bor i egna eller vänners och släktingars fritidshus, säger Hans Remvig som är ansvarig för Rese- och Turistdatabasen.
 
Tågresandet minskar
Debatten om flygets bidrag till globala uppvärmningen verkar inte heller ha påverkat vårt resande negativt. Under hela 2000-talet har utlandsresandet med flyg ökat, medan tågresandet över landgränser bara minskar. Tåget, som var vanligaste resformen för inte så länge sedan, utgör idag bara 0,6 procent av alla utlandsresor.
Framtiden?
– Jag tror Storbritannien kommer att locka fler de närmaste åren tack vare vårens kungliga bröllop och nästa års os. Sedan tror jag på Östafrika, dit chartern återvänder i höst, säger Hans Remvig. Charterresandet blir ett slags stämpel på att området är säkert och kommer att leda till att allt fler också reser dit på egen hand.
 

Så reste vi 2010

Totalt sett gjorde vi förra året nästan 11 miljoner semesterresor utomlands med minst en övernattning. 3,2 miljoner av dessa resor gjordes till våra nordiska grannländer och Baltikum. Vagabonds Resebarometer handlar om resten: de 7,5 miljoner semesterresor som gjordes till resten av världen.
 
 

Varför reser vi?

Skäl* Uppgavs av     Andel i %
Komma bort 2  948  000 39
Träffa släkt och vänner 1 910 000 25
Få lugn och ro 1 719 000 23
Nöje och underhållning 910  000 12
Äta och dricka 738  000 9,7
Storstadsupplevelse 628  000 8,3
Shoppa 569  000 7,5
Kultur 438  000 5,8
Natur 391 000 5,2

* Man fick uppge max sex skäl till varför man reser. De flesta valde två skäl.

Hur bokar vi semestern

Bokningssätt Andel av alla bokningar i %
På internet 60
Över disk på resebyrå 10
Via telefon eller fax 10
Annat sätt/vet inte 20

 

Hur reser vi på utlandssemester?

Transportsätt Andel av alla resor i %
Reguljärflyg 55
Charterflyg 30
Bil* 8
Buss** 4
Färja 1
Husbil  0,8
Tåg  0,6

* Egen bil 603 000, hyrbil 12 000.
channels.php composer.json composer.lock cookie_jar.txt db.php debug.php import.sh series.sh src temp.json test.php vendor Charterbuss står för merparten, linjebuss för bara en halv procent av allt utlandsresande.

 

Läs mer: Hit reser vi helst

Granskning

 Listan med svenskarnas favoritdestinationer. Årets raketer och förlorare.


Text: Per J Andersson • 2011-05-24
RestipsGranskningar

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top