Annons
Annons
Foto: Ina Agency

Foto: Ina Agency

Restips

Världens dyraste delikatesser

Smakar det så kostar det … vansinnigt mycket ibland. Vi listar världens dyraste delikatesser.

Text: Malin Rothenborg • 2012-03-08 Uppdaterad 2012-03-08

1. Kaffe
Bajsbönor från Asien

Kopi Luwak är ofrivilligt äventyrliga kaffebönor. Dessa plockas inte direkt från kaffebusken, utan tar en tur via den kattliknande palmmården. De äts upp och bajsas ut i Indonesien och på Filippinerna, sen plockas de, rengörs och rostas. Palmmården har näsa för vilka kaffebär som är bäst och äter inga andra. Resan genom matsmältningssystemet gör kaffet extra aromatiskt och kilopriset landar på drygt 6 000 kronor.
Pris: 349 kr för 57 gram på coolstuff.se.

2. Nötkött
Knådade ölpimplare

Inte bara gourmeter borde jubla över Wagyu. Djurrätts­aktivister förespråkar säkerligen också den speciella behandling som dessa kossor får. Daglig massage av djuren fixar biffen, och ölsupé står på deras meny. Kobeköttet från Japan är en variant av Wagyu, och köttet är himmelskt mört. Dessutom dyrast i köttdisken. Handelsrestriktioner gör import av Kobe sällsynt, men Wagyu från Chile kan gå att få tag i.
Pris: NK Saluhall: biff 1 590 kr/kg, entrecôte 2 200 kr/kg.

3. Glass
Flotta kulor i kristall

Bägaren kommer lastad med vaniljglass. Och guld. Flarn
av ätbart guld, 23 karat, är
detaljen som gör “The Grand Opulence Sundae” till världens exklusivaste glass. Den serveras i kristallbägare på Serendipity 3 i New York. Priset för en ranson är drygt 6 300 kronor. För den summan får man tre skopor guld­­skimrande Tahiti-vaniljglass fylld med vaniljstång från Madagaskar. Det gäller att passa på medan dollarkursen är låg.
Pris: 6 300 kr för 3 skopor på Serendipity 3, New York.

4. Öl
Du lär inte ha råd att bli full

Ett groteskt fodral i form av en uppstoppad ekorre eller hermelin täcker flaskan. Ölets alkoholhalt är 55 procent och hittills har 12 flaskor sålts, för cirka 5 700 kronor per butelj. “The end of history” är världens starkaste öl, och det skotska bryggeriet Brewdog har för närvarande slut på sortimentet. Ölet bör drickas i små mängder och tillverkaren uppmanar kunderna att avnjuta brygden långt bort från förbudsivrare av alla sorter.
Pris: 5 700 kr på brewdog.com.

5. Chokladtryffel
Svindyrt till kaffet

La Madeline au Truffe sätter chokladälskarnas gentilitet på prov. Tryffeln, som säljs av chokladfabriken Fritz Knipschildt i Connecticut, kostar runt 1 600 svenska kronor styck. Gourmet Magazine har utsett fabriken
till en av världens tre bästa och tryfflarna finns att köpa i fabriksbutiken Chocopologie. Godbitarna innehåller fransk tryffel och 70-procentig Valrhona-kakao.
Pris: 1 600 kr på knipschildt.net.


Text: Malin Rothenborg • 2012-03-08
RestipsListorMat och dryck

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top