• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 5 europeiska stadsoaser

  Stadspuls i all ära. Men tacka vet vi att slå ut en filt och avnjuta en picknick i det gröna. Vi tipsar om bästa parkerna i fem Europastäder.

  5 europeiska stadsoaser

  1 Parc des Buttes Chaumont, Paris
  Höjden  av  parkmagi

  Buttes betyder höjden. Höjden av parkmagi finner du i Paris nittonde arrondissement, i Buttes Chaumont, som bjuder på romantik när den är som grönast. Snirkliga vägar genom lummiga labyrinter gör det lätt att gå vilse. Mitt i både park och damm ligger ett miniberg med länkande gångbroar. Vandra över till den lilla ön och upp på toppen – smaka på en ståtlig vy över trädtoppar och hustak. Packa upp korgen i en slänt med porlande vatten som muzak.


  2 El Parque de Retiro, Madrid
  Allt  i  en  gigant

  Vik av från Madrids pulserande promenadstråk Paseo del Prado – rakt in i stadens största natur­liga oas. El retiro står befogat för fristad eller tillflyktsort. Kaféer och försäljare bryter av den skönt avslappnade stämningen under trädkronorna. Hit lockas såväl joggare som flanörer, jonglörer, eldkonstnärer och naturmeditatörer. Alla får plats. Slå dig ner vid sjön med en tortilla i handen och njutningen är given.


  3 Engelska parken, München
  Surfa  och sola naket

  Parken som ligger vid floden Isar är större än Central Park i New York. Nakenfesten förekommer bara i en särskild del av parken. Så oroa dig inte om du har fobi – helt vanliga bokmalar, fotbollsspelare, frisbeekastare och andra påklädda människor får också plats. Se till att avnjuta en immig weissbier i någon av parkens kända ölträdgårdar eller beundra vågsurfarna på Eisbach som gör sitt bästa för att skapa en känsla av Kalifornien mitt i Bayern.


  4 Fredriksberg Have, Köpenhamn
  Pampigt  syrepirr

  Vägen hit tar dig genom karakteristiska villaområden som för tankarna till stadsdelen Notting Hill i London. Romantiker eller inte – andas luften mellan träden, intill sjön och du be­höver inte många minuter att bli knäsvag. Släpp efter, slå dig ner och beundra slottet i mitten. Naturskön perfektion bäddar för förälskelse. För den aktivitetslystna finns båtar att hyra och gott om gräsutrymme för längre promenader eller annat hålligång.

  5 Kadriorg, Tallinn
  Grönskande bröllops­kuliss

  Självaste Peter den stores sommarresidens från 1700-talet. Från centrum tar du dig hit på en kort promenad bland pittoreska trähus och funkis­arkitektur. Lövlundar, blomsterträdgårdar, ett gigantiskt palats och en symmetrisk svansjö är lockbeten på Kadriorgs cirka 100 hektar. Hit kommer nygifta par i finskrud för att använda miljön som bakgrund på bröllopsfotot. Perfekt oas såväl för kärlekskranka som ensamvargar på jakt efter lugn och ro.
 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!