Annons
Annons

909415.jpg

Krönika

Jakten på guldkornen

Thailand, älskade Thailand.

Text: • 2012-12-07 Uppdaterad 2021-09-15

Få länder har så stor andel återkommande resenärer som vårt palmkantade paradis. Omkring 70 procent av resenärerna till Thailand är återkommande besökare. Det finns med andra ord mängder med Thailandsexperter bland er läsare. Det är roligt – och utmanande för oss som resetidning. Varje litet fel eller felaktig nyans av en strand, plats eller restaurang studsar tillbaka som ett mejl.
Vi på redaktionen känner till Thailand nästan utan och innan. Själv är jag en av skribenterna bakom Vagabonds Thailandsguidebok, vilket har inneburit mängder med öar, stränder, båtturer och pad thai för min del. Världens bästa jobb? Absolut, men bitvis är det ensamt och man är ständigt på språng. Jag har ofta under de där resorna sneglat på dem som fått lyxen att stanna på en och samma plats en längre tid.
Ni som hittat er egen plats på stranden och som har tid för en, två och tre böcker under favoritpalmen och senare på kvällen sätter er till bords med familjen eller närmsta vännerna.

Det är också så vi Thailandsresenärer är: extremt olika. Några är nyblivna föräldrar som hittat sin plats i solen i några månader, en del har precis hängt av sig studentmössorna och istället hängt på sig öluffarryggsäckarna. Andra har gått i pension och slagit på stort och köpt hus. En del reser själva och beger sig långt från sand och strand, ut på trekkingturer i norra Thailands djungel.
2005 reste 222 297 svenskar till Thailand. 2011 var den siffran 369 000. Idag åker färre charter och fler reser på egen hand. Inför vintern 2012 har charterarrangören Ving räknat ut att den totala charterkapaciteten till Thailand har minskat med 29 procent. I samma veva konstaterade resebyråkedjan Ticket att deras totala försäljning är i det närmaste identisk med förra årets. Charterbokningarna har gått ner med 19 procent, men reguljärflygsbokningarna har ökat med 28 procent. Fler och fler Thailandsexperter snickrar alltså ihop sin resa på egen hand.

Det är inte enkelt – och inte heller önskvärt – att göra en tidning som passar alla. Men jag tror vi gjort en tidning som passar er som är som vi – som gärna njuter av det stilla livet i en solstol, men också vill upptäcka så mycket mer. I övrigt är det
upp till dig att hitta just ditt Thailand och bli din egen expert. En resetidning i alla ära, en stor del av resandet är att hitta sina alldeles egna guldkorn.
Lycka till!

Mina tre thailändska guldkorn

Dykning vid Koh Similan

En av världens bästa dykplatser. Har man doppat näsan här, kring ögruppen som är en av de sista utposterna innan Burma, förstår man varför: friska, färgstarka koraller, myllrande fiskstim, muränor, sköldpaddor och, om man har en stor portion tur, valhaj.

Bangkok

Städernas stad. För nybörjaren är Bangkok en stressande varmluftsugn, men ge staden tid så kommer du uppleva den oslagbara energin som bub­blar under ytan. Skippa Khao San Road och ge dig ut på jakt efter den riktiga staden istället.

Koh Lipe

Det var länge sedan jag var här. Mycket har hänt, men charmen och det lågmälda behagliga ölivet lär finnas kvar. Om jag återvänder vill jag kombinera Koh Lipe med nationalparksön Koh
Tarutao och malaysiska Langkawi, som ligger en bit söderut.

Tummen upp: Direktflyg till Phuket

Phuket är inte min favoritdestination, men för alla Phuketfrälsta kommer det nu goda nyheter: från och med november 2012 kommer Thai Airways flyga direkt på sträckan Arlanda–Bangkok två gånger i veckan.

Tummen ner: Människorättsbrott på svenska charterresmål

En rapport från Schyst resande avslöjar svart arbetskraft och dåliga arbetsförhållanden bland anställda inom turistindustrin på en rad svenska charterresmål. Trist, men å andra sidan inget nytt.


Text: • 2012-12-07
Krönika

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top